|   | 
  • Doğa, İnsana Meydan Okuyor


    Doğa, İnsana Meydan Okuyor
    Çınar ağaçlarının gelişen kökleri kaldırım taşlarını yerinden oynatıyor

    Mustafa Şimşek Bulvarı üzerinde bulunan onlarca yıllık çınar ağaçlarının zaman içerisinde gelişen köklerinin, kilitli parkeleri yerinden oynatarak kaldırımları engebeli hale getirmesi, ‘doğanın gücüne karşı koyulmaz’ dedirtiyor.

            Çok hızlı gelişmeleri ve uzun yıllar hayatta kalmalarıyla bilinen Çınar ağaçları, adeta Mustafa Şimşek Bulvarı’nın simgesi gibi. Yol boyunca hem refüjlerde hem de kaldırımlarda yer alan yüzlerce çınar ağacı caddeye bir başka güzellik katıyor.

    Ancak son zamanlarda kaldırımlarda meydana gelen engebelikler de dikkatlerden kaçmıyor. Çınar ağacı köklerinin gelişip büyümesiyle birlikte kaldırım taşlarını yerinden oynatması ve engebeler meydana getirmesi ‘insanoğlunun yaptıkları, doğanın gücü karşısında çaresiz kalıyor’ dedirtiyor.

    İlginç bir görünüm arzeden ve yürümesi gittikçe zorlaşan bu kaldırımlar için ise Melikgazi Belediyesi’nin nasıl bir çözüm getireceği merakla bekleniyor.

    UZUN YAŞAMIN SİMGESİ

    Geniş gövdesi, uzun dalları ve iri yapraklarıyla dikkat çeken Çınar ağacı, dayanıklı olması ve uzun yaşamasıyla biliniyor. Bu yüzden Heybetin ve uzun yaşamın simgesi olarak da kabul edilen Çınar ağaçları 1000 yıla kadar yaşayabiliyor. Gövde kalınlığı 10 m. boyu zaman zaman 50 m.’yi bulan Çınar ağacının kökleri de gövdesi gibi güçlü ve kalındır.  Çınar ağaçları, hem devasa boyutu hem de sık ve iri yapraklarının oluşturduğu koyu gölgesi nedeniyle park-bahçelerde ve yol kenarlarında sıkça tercih ediliyor.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.