|   | 
  • Altın Top Çocuklarımız

    Bir çoğumuzun bildiği bir hikaye;
     
    Zengin bir ailenin fakir bir komşusu varmış. Evlerindeki saadetin dalgalanmaları, zengin ailenin duvarlarını aşarak kulaklarına kadar ulaşırmış. Akşam olunca , fakir ailenin evindeki gülme ve saadeti duyunca zengin komşu gıpta edermiş. bir gün karısına demiş ki:
     
    - Biz bu kadar zengin olduğumuz halde neden neşemiz yok? Sen yarın fakir komşunun hanımından sor bakalım, saadetlerinin sebebi ne ise, biz de onlar gibi saadete nail olmaya çalışalım.
     
    Kadın sabah olunca fakir komşuyu ziyarete giderek, konuşma sırasında evlerindeki saadetin sebebinden sual açmış, fakir komşunun hanımı demiş ki:
     
    - Bizim küçük bir altın topumuz var. Akşam olunca ben efendime o da bana altın topu atarak oynar eğleniriz.
     
    Akşam olunca zenginin karısı meseleyi kocasına nakletmiş. Adam ertesi gün bir kuyumcuya giderek altın bir top sipariş etmiş. Topu aldığı günün akşamı karısı ile karşı karşıya oturup, altın topu birbirlerine atmaya başlamışlarsa da, hayal ettikleri neşe bir türlü doğmamış... Hatta madeni topun ağırlığı sebebiyle canları yanmış; sert atışlar yüzünden topun isabet ettiği vücutları, yer yer morarmış. Sabah olur olmaz zenginin karısı, alelacele fakirin ailesinden sual etti:
     
    - Biz senin dediğin altın topu yaptırdık, fakat neşelenemedik, dedi.
     
    Fakir komşu:
     
    - A komşum, o bildiğin gibi top değil. Sarı saçlı masum bakışlı bir yavrumuz var. Biz ona “altın top” diyoruz. Akşam olunca kah benim kucağıma, kah babasına koşar ve bizi eğlendirir. Onunla meşgul olurken yorgunluğumuzu unutur, neşeleniriz, cevabını verir.
     
    Bugün evlerimizde Allah bağışlasın altın toplarımız var. Belki bir, iki hatta 3-4 olan ailelerimiz mevcut. Allah olmayanlara da versin inşallah.
     
    Ancak onlarla ne kadar meşgul olmakta ne derece ilgilenmekteyiz?
     
    Anne/baba  biraz birlikte oynayalım mı? Sorusuna verilen cevaplar bize hiç yabancı değil kanaatindeyim.
     
    Anne 
     
    -Şimdi olmaz. Bir sürü işim var
     
    -Baban oturuyor git onunla oyna.
     
    -Şu dizi bitsin oynayalım.
     
    -Çok yorgunum. Biraz dinlenmem lazım.
     
    Baba 
     
    -Çok işim var beni rahat bırakın.
     
    -Bu gün maç var. Olmaz. 
     
    -Senin ödevin yok mu bakayım?
     
    Bir kısmımız işimizi yetiştiremediğimizden eve iş götürmekte, bir kısmımız iş dolayısıyla eve geç gitmekte veya yorgun olarak eve dönmekteyiz. Bazılarımızın arkadaş toplantıları var. vs. zaten ev hanımı annelerin işi başından aşkın. Velhasıl ilgilenmeme adına mutlaka bir sebebimiz var.
     
    Velilerimle görüşürken, anlatılanlardan evdeki resmi görmemek imkânsız.
     
    Birlikte yapabildiğimiz bir yemek dışında ortak bir etkinliğimiz yok. Anne mutfakta, bir sürü iş onu bekler.baba yorgun, elinde bağımlılık yapan akıllı telefon veya tabletle sosyal medya da sörf yaparak dinlenmekte  yada bilgisayar başında yarım kalan  işini tamamlamaktadır. Çocuk(lar) mı? Büyükler ders çalışıyorlar! (Bilgisayar veya cep telefonuyla  oyun oynamalar, arkadaşlarla mesajlaşmalar, internetin gizemli dünyasında seyahatler.)Küçükler ise dijital dadılara teslim edilmiş.
    Mehmet Akif in ifadesiyle “Sahipsiz kalan memleketin batması haktır; düsturunca sahipsiz ve ilgisiz kalan çocukların problemli ve huzursuz olması da kaçınılmaz bir gerçektir. Mantıksal sonuç, mutsuz ve huzursuz aile ortamıdır. İşte size içinden çıkılmaz bir kısır döngü.
     
    Mutlu bir ailenin yolu çocuklarımızla birlikte etkili vakit geçirebilmektedir.
     
    Hz. Peygamber (SAV) in “Çocuğu olan onunla çocuklaşsın” mesajından yola çıkarak ve Hz. Ali’nin çocuk yetiştirmedeki şu ölçüsünü “Çocuklarınızla 7 yaşına kadar oynayın, 15 yaşına kadar arkadaş olun, 15 yaşından sonra istişare edin.” Dikkate alarak, bir yaşam planlayalım. Bakalım hayatımızda ve çocuklarımızda neler değişiyor. Ödenen vergilerin yol su elektrik olarak geri dönmesi gibi bu davranışlarınızda mutlaka mutlu ve huzurlu bir eş ve çocuk, mutlu bir aile olarak bize geri dönecektir. 
     
    Yorgunluklarımız unutulacak, kafa olarak nasıl dinlendiğimizin farkına bile varmayacağız. Şikâyetlerimiz bitecek, birbirini anlayan eşler tebessümle birbirine bakacak, en önemlisi çocuklardaki sosyal ve psikolojik gelişimin nasıl normale döndüğünü gözlemleyeceksiniz.
     
    Ve sonuç, huzurlu bir aile ortamında mutlu geleceğe doğru yolculuktur. 
     
    Denemesi bedava.
     

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.