|   | 
  • Hakan Çitmen

    “Asgari Ücreti HESAPLADIM!!!”

    Asgari ücret, yükselecek!!!

                Hem de açılanan enflasyonunda üzerinde…

                8 milyon çalışan yine bir umut bekleyecek. 2019 yılı çok çetin geçti. 2020 yılının da daha çetin geçeceği gün gibi ortada. Gelen gideni aratacak. Asgari ücretli yine kuruşların hesabını yapacak.

                Asgari ücret tespit komisyonu her yıl olduğu gibi büyük bir ciddiyetle toplandı.  İşçi sendikaları, işveren sendikaları ve hükümet kanadı. 3’ü 1 arada bir toplantı. Herkes kozlarını masaya çıkardı. Bakalım kimin resti ağır basacak. Gerçi orası da belli yaa.

                İşçi sendikası istediği kadar, “yasal olan hakkımızı istiyoruz.” Dese bile son söz hükümetin istediğine gelecek.

                Kanun ne diyor, “Asgari ücret, belli kriterlere göre işçinin bir iş günü çalışması karşılığında ödenen ücrettir. İşçi ve ailesinin ekonomik ve sosyal hayatlarını en iyi şekilde yaşayabilmelerini sağlayacak minimum ücret, ‘asgari ücret’tir.” Peki gerçekten asgari ücret, insani geçim için yeterli mi?

                Bir çay+bir simit hesabı da biz yapalım. Bakalım parayı yetiştirebiliyor muyuz?

                Bir simit +bir çay fiyatı 3 Türk Lirası.

                Bir kişi, günde üç öğünden hesabı günlük 9 TL eder. Aylıkta 30*9=270 TL yapar. Dört kişilik bir ailenin hesabı, bu hesaplama ile, sadece simit + çay ile 1080 TL etti mi? Sonrsında bu aile, evinin kirasını nasıl verecek, elektrik, su, doğalgaz faturasının hesabını neyle yapacak? Çocuklarına iyi bir gelecek sağlayabilmek için, Eğitimini nasıl düşünecek? Bunlarında hesabını yapıyor musunuz?

                 2019 yılında 2020 TL’lik asgari ücreti reva gördünüz!!!  Bu ücret yıl içindeki alınan vergilerle, halkın cebinden fazlasıyla geri alınmadı mı? Yıl içindeki enflasyonun vatandaşın cebini nasıl yaktığını görmediniz mi?  Artan işsizlik rakamlarının, aileleri perişan ettiğine şahit olmadınız mı? Asgari ücretteki enflasyonu baz alarak yaptınız artış, yılı içinde gıdaya gelen fiyatlarla nasılda geri toplandı ama.

                Adı konmasa bile yaşanmakta olan bu krizin faturasını yine çalışanın üzerinden örtmeye, bir şekilde yamamaya mı çalışacaksınız? Bu yükü taşımak yine emekçinin alın teri dökenin sırtına mı binecek?

                “İnsanların yaşam maliyetlerinin nasıl yükseldiğine bir bakında “insafa” gelin. Bu ülkenin fedakar insanlarını, fakirliğe sefalete sürüklemeyi bırakın… Asgari ücretteki vergiyi de, sıfırlayın da halk biraz nefes alsın.”  Şimdi fedakarlık yapma sırası size geldi. Buyrun lütfen!!!

    GELELİM BİZİM ASGARİ ÜCRET HESABIMIZA…

                2019 yılında Brüt asgari ücret 2558 TL üzerinden yapıldı.  2019 yılına ait aylık enflasyon ortalamasını aldığınızda bu rakam, % 14 lere düştüğü görülüyor. Enflasyondaki bu ortalamayı kullanarak hesabımı yaptım. 2558 TL*%14 =2916 TL’lik Brüt ücreti buldum.

    İşçiden yapılacak kesintiler var, onları kalem kalem topladım.

    Kesintiler toplamı = İşçi payı + işsizlik sigortası işçi payı + Gelir vergisi + Damga vergisi = 832 TL buldum.

     

    Brüt ücret – Kesintiler toplamı = NET ÜCRET hesaplanır.

     

    2916 TL– 832 TL = 2084 TL NET ÜCRET BELİRLENECEKTİR.2019 yılında 191 TL olarak hesaplanan ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ, son değerlendirmede 191 TL %14 artışla 217 TLolacak.

     

                2020 yılı asgari ücret AGİ dahil edilince, 2084 TL + 217 TL = 2301 TL NET ELE GEÇEN ASGARİ ÜCRET OLACAK. HAYIRLI OLSUN

    2019 yılında 352 dolara karşılık gelen asgari ücret, bu yıl sonu dolar kurunun 5.91 TL kapattığını varsayalım. Çünkü Merkez Bankası öyle söyledi. 2301 TL lik asgari ücret, 390 dolar gibi bir rakama karşılık gelecek. Bu da Dolar bazında asgari ücret, % 11 gibi bir artışa tekabul edecek.  

                Artış, Diyanetin hesabına göre olacak olsaydı, o zaman asgari ücretin ne kadar aşağıda kaldığını görürdük. Diyanet işleri Başkanlığının 2019 yılı fitre hesabı bir için günlük en az 23 TL. Dört kişilik ailenin günlük ihtiyacı 23 TL*4= 92 TL. Aylıkta ise 92 TL*30= 2760 Türk Lirası yapacaktı. Gördüğünüz gibi, diyanetin hesabı bile daha insaflı…

    Diyanet bile, enflasyon hesabını, TÜİK’ten daha iyi yapmış. En azından açlık sınırının üzerinde!!! Öyle değil mi?

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.