|   | 
  • 13 görkemli köprüden olan Şahruh, 528 yıldır ayakta


    13 görkemli köprüden olan Şahruh, 528 yıldır ayakta
    Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan 13 görkemli köprülerinden biri olan Şahruh Köprüsü, 528 yıldır ayakta duruyor.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı geçen yıl 13 Ocak'ta 'Tarihin Tanıkları: Köprüler' başlığıyla yayımladığı Türkiye'nin 13 görkemli köprüleri arasında Şahruk Köprüsü'ne de yer verdi. Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Karaözü Mahallesinde bulunan Şahruh köprüsü 528 yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Kayseri-Sivas arasındaki Orta Çağ yol güzergahında bulunan ve Kızılırmak üzerinde yer alan köprü, doğu-batı yönüne uzanıyor. Tarihi kaynaklardan alınan bilgiye göre köprüyü, Dulkadiroğulları'nın son hükümdarı  Alaüddevle Bozkurt Bey'in  oğlu Şahruh Bey 1492 yılında yaptırarak, köprüye kendi adını verdi. Sonrasında köprü 1538 yılında Şahruh Beyin oğlu Mehmet Han, tarafından onarımı yapıldı. Çok sayıda medeniyete ev sahipliğinde bulunan köprü, 1908, 1935, 1957 ve 1999 yıllarında onarım gördü. Şuan yaya ve taşıt trafiğine açık şekilde hizmet veriyor. 8 sivri kemerden oluşan tarihi köprünün uzunluğu 150, eni ise 6 metreden oluşuyor. 
    'KÖPRÜ 19 MAHALLEYE ULAŞIM SAĞLIYOR'
    Karaözü Mahalle Muhtarı Muzaffer Özdemir, Şahruh Köprüsü'nü turizme kazandırmak istediklerini belirterek, "Şahruh köprüsünün zamanında kullanılan malzemelerle günümüze kadar gelmesi, başarılı ve sağlam bir yapı olduğunu gösteriyor. Köprümüzü yaklaşık 19 mahalle kullanıyor. Şuan bizim açımızdan bir bağlantı köprüsüdür" dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.