|   | 
  • Bosna ve Somalili Doktorları Kayserili Hekimler Eğitecek


     Bosna ve Somalili Doktorları Kayserili Hekimler Eğitecek
    Türkiye ile Bosna Hersek ve Somali arasında imzalanan Sağlıkta İşbirliği Anlaşması kapsamında Bosna Hersek ve Somalili doktorlara Kayserili hekimler tarafından sağlık eğitimi verilecek.

     
    Yaşanan iç savaş nedeniyle eğitimli insan gücünü kaybeden Somali'de doktorlara, Kayseri'den gidecek uzman ekipler yerinde eğitim verecek. Bosna Hersekli doktorlar ise Kayseri'ye gelerek özel ve kamu hastanelerinde 3-6 ay süreyle eğitim görecek.

    Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ahmet Gödekmerdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in Mostar Şehir Konseyi Başkanı Murat Çoriç ve Somali Eğitim ve Sağlık Bakanı Marian Qasim Ahmed'in Kayseri'ye yaptıkları ziyaretlerde sağlık alanında yardım istediklerini söyledi.

    Her iki ülkeye de yardım etmek için girişimde bulunduklarını belirten Gödekmerdan, "Bosna Hersek ve Somalili doktorlara çocuk hastalıkları, kadın doğum ve enfeksiyon hastalıkları konusunda eğitim vereceğiz. Bosnalı doktorlar Kayseri'ye gelerek eğitim alacak. Somali'ye bizim hekimlerimiz giderek yerinde eğitim verecek. Bosna Hersekli doktorların Kayseri'ye gelerek kamu ve özel hastanelerde eğitim alabilmeleri için Sağlık Bakanlığına resmi yazı yazdık, cevabının gelmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

    İlk etapta Bosna Hersek'in Mostar kentinden kadın doğum ve çocuk doktoru uzmanlarının gruplar halinde Kayseri'ye geleceğini ifade eden Gödekmerdan, bu hekimlerin 3 ve 6 ay arasında değişen zaman dilimlerinde kentteki tüm hastanelerin kliniklerinde çalışarak tecrübe kazanacaklarını, Kayserili hekimlerin birikimlerini Bosnalı doktorlara aktaracağını vurguladı.

    Doktorların eğitiminin ardından talep gelmesi durumunda yardımcı sağlık personeli hemşirelerin de gruplar halinde Kayseri'ye alınarak eğitim verileceğini belirten Gödermerdan, şu anki acil ihtiyaçlarının çocuk ve kadın doğum uzmanlarının eğitimi olduğunu söyledi.

    - Kayserili hekimler Somali'de eğitim veriyor

    Somali'nin durumunun Bosna Hersek'ten çok daha kötü olduğuna dikkati çeken Gödekmerdan, geçtiğimiz günlerde Kayseri'ye gelen Somali Eğitim ve Sağlık Bakanı Marian Qasim Ahmed'in 22 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle ülkenin çok büyük yıkıma uğradığını ve başta yetişmiş insan gücü olmak üzere maddi ve manevi anlamda çok büyük kayba uğradıklarını söylediğini ifade etti.

    Ahmed'in özellikle sağlık alanında çok ciddi manada yardıma ihtiyaçları olduğunu belirttiğini kaydeden Gödekmerdan, şunları kaydetti:

    "Somalilerin her alanda yardıma ihtiyacı var ama özellikle ilgi ve sevgi bekliyorlar. Bunun dışında çocuk, kadın doğum ve enfeksiyon hastalıkları alanında ihtiyaçları var. Diğer dallara da ihtiyaçları var ama hijyenik şartlar, gelişmişlik düzeyi dikkate  alındığında orada en büyük hastalıkların başında enfeksiyon hastalıkları geliyor. Özellikle, sıcak, tropikal ülkelerde o bölgelere özgü hastalıklar var. Sıtma başta olmak üzere. Paraziter hastalıklar çok yaygın. O da enfeksiyon hastalıklarının alanına giriyor. Nüfusun gelişim durumu küçük yaşlardaki çocukların sağlık durumları, kadınların kadın doğumla ilgili rahatsızlıkları ön planda geliyor. Kayseri'den giden doktorlarımız bu konularda oradaki sağlık çalışanlarına eğitim verecek."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.