|   | 
  • Eczacılar krediyle ayakta durmaya çalışıyor


    Eczacılar krediyle ayakta durmaya çalışıyor
    12. Bölge Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, eczacılar arasında sürekli kredi kullananların oranının yüzde 66 seviyesinde olduğunu belirtti.

     
    12. Bölge Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, eczacılar arasında sürekli kredi kullananların oranının yüzde 66 seviyesinde olduğunu belirterek, ?Eczacılar arasında büyük bir bölümünün aylık geliri 1500-2000 bin lira arasında. Bu nedenle kredi kullanan eczacılar var. Eczacılar için artık buna göre önlem alınması gerekiyor. Çünkü eczaneler, ekonomik anlamda sürdürülebilirlikten uzaklaştı? dedi. 

    Her iki eczacıdan birinin ekonomik sıkıntı içinde olduğu açıklamalarıyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, eczanelerin zor durumda olduğunu belirterek, ?Eczaneler, ekonomik anlamda sürdürülebilirlikten uzaklaştı. Meslektaşlarımızın işletme masraflarıyla baş edemediğini görüyorsunuz. Hayat pahalı. İşyeri açtığınızda bir sayfayı dolduracak ödeme yapıyorsunuz. Mevcut kar oranlarıyla bunu sürdüremiyorlar. İlaç firmaların devlete aktaracağı indirimi de biz kendimiz faturalarımız üzerinden aktarıyoruz. Bizde zarar oluşturuyor. Devlete aktarması gereken ıskontoyu aktarmayan ve devlete kafa tutan firmalar var. Bunların zararlarını biz karşılamak zorunda kalıyoruz sistem gereği. Rapor ve reçete hatalarından kesintilere maruz kalıyoruz. Biz şu anki kar oranlarıyla yola çıktığımızda son 10 yıldaki baskılamadan dolayı artık bunları sürdürebilecek karlar elde edemiyoruz.

    Diplomamızı ortaya koyuyoruz. Riskli iş yapıyoruz ve devletin adına da işler yapıyoruz ama hayatımızı belli bir seviyede sürdürecek gelir elde edemiyoruz. Bu da ister istemez borç stokunu artırıyor. Kredi ile çalışan eczanelerimiz var. Kredi ile çalışan eczanelerimiz bir iki sene sonra depolara borç stoku ile karşı karşıya kalıyor? diye konuştu. 

    '8 eczane, 7 ecza deposu kapandı'
    2014 yılı itibariyle 8 tane eczanenin kapandığına dikkat çeken Ulutaş, küçük çaplı depolardan 7 tanesi kepenk indirdiğini ifade etti. Merkezde tutunamadığı için ilçelere eczanelere nakil etmek isteyen meslektaşlarının olduğunu belirten Ulutaş, ?Yeni mezun olan genç eczacı meslektaşlarımızın eczane açma konusunda tedirgin olduklarını görüyoruz. Her iki eczaneden bir eczanenin zor durumda derken eczanelerin sürdürülebilirlikten uzaklaştığı ve olması gereken yaşam standartlarında gelir elde etmediği için zor durumda olduğunu öne sürdük. Çözüm önerileri de sunduk. Düşündüğümüz çözüme kavuşacak konuları sunduk. Türk Eczacılar Birliği tarafından 8 bin eczane üzerinde yaptığı anket çalışması var. Meslektaşlarımızın birçoğunun kirada olduğunu ve aylık gelirinin 1500 ve 2000 TL arasında olduğunu gördük. Kredi kullananların oranı yüzde 55. Sürekli kredi kullananların oranı ise yüzde 66. Artık buna önlem alınması gerekiyor. Sadece eczacıların gelirlerinin üst seviyelere alınması için değil? dedi.

    Protokol bitiyor
    SGK ile yaptıkları 3.5 yıl protokolun Haziran ayı itibariyle biteceğini ifade eden Ulutaş, yeni protokol için Türk Eczacılar Birliği ile Bakanlığın görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Ulutaş, ?Bu konuda bizlerin taleplerine dikkat etmeli ve karşılamalarını bekliyoruz. Reçete hizmet bedelinin artırılmasını istiyoruz. Devletin yaptığımız ıskontoyu ilaçlarda yapmak istiyoruz. İlacımız için istiyoruz. Geliri düşük olan meslektaşlarımızın bu ıskontodan muaf olmasını istiyoruz? dedi. 

    Kanserli hastaların ilaçlarının devlet tarafından verilmesinin yanlış olduğunu belirten Ulutaş, ?25 bin eczane olarak Türkiye?nin kılcallarında varız. Bu yanlıştan dönülmeli. Resmi prosedür yürütüldüğünde bu uygulamanın olmadığını gördük. Bu yanlıştan dönülmeli? dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.