|   | 
  • ESKİ OYUNLARIN UNUTULMASI OBEZ HASTALIĞINI ARTIRDI


    ESKİ OYUNLARIN UNUTULMASI OBEZ HASTALIĞINI ARTIRDI
    Memorial Kayseri Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonay Gökoğlu, eski oyunların unutulmasının çocuklarda obez hastalığının artmasına neden olduğunu söyledi. Türkiye?de çocuklarda yüzde 13,8 olan obez oranının çok yüksek olduğunu belirten Gökoğlu, ?Günümüzde çocuklar, fizik gücü gerektiren ip atlamayı, sek sek ve top oynamayı bilmiyorlar. Hareketsizlik obez sayısının artmasına neden oluyor.? dedi.

     Obezite, içinde bulunduğumuz çağın önemli rahatsızlıklarının başında geliyor. Amerika ve Avrupa ülkelerinde yapılan bir araştırmaya göre 1-4 yaş arasındaki çocuklarda obez olma oranı yüzde 70, 6-11 yaş arasında yüzde 54 ve 12-17 yaş arasında yüzde 39. Türkiye?de ise 6-14 yaş arası 12 bin 600 çocuk üzerinde yapılan taramada obez ve fazla tartılı çocuk oranı yüzde 13,8 olarak hesaplandı. Uzmanlar, bu oranların hem dünya hem de Türkiye açısından çok yüksek olduğunu dile getiriyor. Obezitenin gelişmiş ya da gelişmemiş ülkelerin değil herkesin sorunu olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sonay Gökoğlu, özellikle çocuklarda bu hastalığa dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 

    Eskiye oranla çocuk obez sayısının arttığını vurgulayan Gökoğlu, bunun sebeplerinden birisinin de zamanla değişen oyun kültürü olduğunu kaydetti. Hareketsizliğin çok tehlikeli olduğunu ifade eden Gökoğlu, ?Günümüzde çocuklar, fizik gücü gerektiren ip atlamayı, sek sek ve top oynamayı bilmiyorlar. Neredeyse dışarıda oynamayı unuttular. Daha çok güç istemeyen bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirmeyi, uzun süre televizyon izlemeyi ve hatta cep telefonuyla oynamayı tercih ediyorlar. Ayrıca abur cubur tüketimi de fazla. Çok yemeseler bile en az bizim kadar tüketiyorlar. Bu yüzden obezler.? dedi. 

    Obezitenin kişilerde sadece hareket sınırlaması yapmadığını vurgulayan Gökoğlu, tedavi görülmemesi halinde erken yaşlarda şeker hastalığına yakalanma, hormon dengesizliği, erken ergenlik ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara yol açabildiğini kaydetti. ?Obez olan çocuklar, 14-15 yaşlarında şeker ilacı kullanmaya başlayabilir? diyen Gökoğlu, troid hormonlarının yavaş çalışması nedeniyle de kişinin obez olabileceğini aktardı. 

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Gökoğlu, hastalığın tedavisinde ilaçların yanı sıra egzersiz ve diyet yapılmasını önerdiklerini aktardı. Çocukların hareketlerini artıracak bir spor dalıyla ilgilenmesinin çok önemli olduğunu belirten Gökoğlu, ?Obez çocukla birlikte ailenin de diyet düzenini değiştirmesi gerekiyor. Doktor kontrolünde alınacak ilaç tedavisi ve uygulanacak diyet, obeziteyi hastalık olmaktan çıkaracaktır.? uyarısını yaptı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.