|   | 
  • Bayram Günlüğü 1


    Bayram Günlüğü 1

    Bir Sure:

    FELAK SURESİ

    Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile

    1. De ki: Sığınırım şafak vaktinin Rabbine:
    2. Yarattığı şeylerin şerrinden,
    3. Çöküp, ortalığı kapladığı zaman gece karanlığının şerrinden,
    4. Düğümlere üfleyip büyü yapan büyücülerin (büyücü kadınların) şerrinden,
    5. Ve haset ettiği zaman hasetçinin şerrinden.

    Bir hadis
    Hanım Sahabelerin İnfakları

    Bir Ramazan Bayramı sabahında Resûlullah, mescitte erkek saflarını yara yara hanımların arasına gelmişti. Yanında Bilâl-i Habeşî vardı. Peygamberimiz hanımlara özel bir konuşma yaparak sadaka vermelerini emretti. Bilâl elbisesinin eteğini açıp verilen sadakaları toplamaya başladı. Hanımlar Resûlullah"ın teşvikine uyarak küpelerini ve yüzüklerini çıkarıp Bilâl-i Habeşî"nin elbisesine bırakıyorlardı.24

    Zeyneb es-Sekafiyye, Resûlullah"ın, “Ziynetlerinizden bile olsa infak edin.” dediğini duyunca bu emri nasıl yerine getirebileceğini düşünmeye başladı. Eşinin ve ailesinin geçimini kendisi sağlıyordu. Üstelik evinde yetim çocuklar vardı. Onlar için de çalışıyor, gelirini onlara sarf ediyordu. Ailenin maddî yükü neredeyse tamamen onun omuzlarındaydı. Acaba bu harcamaları ile infak etmiş sayılıyor muydu? Bu harcamalar sadaka yerine geçer ve yeterli olur muydu? Eşi Abdullah b. Mes"ûd"a bu meseleyi Hz. Peygamber"e sormasını söyledi. Abdullah ise bizzat Zeyneb"in Resûlullah"a sormasından yanaydı. Zeyneb bu meselenin cevabını öğrenmek üzere Hz. Peygamber"in yanına gitti. Kapıda Ukbe b. Amr el-Ensârî"nin eşi Zeyneb ile karşılaştı. O da Allah Resûlü"ne aynı konuda danışmak için bekliyordu. Peygamber"in kapısının önünde iki hanımın konuştuklarını gören Bilâl, yanlarına geldi. Hanımlar, sormak istedikleri soruyu Bilâl"e ilettiler ve onu Hz. Peygamber"e arz etmesini talep ettiler. Bilâl, Peygamber Efendimizin yanına girdi ve soruyu ona yöneltti. Allah Resûlü şöyle buyurdu: “Onlar hem sadaka hem de sıla-i rahim sebebiyle iki kat ecir kazanırlar.” 25 Bu durum, asr-ı saadet hanımlarının hem ekonomik güce sahip olduklarını hem de sosyal sorumluluklarını öğrenip yerine getirmeye gayret ettiklerini gözler önüne sermektedir.

    Hadislerle İslâm Cilt 4 Sayfa 231, DİB Yayınları



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.