|   | 
  • Ahiret İnancının Günlük Hayata Yansımaları


    Ahiret İnancının Günlük Hayata Yansımaları
    24 Ocak 2014 tarihli Kayseri İli Cuma Hutbesi..

     

    Muhterem Müminler!

    Yaratılan her şeyin bir ömrü olduğu gibi, bu dünyanın da bir ömrü vardır. Bu alemdeki bütün varlıklar, Yüce Allah?ın takdiri gereği bir gün fani olacaklardır. O gün geldiğinde bu kâinat ve üzerindeki yaratılmışlardan bir eser kalmayacaktır. Yıldızlar sönecek, birbirine çarpıp parçalanacak, yer dümdüz olacak, dağlar yürütülecek ve pamuk gibi atılıp yok olacaktır. Muhakkak ki hayatla beraber bir ölüm ve dünya ile birlikte bir ahiret vardır. Her şeyi bir hesaba çeken ve her şeyi bir gözeten vardır. Her iyiliğin bir sevabı ve her kötülüğün bir cezası vardır. Ölüm bir son değil, ebedi ahiret hayatının başlangıcıdır. İnsanlar o gün alemlerin Rabbi Allah?ın huzuruna çıkar ve uçsuz bucaksız bir meydanda toplanırlar.

    Kıymetli Kardeşlerim!

    Peygamber Efendimiz (s.a.v), bizlere Allah`ı ve ahiret gününü hatırlatan bir elçidir. Onun mübarek sözleri bütün inananlar içindir. Rasulullah (s.a.v), Allah`a ve ahiret gününe iman etmenin insanı ıslah etmesi ve onu kötülükten uzaklaştırması gerektiğini ifade etmektedir. Hz. Peygamberimizin şu sözlerine kulak verelim: ?Allah`a ve ahiret gününe iman eden ya hayır söylesin ya da sussun(1)?, ?Allah`a ve ahiret gününe iman eden misafirine ikram etsin(2)?, ?Allah`a ve ahiret gününe iman eden komşusuna eziyet etmesin(3)?

    Aziz Müslümanlar!

    Ahirete iman kişiye hesap verme şuuru kazandırır. Öldükten sonra yeniden dirileceğine şüphesiz inanan bir insan, haramlardan ve günahlardan korkar, işlediği kusurların Allah`ın huzurunda önüne getirileceğini düşünür, Allah`tan utanır, haya eder.

    Ahirete inancı olan kul, israf etmekten çekinir; çünkü verilen nimetlerden hesaba çekileceğini Peygamber Efendimizin şu hadisinden çok iyi bilir: ?Nefsim yed-i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki, kıyamet günü bu nimetlerden sorulacaksınız.?(4) 

    Ahirete iman eden, faiz, rüşvet ve hırsızlık gibi her türlü haksız kazançtan uzak durur; bilir ki bütün bunların hesabını bir gün verecektir. Öldükten sonra Allah`a kavuşacağına inanan Müslüman, elini, gözünü, dilini vesair azalarını her türlü haramdan korur, çünkü huzuru ilahide bütün azaların dile gelip konuşacağından haberdardır.

    Kıymetli Kardeşlerim!

    Hutbemi başta okuduğum ayet-i kerimenin mealiyle bitiriyorum: Yüce Allah Abese suresinde; ?Kişinin kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçacağı gün kulakları sağır edercesine şiddetli ses geldiği vakit, işte o gün onlardan herkesin kendini meşgul edecek bir işi vardır.(5)? buyurmaktadır.

    1 Müslim, İman, 67

    2 Buhari, Edep, 5559

    3 Buhari, Nikah, 4787

    4 Müslim Eşribe, 2038

    5 Abese Suresi, 80/33,34,35,36,37



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.