|   | 
  • Diyanet: İftar yemekleri zekat yerine geçmez


    Diyanet: İftar yemekleri zekat yerine geçmez
    On bir ayın sultanı Ramazan'da inananları zekat ve sadaka gibi mali ibadetlerin telaşı sardı.

     
    Kimi belediyeler hayırsever vatandaşların desteği ile iftar çadırı kurma yarışına girdi. Peki, belediyelerin kurduğu iftar çadırlarına sponsor olmak için ödenen para zekat yerine geçiyor mu?

    Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, "Belediyelerin kurduğu çadırlarda ve aşevlerinde dağıtılan iftar yemekleri zekat yerine geçer mi?" sorusunun cevabını verdi. Kurul kararında, "Belediye, dernek veya vakıflarca hazırlanıp, ikram edilen iftar yemekleri zekat yerine geçmez." denildi. 

    Din İşleri Yüksek Kurulu Dinî Bilgilendirme Platformu, belediyelerin kurduğu çadırlarda ve aşevlerinde ikram edilen iftar yemeğinin zekat yerine geçmeyeceğini açıkladı. Bir vatandaşın sorusunu cevaplandıran Kurul, "Belediye, dernek veya vakıflarca hazırlanıp, ikram edilen iftar yemekleri zekat yerine geçmez. Çünkü bu ikramda, zekatın sıhhat şartı olan temlik bulunmadığı gibi, iftar yemeği yiyenler arasında kendilerine zekat verilmesi caiz olmayan birçok kişi de bulunmaktadır. Ancak hazırlanan yemekler zekat niyetiyle yoksulların evine gönderilir veya kendilerine verilirse zekat olur." açıklamasında bulundu.

    Havaleyle zekat olurmu

    Bir vatandaşın 'Havaleyle zekat gönderebilir miyim?" sorusunu da cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, "Kişi zekatını, bizzat kendisi elden verebileceği gibi, başkasına vekalet vermek veya havale yoluyla da verebilir. Burada önemli olan, zekatın, zekat alacak kişiye ulaşmasıdır." ifadelerini kullandı.

    Merhem ve ilaçlı bant kullanmak orucu bozarmı
    Merhem ve ilaçlı bant kullanmanın orucun sıhhatine zarar verip vermediğine de açıklık getirilen Din İşleri Yüksek Kurulu kararında, "Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz." denildi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.