|   | 
  • Hakan Çitmen

    Dolar, Altın ve Görünmeyen Düşman “KORONA”

    Görünmeyen düşmana karşı, dünya dize geldi!

                Neler olacak acaba! Beklentisi içindeyiz. Korona virüsünün görüldüğü ülke sayısı 42 oldu. Komşularımızda tek tek ortaya çıkmaya başladı. Dört bir tarafımız salgın hastalığının nüfuz ettiği alan oldu. Ticaret yaptığımız bu ülkelerde yaşanan bu kritik durum sınırlarımızın kapanması, iyice bunaltacak ekonomiyi, piyasayı daraltacak.

                Kimse ne olacağını kestiremiyor. Hastalığın bulaşma hızı daha önce görülen çeşitlerine göre daha fazla. Öyle olunca kontrol edilmesi güçleşti. Görünmeyen Düşman “Korona” kıtalar dolaşıyor.

                Ekonomi kendi içine kapanacak. Böyle bir durumda zaten nakit para döngüsünün iyice daraldığı ortamda bir kat daha artış olacak. Borsalar korkunç düşüşler gösterdi. Kaybedilen değer, 7 trilyon dolar. Bu kadar değer sadece bu haftanın eseri.

    KORONAVİRUSÜ BAŞIMIZIN BELASI OLACAK!

                Yaşanan gelişmelere ve virüsün etki alanına bakacak olursak, Ülkemizde de çıkması da an meselesi. Bir haber gelmesi durumunda orta çıkacak panik havası piyasaların seyrini değiştirir.

                 Koronavirüsü sebebi ile beklenilen turistler gelmeyecek. İstenilen turizm geliri elde edilemeyecek. Ülkeye en çok giriş yapması beklenen turist kafileleri rezervasyonlarını iptal edecek. Gezi güzergahlarını değiştirmek veya ertelemek zorunda kalacaklar. Ülkeye giriş ve çıkışlarında sorunlar yaşanma ihtimali var çünkü. Uluslararası baskılar artacak.

                İhracatımızda problemler yaşıyoruz. Dışarıdan gelecek paraya bakıyoruz. Turizm gelirleri nefes aldırırken ekonomiye, artık o gelir kapısı da kapandı kapanacak. Cari açığımızı kapatacak, katma değeri olan üretimimiz yok maalesef. Bütçeye gelen ağı yükler, piyasayı zora sokmaya yeter.

                Ekonomi yönetimi, hazineye para bulmak için arayış içinde. İş bankası meselesini açmak istemiyorum ama yapılması bankalara olan kırılganlığı daha artırır. Yabancı sermaye girişi durur. Güven vermeyen bir ekonomi ortamına kimse parasını getirmek istemez.

                EMEKLİNİN  VE VATANDAŞIN CEBİ YANACAK!

                Hafta başında çıkan, emekli maaşlarında yaşanabilecek yüzde 5 lik kesinti akılları karıştırdı. Zaten ay sonunu getirmekte zorlanan vatandaşa bir vergi kesinti ile yük bindirmek reva görülemez. Hele ki can suyu kıymetinde olan mutfaktaki ateşi söndüren bayram ikramiyeleri de gelmezse vatandaş kuru ekmek soğana talim etmez inşallah.

                Para gelmesi için yapılması ya da yıl içinde bir vergi yapılandırması mümkün olur mu göreceğiz bakalım.

                PARA GELSİN DE NASIL GELİRSE GELSİN!

                Hazine hiç olmadığı kadar açık veriyor. Toplanan vergi ve gelirler açığı kapatmaya yetmiyor. Ekonomi zor günleri yaşıyor. Birde yetmezmiş gibi küresel kriz vuracak. Dünya ekonomisi iyiden iyiye daraldı. Bir yerlerden para gelmesi lazım. Para lazım para… Ya da kimsenin parayı istemeyeceği bir ortam olmalı ki paranın adı unutulsun.

                      EN BÜYÜK İHANET RUSYA’DAN GELECEK!

                Suriye İdlib, ordumuz sınırın öte yanında çarpışıyor. Savaş hali ekonominin belini büken en büyük masraf. Hazinesi dibi görmeye yakın bir ekonomi bu süreci başarı ile tamamlayamaz. Ortak hareket ettiğimiz Rusya ile karşı karşıya geldik. Suriye’ye yerleşen Rusya çıkmamak için her şeyi yapmaya hazır. En büyük ihanet Rusya’dan gelecek.

    DOLAR FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ GİDİYOR!

                Yavaş yavaş, sindire sindire bazı hareketleri görmeye başladık. Psikolojik sınır dediğimiz noktalar bir bir geçildi. En yakın psikolojik sınır 6.25 seviyesi.

                Direnç noktaları birbir kırılıyor, düştüğü yerler artık tekrar dönülecek yerler olmaktan adım adım çıkıyor. Daralan piyasayı rahatlatmak için bile, Doların serbest bırakılması lazım aslında. Tabi ki normal piyasa koşullarında. Ekonomi Dolarize oldu. Bankalar döviz mevduat hesapları ile dolu. Nakit döngüsü düştükçe düştü. Güven kaybı ve tedirginlik, insanlarının gözünü korkutuyor.

                Piyasayı ferahlatmak gerekecek. Döviz mevduat hesaplarındaki Doların çözülmesi için yukarı tırmanıştan başka bir şey yapmak mümkün görünmüyor. Merkez bütün silahlarını kullandı. Son kurşunu nereye sıksın. Faiz indirmekle piyasanın açılacağı yatırımın artacağı zannediliyorsa nafile…Düşen faizle birlikte konut ve otomobil fiyatları düşmek bir yana artış kaydetti.

                Kritik eşik aşıldığında, 6.50 TL merkez bankasının yıl sonu hedefi çok kısa sürede gelecek. 6.80 tl hedefi de arkasından gelecek. 6.80 TL hacimli geçilir. Ekonomi de panik havası baş gösterir. Dönüşü zor yollara girilir.

                Altın,belirsizlikten besleniyor.Biraz normalleşme eğilimi gösterse de, Korona ile başlayan ve devam edecek olan küresel yavaşlama ekonomileri daha küçültecek. Para artık hiçbir yerde güvenli değil. Emtialar içinde bile,kriz zamanlarında kendini en iyi koroyan ve talep gören altın, daha önce belirttiğimiz 1780 $ hedefine adım adım yaklaşacak. Eğer küresel kriz, biraz da dizginlenmezse2000$lar hayal olmaz.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.