|   | 
  • Hakan Çitmen

    Dolarda Kritik Seviye Geçildi!!!

    Ekonomik göstergeler, Dolardan gözünü alamıyor. Kuruş kuruş hangi seviyelere geldiği merak konusu. Her bir kuruş, 5.94 tl seviyesine bir adım daha yaklaştırdı.

                2019 yılının son yarısında bu ani hareket, gelecek yılda olabilecek kur ataklarının habercisi olarak yorumlanabilir. Uzun süre 5.70-5.80 tl aralığına sıkışan dolar, zincirlerini kırdı. Kritik seviyeyi aşarak kendine yeni bir yol hattı çizdi. 5.94 tl seviyesi reel piyasa içinde çok önemli bir anlam ifade ediyor. Bu fiyatların altında uzun bir süre devam eden Kur, bu seviyelerin ilerleyen günlerde kur hareketini beklenmedik şekilde artıracağını biliyor. Bu sebeple endişe içindeler. Her bir kuruşluk artış, maliyetleri etkiyeceğinden, sanayi üretimini daha da zora sokacak. Artan elektrik fiyatı da, Kur baskısı ile birleşince sanayicide, çiftçide zora girecek.

                Siyasi ve coğrafi riskler, 2020 de bizi daha zor durumlarda bırakacak. Çözüm için gerekli ve yeterli adım atılmadı. Bu kadar riski kur daha fazla taşıyamayacak. Geçici çözümlerle bir yere kadar da tutulmaya devam edecek. Merkez bankası bu hafta swap hamlesi yaparak hızını kesmeye çalışıyor ama nafile, çünkü piyasalar artık bunu inandırıcı bulmuyor.

                Bankalardaki, döviz mevduatları her gün biraz daha artmaya devam ediyor. Kimsenin zaruri bir sebep olmadan da, dövizini bozdurmaya çalışmayacağı gerçeği de unutmamak lazım. Bu durum vatandaşında ekonomiye olan güvenini sarsıyor. Ekonomi yönetiminin öncelikli olarak dikkat etmesi gereken halkın ekonomiye olan güvenini artırmak. Bu güvensizlik, düşüşü imkansıza yakın hale getirir. Gün içinde ve haftalık kısa süreli düşüşler sadece düzeltme olarak kalır. Ve her düzeltme seviyesi bu güvensizlik ortamında, yeni alım seviyesi olur. Halk bu düşüşü de fırsat olarak görür. Böylece, kısır bir döngü meydana gelir. Ele geçen her Türk lirası, Döviz olarak bankalarda ve yastık altında yerini alır.

                Hali hazırda, beklentiler bu kadar riskin üzerine, yerini koruyamaz. Trump-Erdoğan görüşmesinde de, iyimser bir hava gerçekleşmedi. Trump’ın azil süreci de başladı. Artık gözler, Amerikan senatosunun vereceği karara kilitlendi. Trump’ın azlini başlatan sebeplerden birisi, “görevi kötüye kullanmak. Temsilciler meclisi ve Amerikan Senatosu, Türkiye’ye karşı başlatmayı planladığı yaptırım kararının Trump sebebiyle uygulanmamasından dolayı işlerine karışıldığını bahane ederek, Eline büyük bir koz geçirdi. Amerika’da gerçekleşmesi muhtemel bir azil halinde ya da Trump’ın, Yaptım kararını uygulamaya yanaşması halinde yeni bir dönem başlar.

                Teknik verilerin ışığında, Dolar kurunda 5.94 tl nin üzerinde kalıcılık göstermesi halinde Dolar kuru kısa süre içinde ani şok artışları görecek. 2018 Ağustos ayında yaşanan 7.21 tl hareketi kadar olmasa da, öncelikle 6.20 tl seviyesini hedefleyecek. Halkın endişesi ve ekonomiye olan güvensizliği, Dolarizasyonu daha da artıracak. 6.80 tl lere hızlı bir tırmanış da bizleri bekliyor olacak. 2020 yılında risklerin katlanarak artacağını varsayarsak, bu hareketin gerçekleşmesi teknik olarak mümkün görünüyor.

                S-400 konusu hala masada, 2020 yılında hala güncel tartışma konusu ve Amerika ile devam eden gerilim başlıca sebebi. Senato, Amerikan yaptırımların geleceğini gösteriyor. Piyasaların yönü iyiye işaret etmiyor.

                Amerikan yaptırımları bir devalüasyon olarak dönecek. Türk Lirasında, değer kaybı, yeni yılın ilk 6 ayına damgasını vuracak. Piyasalardaki bu durgunluk, yüksek enflasyon, artan fiyatlar ekonomik hareketliliği azalttı. Ekonomi büyüyemiyor. Artık Türk Lirasına değer kaybettirerek, canlılığın artması sağlanacak, başka yol kalmamış görünüyor. Faiz indirme hamleleri artık işe yaramıyor.

                Kurların artışı, artık bir bahaneye bakar. Nefesler tutuldu, Devlet eliyle devalüasyon yolda…

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.