|   | 
  • BioNTech, Alman ekonomisini bu yıl %0,5 oranında artırabilir


    BioNTech, Alman ekonomisini bu yıl %0,5 oranında artırabilir
    Bir ekonomist Salı günü yaptığı açıklamada, Alman start-up BioNTech tarafından çığır açan bir COVID-19 aşısının geliştirilmesi ve yerli üretiminin Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki ekonomik büyümeyi bu yıl 0,5 yüzde puanına kadar artırabileceğini söyledi.

    Geçen yıl pandemi ile ilgili %4,6'lık bir düşüşün ardından Alman ekonomisinin bu yıl kabaca %4 büyüdüğü görülüyor. Bu, BionTech'in ve onun mRNA teknolojisine dayalı bir koronavirüs aşısının çığır açan geliştirmesinin, Makroekonomik Politika Enstitüsü (IMK) düşünce kuruluşu Sebastian Dullien'in tahminlerine dayanarak, 2021'deki genel GSYİH büyümesinin kabaca sekizde birini oluşturabileceği anlamına geliyor.

    Dullien, Reuters'e verdiği demeçte, "Tek bir şirketin Alman GSYİH üzerinde bu kadar etkili olduğu başka bir örnek düşünemiyorum, bireysel şirketlerin makroekonomik alaka düzeyine sahip olduğu nadir durumlar vardır. BioNTech çok nadir bir örnek" dedi.


    Dullien, bu rakamın Almanya GSYİH'sının kabaca yüzde 0,5'i olduğunu söyledi. 2020'de Almanya'nın gayri safi yurtiçi hasılası yaklaşık 3,3 trilyon avro olarak gerçekleşti.

    Dullien, "BioNTech yurtdışından nispeten az sayıda ön ürün tedarik ettiğinden, bu neredeyse tamamen yerli katma değerdir" dedi. "Yani bunun ekonomik büyüme üzerinde doğrudan bir etkisi var."
    Almanya'nın ülke dışında birçok araç üreten büyük otomobil şirketlerinin aksine BioNTech aşısını batı Almanya'da Marburg'daki bir fabrikada üretiyor. Ayrıca ABD'li ortağı Pfizer'den lisans ücreti alıyor.


    BioNTech ve Pfizer, 2020'nin sonunda dünyanın ilk COVID-19 aşısı onayını aldı. Dullien, "BioNTech'in başarısı etkileyici" dedi. "Almanya'da gelecek için potansiyeli olan mükemmel bir araştırma ortamı var."

    Habere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

     

    edit: Talha Sürmen



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.