|   | 
  • Çin zulmüne sessiz kalmadılar


    Çin zulmüne sessiz kalmadılar
    Kayseri'de sosyal paylaşım sitesinden haberleşerek toplanan yüzlerce kişi, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri'ne ramazan ayında uyguladığı zulmü protesto ederek kınadı.

     
    Forum Kayseri önünde toplanan kalabalık, ellerinde Albayrak ve Gökbayraklarla, "Kana kan, dişe diş intikam intikam, Yaşasın Bağımsız Doğu Türkistan" sloganları atarak, Sivas Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü.

    Cumhuriyet Meydanı'nda Çin zulmünü protesto eden kalabalık adına konuşan Turan Derneği Gençlik Kolları Başkanı Dilek Bilgöl, "Doğu Türkistan M.Ö. 3. yüzyıldan itibaren değişik Türk boylarının hüküm sürdüğü kadim bir Türk yurdudur. En son 1944 yılında kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti 1949'dan bu yana Komünist Çin Halk Cumhuriyeti'nin işgali altındadır" dedi.

    Bingöl, "Sosyal, siyasi ve dini faaliyetleri yasaklanan Uygur Türkleri tarafından Doğu Türkistan'a özgürlük ve insani haklara kavuşma adına düzenlenen her toplantı, miting, protesto yürüyüşü gibi girişimler Çin devlet güçleri tarafından silah kullanılarak sindirilmeye çalışılmaktadır.
    Son olarak oruç tutmayı, camilerde namaz kılmayı, Uygur erkeklerinin sakal bırakması ve kandınların başörtü takmasını yasaklayan Çin devleti, 22 Haziran 2015'te Kaşgar vilayetinde tesettürlü olan eşleri gözaltına alınan bir grup Uygur Türkü'nün polisler ile yaşadığı gerginlik sonrası 28 soydaşımızı hunharca şehit etmiştir. Günümüzde yaşanan en büyük insanlık dramının merkezi olan 30 Milyon Uygur Türkü'nün yaşadığı Doğu Türkistan, 66 yıldır Çin mezalimine karşı direnmekte, uygulanan tüm asimile yöntemlerine karşı ayakta kalmaya çalışmaktadır.

    Bizler Doğu Türkistan'da yaşananları şiddetle kınıyor ve soydaşlarımızın acılarını paylaşıyoruz. Özellikle içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında dualarımız mazlum Uygur Türkleri'ne dini ve milli özgürlükler temenni ediyoruz"

    Yapılan konuşmanın ardından Çin zulmünü protesto edenler sessizce dağıldı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.