|   | 
  • Hakan Çitmen

    DOLAR BEY

    Bundan böyle Dolar Bey! diyeceğiz kendisine.

                Düşüş beklediğimiz müdahale edilip aşağı yönlü revize beklerken ekstra yükseliş hareketi görüyoruz. Küresel anlamda riskler öyle bir hal aldı ki, güvenli liman arayışı para piyasalarına yön veriyor. Görünen o ki, Dolar güçlü duruşunu devam ettiriyor. Dünya da değer kazanmaya, piyasayı kendine çekmeyi başarıyor.

                Daha önceki gördüğü 6.62tl  seviyesi görüldü. Kuvvetli bir dirençle karşılaştı. Kısmi bir düşüş görülmüş olsa da sınırlı kaldı. 6.38tl seviyesine geriledi. Ama kalıcı oldu mu hayır tabiî ki de. Aksine alım için ideal bir seviye daha görülmüş oldu. Şimdi nerelerde 6.70 tl’yi fiyatlıyor. Aşağı yönlü tekrar bir düzeltme hareketi beklesek de, bunun da sınırlı olacağını düşünmek çok zor değil.

                Piyasa da para kazanan para piyasaları uzmanları böyle hareketleri zevkle takip ediyor. Arada ki değişimler ellerindeki para miktarını artırmak için tam da aradıkları fırsat. Dolardaki dalgalı seyir bazı günler mükemmel bir alım imkanı sunuyor.

                Bundan sonra ne olacak!

                Olası senaryolar, hiç de olumlu değil. Dolardaki hareket gücünü muhafaza etmekle durmuyor. Ekstra güçleniyor. Bunun sebebi de dünyadaki güvenli liman arayışı. Dolar dünya da değerleniyor. Ülke içindeki yerleşik kaynaklar, kendi para birimlerini tercih etmek şöyle dursun, döviz mevduatlarına ekleme yaptıkça yapıyor. Halkın ve kurumların Bankalardaki hesaplarında 200 Milyar Dolar parası var. Bu para birimleri neredeyse hiç bozdurulmadı. Üzerine eklendi. Şu anki seviyeleri gelmeden önce 5.50-5.80tl aralığında döviz kurlarının 6.50 seviyeleri görüleceği ve piyasaları canlandıracağı beklenirken tam tersi oldu. Dursun paracıklar, yerinde yatsın azcık daha oldu.

                Bundan sonra çarşı karışır!

                Kimsenin parsını bozdurmaya niyeti kalmamış. Ülkenin ekonomik gidişatına güvenin ne kadar azaldığının göstergesi değil mi bu? Halk kendi para birimine güvenemiyor. Enflasyon karşısında eriyeceğini biliyor.

                Bankalardan bir miktar çekilen Dövizler inanın ki, zaruri ihtiyaçlardan dolayı çekilmiş ve kullanılmıştır. Yoksa şimdilerde insanların öncelikli ihtiyaçları ev almak araba almak değil. Öncelikler gıda ürünleri oldu.

                Daha önce 6.25 tl seviyesinin geçilmesi bizi farklı atraksiyonların içine atacağına değinmiştik. Çünkü piyasa da alıcı durumda bekleyen ve ideal alım seviyesini bekleyen para babaları var. 6.25 tl seviyesinin geçilmemesi yönünü bir müddet daha aşağı çevireceğinin işaretiydi. Ama geçildi. Hem de hacimli olarak geçildi. Bu devamının geleceği izlenimini verdi ve sonrasında yürüdü gitti.

                6.80 TL seviyeleri de aynı 6.25tl’de olduğu gibi önem arz ediyor. Eğer bir müdahale gelip aşağı inmesi için balyozu indirmezlerse önünü alamazsınız. Çünkü merkez bankasının döviz rezervleri artık bitti. Piyasalara müdahale imkanı neredeyse kalmadı. Barajdaki çatlak çok büyük bu saatten sonra dikiş tutmaz. Freni patlamış kamyon gibi gider.

                Bizi neler mi bekliyor?

                6.80 TL sonrası müdahale imkanı kalmayan Merkez Bankası sadece olanları seyredecek. 7 TL bizim göreceğimiz bir senaryonun içinde. 7 TL düz bir rakam olduğu için algılarımızda psikolojik bir seviye olarak karşımıza çıkacak. Bu geçilmeyecek geçilemeyecek anlamına gelmez. Bu “bırakın beni benim gidecek yerim var” manasına gelir. İpini koparan boğa misali kaçacak yer arıyor anlamına gelir. 7.20 TL ilk karşımıza çıkan hedefidir. Sonrasında 7.40 TL nin gelmesi beklenir. Çok yakın bir gelecekte 8 lira seviyelerini konuşuyor olacağız.

                Ekonominin paraya o kadar çok ihtiyacı var ki, dışarıdan yabancı sermaye girişi bile olmuyor. Yabancı yatırımcılar aylar öncesinden gidişatın derinleşerek gideceğini öngördüler. Ve nakitte kalmayı tercih ettiler. Türkiye’nin kredi risk Primi 2001 krizinde gördüğü seviyelere ulaştı. 650 puanlara geldi. Bu şu demek; Eğer dışarıdan Döviz inci ile borç almak isterseniz, yabancıların ve para verecek olan fonların size dövizi % 6.5 faizle vereceği anlamına gelir. O sebeple yabancı yatırımcılar tercihlerini de dolardan yana kullandılar. Risk çok büyük. Almaya da girmeye de değmez. Merkez bankası dövizi düşürmek için yaptığı müdahaleler onların ucuz dolar alması için en büyük fırsatı verdi.

                Yabancı bu! durur mu? Bulduğu yerden aldı Dolarları. Şimdilerde ne hisselerde ne de diğer emtialara para girişi olmuyor. Altın hariç tutuyorum.

                “Nakit kraldır”sözünün ne kadar da önemli olduğunu yaşayarak görüyor. Koskoca şirketler değerleri Milyon Dolarla ölçülen şirketlerin Nakit sıkıntılarından dolayı nasılda iflas bayrakları çekiyorlar.

    Nakitte kal Türkiye!!!

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.