|   | 
  • Cami-İ Kebir’e Yakışan Kentsel Dönüşüm


    Cami-İ Kebir’e Yakışan Kentsel Dönüşüm

    Kayseri’nin en eski tarihi eserlerinden birisi olan ve günümüzde iş ve araç yoğunluğunun en fazla yaşandığı bölgelerin başında gelen Cami-i Kebir’in etrafında kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, bu önemli projede değer tespit çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

    23 bin m² alanı kapsayacak olan Cami-i Kebir Dönüşüm Projesi ile şehrin en eski tarihi eserlerinden birisi olma özelliğine sahip 884 yıllık caminin etrafındaki çirkin yapılar ortadan kalkacak ve ortaya bu tarihi esere yakışır bir görünüm çıkacak.

    Şehrin cenaze namazı kılınan iki camiinden birisi olan ve ayrıca etrafındaki işyerleri nedeniyle günlük insan ve araç sirkülasyonunun yoğun olduğu bölgelerden birisi olan Cami-i Kebir, böylece araç yoğunluğundan arındırılacak ve yapılacak çevre düzenlemesi, yeşil alan ve peyzaj çalışmalarıyla nefes alacak.

    Değer Tespit Çalışmaları Tamamlandı

    Bu projeye büyük önem verdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, yıkılması planlanan binalarla ilgili değer tespit çalışmalarının tamamlandığını kaydetti. Cami-i Kebir’in adına ve tarihine yakışır bir çevre düzenlemesine sahip olacağının altını çizen Başkan Büyükkılıç, hızlı bir şekilde ilerleyip en kısa zamanda bu projeyi tamamlayacaklarını ifade etti.

    9 Asırdır Ayakta

    Kayseri’nin Türk-İslam mimarisine ait en eski eserlerinden birisi olan ve şehrin adeta sembol mekanlarından birisi olan Cami-i Kebir, H.530/M.1135 tarihinde, Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılmıştır.

    Melik Mehmet Gazi’nin yeğenlerinden olan Yağıbasanoğlu Muzaffereddin Mahmud tarafından 1206 yılında onartılmıştır. Aynı şahsın kızı olan Atsuz Elti Hatun da Gülük Camii’ni aynı dönemde onartmıştır.  Abidenin bugün taşıdığı tek kitabe olan onarım kitabesi kuzey duvarın dış yüzüne, kapının yakınına konulmuştur. Onarım kitabesinde şu ifadeler yer almaktadır: "Bu cami, Kılıçaslan oğlu, büyük Sultan Keyhusrev devrinde (Allah onun yardımını yüceltsin) H.602/M.1206 yılında Yağıbasanoğlu, Muzaffereddin Mahmud tarafından onarılmıştır.” 

    Cami-i Kebir, 1716 yılında meydana gelen büyük depremden zarar görmüş, 5-6 yıl gibi bir süre harap halde kullanılmadan kaldıktan sonra 1723 yılında Matbah-ı Amire Emini (Saray mutfak sorumlusu) Kayserili Hacı Halil Efendi tarafından onartılmıştır. Bu onarımda minarenin yıkılan külah kısmı da yenilenmiş, çöken kubbesi ve minareleri de onartılmıştır.

    Anadolu topraklarında 9 asırdır ayakta kalan nadide bir eser olan Cami-i Kebir, Türk-İslam mimarisinin en değerli örneklerinden birisi olarak günümüzde de insanlığa hizmet etmektedir.




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.