|   | 
  • Bostancı Baba (Çelebi) ve Zaviyesi


    Bostancı Baba (Çelebi) ve Zaviyesi

    Kayseri'de türbesi bulunan velilerdendir. Hayatı hakkında hiçbir tarihî malumat bulunmamaktadır. Mezarı ve şimdi yıkılmış bulunan zaviyesi Kayseri merkez Küllü (Küllüce) Köyünde, Kızılırmak kenarındadır. Yakın zamanlarda yenilenmiş bulunan türbesi, burada bulunan eski bir mezarlık içindedir. Mezarında bulunan mezar taşlarında da herhangi bir yazı bulunmamaktadır. Köylüler türbe çevresindeki, geniş bir alanın onun dergâhına ait olduğunu söylemektedirler. Esasen köy türbe yakınındaki bir vadide bulunan eski yerinden tepede bulunan bugünkü yerine taşınmıştır.

    Osmanlı dönemi 1500 ve 1584 tarihli vakıf tahrirlerinde “Vakf-ı Zaviye-i Bostancı Çelebi” olarak tahriri yapılmış bulunan Bostancı Çelebi Zaviyesi (Tekke)'nin gelir kaynağı olan arazinin "Ambar Viranı Mezrası (ekinliği)'nın ve Kızılırmak kenarındaki Boyalı Mezrası veya Köyü" olduğu kayıtlıdır. Ambar Viranı, bugünkü şehrin Ambar arazisidir. Kızılırmak kenarında olarak belirtilen Boyalı Köyü’nün ise bugünkü Küllü Köyü olduğu anlaşılmaktadır.

    Gerçekten Ambar'da büyük bir arazi Bostancı Çelebi vakfına ait iken son zamanlarda yanlış olarak, oradaki Kara Mustafa Paşa vakıf arazisi ile birlikte kadastro tespiti ve mahkeme kararı ile maliye hâzinesine yazılmıştır. Vakıf evladından Bayram Mazmanoğlu bu hususta vakfı kurtarmak için çalışmış ise de başarılı olamamıştır. Küllü Köyünde de bugün vakfa ait kayıtlı herhangi bir arazi kalmamıştır. Vakfın 1500 tarihli yazımında meşihatın (zaviye şeyhliğinin) Bostancı Çelebi evladından Elvan Çelebi veresesine ait olduğu ve halen Mevlânâ Cemal tarafından tasarruf edildiği kayıtlıdır.

    XIII. veya XIV. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Bostancı Çelebi hakkında Hacı Bektaş-ı Veli menkıbelerinde bahis bulunmaktadır. Buna göre sık sık Hızır (A.S.) ile buluşan Hacı Bektaş-ı Veli bir gün
    Kayserinin yukarı tarafındaki Seykalan (kayıtlarda yanlış olarak Saklan olarak okunmuştur) Kalesi'nin (bu kale kalıntısı halen mevcuttur ve Fatih'le Karamanoğlu Pîr Ahmed arasındaki anlaşmaya konu olmuştur) batısında (vakıf arazisinin bulunduğu Ambar'da) Hızır Aleyhisselam ile buluşur. Orada bir kişinin kavun ektiğini görürler (Ambar arazisi bugüne kadar kavunları ile meşhurdur). Önce Hacı Bektaş-ı Veli sonra Hızır A.S., asıl adı Bahaeddin Çelebi olan bostan eken zata "Kardeş, bostandan bir kavun koparıp getir de yiyelim" derler. Bostan sahibi Bahaeddin Çelebi de "baş üstüne, inşallah olunca getiririm" deyince, bunlar, belki olmuştur, bir dolaş ta bak" derler. Bahaeddin Çelebi "Bir bakayım" deyip bostana girdiğinde burnuna kavun kokusu gelir.

    Yeni ektiği bostan mahsul vermiştir. Bunlardan ikisini koparıp birini Hz. Hızır’a (A.S.), diğerini Hacı Bektaş-ı Veliye verir. Böylece Hacı Bektaş-ı Veli Bahaeddin Çelebi’ye himmet eder ve onu velilik mertebesine ulaştırır. Bahaeddin Çelebi'nin adı da bundan böyle Bostancı Baba olur ve birçok kerametler gösterir.

    Mehmet Çayırdağ, Kayseri Ansiklopedisi, C. 1, s. 259-260

    Gül bahçesi

    * Her gün, kitab-ı ömrün bir sahifesidir. Onu vak’ayı-ı müstahsene ile tezyîne çalışmalı.
    (Her gün, ömür kitabının bir sayfasıdır. Onu, güzel olaylarla süslemeye çalışmalı.) (Ali Emiri Efendi)
    *
    * “Bir padişah bir dervişe: “Allah’ın (c.c.) huzurunda kendinden geçip yüce Allah’ın tecellisine mazhar olduğun zaman beni hatırla.” dedi. Bunun üzerine derviş: “O zaman olunca ben kendimi bile hatırlayamıyorum, seni nasıl hatırlayayım.” dedi. (Hz. Mevlânâ)
    *
    *“Dünyada olup biten şeylerin bir kısmı elimizdedir, bir kısmı da elimizde değildir; elimizde olanlar düşüncelerimiz, yaşayışımız, isteklerimiz, eğilimlerimiz, bir kelimeyle bütün davranışlarımız.” (Epiktetos)

     



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.