|   | 
  • Biz Türkler, Kürtler, Araplar Ve Acemler, Kıyamete Kadar Bu Coğrafyada


    Biz Türkler, Kürtler, Araplar Ve Acemler, Kıyamete Kadar Bu Coğrafyada
    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, hafta sonu Diyarbakır'da gerçekleşecek toplantının bölgedeki huzur ve barışın tesisi adına çok önemli olduğunu ifade ederek, "Biz Türkler, Kürtler, Araplar ve Acemler, kıyamete kadar bu coğrafyada birlikte yaşayacağız" dedi.

     Kurtulmuş, Kayseri'deki programı çerçevesinde Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Numan Kurtulmuş, Kayseri'de düzenlenen ekonomi zirvesinde Kayseri'nin gelişmiş olduğunu gördüklerini, artık ekonomik yapısı, bilgi ve tecrübesiyle Kayseri'nin dünyanın önde gelen ticaret şehirleriyle yarışması gerektiğini söyledi.
    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, ziyaret sırasında gazetecilerin sorusu üzerine, hafta sonu Diyarbakır'da gerçekleşecek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Mesut Barzani görüşmesini değerlendirdi. Kurtulmuş, "Biz Türkler, Kürtler, Araplar ve Acemler, tabiri caizse, aynı avluyu paylaşan komşular gibi, birbirine komşu olan milletleriz. Dolayısıyla komşu milletler arasında yakın temasın arttırılması, bölgenin selameti açısından fevkalade önemlidir. Ayrıca Kuzey Irak bölgesinde KDP en önemli siyasi aktördür. Sadece Kuzey Irak bölgesinin değil, bölgenin tamamını yakından ilgilendiren, etkileyen bir politik aktördür Sayın Barzani ve partisi. Dolayısıyla Türkiye'de, Diyarbakır'da böyle bir toplantının yapılması çok önemlidir. Ciddi bir adımdır diye düşünüyorum. Biz başından beri bu bölgedeki sorunlarımızın tamamının bölgenin iç inisiyatifiyle çözülmesinden yanayız. Biz kendi sorunlarımızı kendi içimizde çözemeyeceğiz de 10 bin, 20 bin kilometre öteden gelenler çözecekse, oradan çözüm çıkmaz. Dolayısıyla başta Suriye'deki sorunlar olmak üzere bölgedeki tüm sorunları, bölge ülkelerinin, bölge devletlerinin bir araya gelerek, istişare ederek çözebilme yolu tercih edilmelidir" diye konuştu.
    Konuşmasında, "Biz Türkler, Kürtler, Araplar ve Acemler, kıyamete kadar bu coğrafyada birlikte yaşayacağız" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:
    "Farklılıklarımız varsa bunu en aza indirmek, ortak taraflarımız varsa bunları müşterek menfaatlere dönüştürmek aklın gereğidir. Türkiye, bütün komşularımızla ilişkilerini bu çerçevede yürütüyor. Bu bölge topyekun, hep beraber kalkındığı zaman, büyüdüğü zaman bu bölgede hem barış olacaktır hem de bu bölge istikrarlı bir şekilde büyümüş olacaktır. Dolayısıyla bu görüşme de bu anlamda yapılan bir görüşmedir. Ben 2 hafta önce Diyarbakır'daydım. Halk çözüm sürecinden çok memnun. Biz bu silahların sonsuza kadar toprağa gömülmesini sağlayacak çözüm için her türlü riski göze aldık. Elbette çözüm sürecini baltalamak isteyenler olacaktır. Türkiye'deki barış ve istikrarın Kuzey Irak'a da barış ve huzur getireceğini herkes biliyor. Bölgedeki devletlerin ortak akılla bütün bu sorunları çözeceğine ve bu bölgenin bir esenlik yurduna dönüşeceğine yürekten inanıyoruz."

    FİLİSTİN-İSRAİL GÖRÜŞMELERİ
    Filistin-İsrail barış görüşmelerini de değerlendiren Kurtulmuş, "İlk başta özgür bir Filistin kimliğini tanımadan, özgür Filistin devletini kabul etmeden, Ortadoğu'da kalıcı bir İsrail-Filistin barışı sağlanamaz" dedi.
    Kağıt üzerinde bir Filistin devletine 'evet' demenin de doğru olmayacağını ifade eden Kurtulmuş, "Arazilerini kullanmada, şehirlerine giriş-çıkışlarda İsrail'in kontrolündeyse, yani o devletin herhangi bir şekilde egemenlik kullanma imkanı yoksa, zaten bu da Ortadoğu barışına yardım edecek bir durum değildir. Dolayısıyla zorlamayla devam eden bir süreç. Öncelikle uluslararası camianın İsrail'i bu gerçeğe ikna etmesi lazım" ifadelerini kullandı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.