|   | 
  • Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil


    Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil
    Gemlik Körfezi'nde meydana gelen ve İstanbul'da da hissedilen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki deprem öncesi android işletim sistemi bulunan bazı cep telefonlarına deprem olacağı yönünde uyarı mesajı gitti.

    Telefonlara giden erken uyarı mesajıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ahmet Serbes, "Bu uygulama bir deprem tahmini değil. Aslında deprem gerçekleşmiş oluyor; fakat deprem gerçekleştikten sonra yıkıcı etkilerinin bize ulaşması belli bir süreyi bulduğu için depremin bize ulaşmasından önce bir uyarı gönderiyor" diye konuştu. Prof. Dr. Serbes, "Prof. Dr. Serbes, "İki tür bildirim var; küçük depremler için 'Farkında Ol' uyarısı, büyük depremler için ise  'Önlem Al' uyarısı. Telefonumuz rahatsız etme modunda olsa bile büyük bir deprem olduğunda 'Önlem al' bildirisi sesli ve görsel olarak kullanıcıyı uyarıyor zaten." dedi.
     
    Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde ilki saat 10.42'de 5.1, ikincisi 10:45'te 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul dahil olmak üzere çevre illerde hissedildi. Depremden saniyeler önce bazı Android kullanıcılarına deprem beklendiğine yönelik bildirimler gitti. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Serbes, telefonlara gelen bu bildirimlerin gerçek bir deprem tahmini olmadığını, bildirimler telefona geldiği sırada aslında depremin gerçeklemiş olduğunu belirtti.
     
    "TELEFONLARIN İÇERİSİNDEKİ İVME ÖLÇERLER SİSMİK DALGALARI ALGILIYOR" 
     
    Deprem öncesi gelen bildirimlerin sismik dalgaların algılanmasıyla oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Serbes, "Google bazı telefonlara 7 ile 20 saniye öncesinden deprem olabileceği bilgisini gönderdi. Bir deprem sırasında depremin merkez üssünden çeşitli türde sismik dalgalar yayılıyor. Temel olarak iki tip dalga var. P dalgası ve S dalgası. P dalgası cisim dalgası, S dalgası yüzey dalgası. P dalgaları çok hızlı yayılıyor fakat biz insanlar olarak bunu algılayamıyoruz; çünkü yıkıcı değil. S dalgaları ise çok daha yavaş yayılıyor ve daha yıkıcı bir etkiye sahip.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.