|   | 
  • Hakan Çitmen

    “ALTIN”da Terazi Şaştı!!! 1000 Lira Olacak!!!

    Dünyada inanılmaz şeyler oluyor.

    Sıcak savaş bir yana kaldı, şimdi biyolojik bir savaş yaşanıyor. Bir yanda da piyasalar çöküşe doğru gidiyor. Altın, çöküşün içinde piyasaların sigortası oldu. Dünyada olduğu gibi, Türk Lirasına karşı da değer kazanmaya devam ediyor.

                Yeni Dünyanın Parası! “ALTIN”

                Merkez bankaları dünyaya trilyonlarca dolar para pompalayarak, kurtarma operasyonlarına başladılar. Para artık zibil gibi. Bu paraların hepsi şirketleri kurtarmak için dağıtılacak. Bu bir sunii balondur.

                Bu sebeple dünya değerli bulduğu, sahip olduğu maddi varlıkların değerini korumak için metallere yatırım yapmaya başlayacak hatta başladı bile. En değerli ve daha değerlenecek olan metalde hiç şüphesiz altın olacak. Altını değer verilecek en kıymetli maden olarak ilerleyen süreçte bambaşka fiyatlarda göreceğiz.

                Salgının dünyayı sardığı bu süreç bize şunu öğretti; Dünya artık eskisi gibi olmayacak. Bütün finansal sistem değişecek. Yeni dünya düzeni altına endeksli kurulacak. İşte o zaman altın gerçek değerini bulacak. Çünkü ,küçük bir virüs bize bütün dengelerin nasıl değişebileceğini gösterdi. İnsanların alışkanlıkları, rutin hayat düzenleri, alış-veriş tercihleri, öncelikleri, hayattan beklentileri, eğitim ve sağlık hizmetleri, sosyal hayat ve daha fazlası…

                Dünyada altına inanılmaz bir talep var. Bu korona günlerinde tahminler yetersiz kalır. Çünkü dünya, fiziki olarak değeri olan varlıklara doğru kayıyor.

                Her ne kadar küresel bazı operasyonlarla manipule edilmeye çalışılsa da altın değerini korumaya devam edecektir. Bu artan iştah ve devlet bazında duyulan gereksinim altını çıldırtacağa benziyor. Amerikan merkez bankasının parasal genişlemesi yani para basıp piyasaya vermesi Doları balonlaştırdı. Dolar artık maliyeti bile olmayan para. Çünkü sınırsız bile basılabiliyor. Piyasalar bunu gördü.

                Peki böyle bir durumda dolar basıldığı halde değerini neden kaybetmiyor sorusu akıllara gelebilir? Dünyada gerçekleşen ticaretin % 70’i dolarla yapılır. Bütün merkez bankalarının biriktirdiği para dolardır. Bu sebeple Dolar, dünyanın rezerv parasıdır.  Talep devlet bazında görülür. Bir anda pul olması mümkün değildir. Asla da olamaz.

                Altın alırken, Petrol alırken, Gümüş alırken diğer değerli metal ve maden alırken sadece doları kullanırsınız. Dolara hükmeden gücün, neleri kontrol ettiğini hayal edebiliyor musunuz?

                Altın, küresel krizde kontrolünün kaybedilmemesi gereken en kıymetli madendir. Amerikan merkez bankası hesaplarında bugüne kadar altın rezervinin eridiği görülmemiştir. Aksine artarak devam etmiştir.

                Gelelim bize bakan yönüne!

                Gram altın, dünyada değil, Sadece bizde işlem gören bir üründür. Gram altının değeri, hem Ons altının hem de doların değeri üzerinden hesaplanır. Her ikisinin de görülen fiyat hareketleri Gram altının fiyatı üzerinde etki eder. Genel manada Dolar düştüğünde altın yükselir, Altın düştüğünde dolar yükselir. Bu sebeple gram altında hep dengeli bir hareket halindedir. Ama ikisinin aynı anda yükseldiği zamanlarda da Gram altın tadından yenmez. Çünkü hem altının hem doların yükselişini fiyatlar. Çifte kazanç sağlar. Yani yatırımcısını üzmeyen ona her zaman kazandıran en güzel yatırım aracıdır.

                “Dünya da devam eden gelişmeler, küresel anlamda devam etmekte olan biyolojik virüs salgını, altını dünyanın hakim para birimi yapmaya doğru götürecek.”

                Altın bu küresel riskleri göz önünde bulundurduğumuz da gerçek değerine ulaşacak. Az olduğu için dolar gibi sınırsız olmadığı için değerini asla kaybetmeyecek. Hatta para düzeni kurulurken, bütün dünya devletleri özellikle Rusya ve Çin devletleri doların hakimiyetini yıkabilmek için yeni dünya düzenine geçişi hızlandıracaklar.

                Ons altında en iyimser tahminle 2020 yılı içinde, 2700 Dolarlık bir değeri göreceğiz. Bu gidişatla 2021’e gelindiğinde küresel krizin devamı gelirse 3000 dolarları aşan fiyatları görebiliriz. Doların Türk Lirası karşısında değerinin ne olacağını hesapladığımızda gram altının hangi fiyatlara gelebileceğini hesaplarız.

                Öncelikler bilmemiz gereken şey, 1 ONS altının kaç gram ettiğidir. Yani Tüm finansal hesaplamalarda 1 ONS altın 31.10 gram olarak hesaplamaları yapılır.

    Gram altın hesabını yapalım!

    Doların olası değeri 7.50 Türk Lirası olsun.

    Ons altının olası değeri 2700 $ olacağını varsayalım.  1 ONS= 31.1 gramdı.

    (7.5x2700):31.1= 650 Türk Lirası olur yaklaşık olarak. Cumhuriyet Altınının Dörtte biri olan Çeyrek altın 1.61 Grama karşılık geldiği için.

    Çeyrek Altın= 650x1.61= 1046 Türk Lirası yapacaktır.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.