|   | 
  • Develi tarımsal yatırımlarla dikkati çekiyor


    Develi tarımsal yatırımlarla dikkati çekiyor
    Kayseri?nin Develi ilçesinde yetiştirilen meyveler arasına elmadan sonra şeftali de girdi. Deveci armudu, topatan kavunu, elma, İncesu kayısısı, girabolu üzümü, camuz yoğurdu, karakovan balı, Erciyes salamura koyun peyniri, keçi tereyağı, cıvıklı cevizi üretimi ile öne çıkan Develi; yurtiçi ve yurtdışından emekli olanların yaptığı tarım yatırımlarıyla öne çıkmaya başladı.

     Develi Ovası'nda 20 bin fidan dikerek kapama bahçe yapan onlarca yatırımcı arasında yeralan Rafet Kürkçü, 25 yıl Avrupa'da çalıştıktan sonra ülkesine dönüş yapmış bir isim. 2008 yılında ilk elma bahçesini kuran Kürkçü'nün bodur elma ağaçları meyve vermeye başladı. Şimdilerde şeftali üretimi de yapan Kürkçü?nün ve bütün üreticinin en büyük sorunu ise ücretlerin düşük olması ve pazar sorunu. 

    Develi Ovası'nda Sindelhöyük kasabasında örnek bahçe oluşturan Rafet Kürkçü, ?Teknik destek yardımcı ve pazar konusunda sıkıntı yaşıyoruz. 2013 yılında ürün bolluğu yaşıyoruz. Meyvelerin çokluğundan şeftali ağaçlarının dalları kırılıyor. Bir şeftali ağacından 120-150 kilo arasında şeftali meyvesi alıyoruz. 2 bin üzüm asmasından da her birinden 100 kilo üzüm elde ettik. 16 bin elma ağacından ise yıllık ortalama 150 ton elma hasadı yapılıyor. Meyveciliği herkese tavsiye ediyorum. Ama pazar konusunda sorun yaşıyoruz? dedi. 

    Kürkçü, ayrıca tüccar dışında tüketicinin bahçeden elleri ile meyvelerden toplamasına da fırsat tanıdıklarını ifade ederek, ?'Bahçeden sofraya elinle topla gibi bir kapı açtık.' Bu konuda da örnek olacağız. Bahçesi olmayanlar için biz bahçe yaptık. Arzu eden herkes pazar çantasını alıp elleri ile meyve toplayabilir. Tüketiciye bahçeden satış yapıyoruz? diye konuştu. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.