|   | 
  • Geçmişin Muhasebesini, Geleceğin Hazırlığını Yapalım


    Geçmişin Muhasebesini, Geleceğin Hazırlığını Yapalım
    20.12.2013 Tarihli Cuma Hutbesi

    Muhterem kardeşlerim!

    Şu kısacık ömrümüz, çok hızlı bir şekilde tükenmektedir. Dakikalar saatleri, günler haftaları, aylar yılları hatta ömrü bitirmektedir. Güneşin altında buz satan adam gibi zaman sermayemiz erimektedir. Rabbimiz dünya hayatının kısalığını vurgulamak için şöyle buyurmaktadır; ?Kıyameti gördükleri gün onlar, sanki dünyada ancak bir akşam yahut bir kuşluk vakti kadar kalmış gibidirler?1 Bu kadar kısa olan ömrümüz, ebedi sürecek hayatı, kazanma ya da kaybetme zamanı olacaktır. Yani Allah?a iyi bir kulluk insanı cennete, nefse ya da şeytana uyma cehenneme götürecektir.

    Kıymetli kardeşlerim!

    Geliniz! hatalarımıza, günahlarımıza tövbe ederek geleceğimize yeni bir sayfa açalım. Rabbimizin istediği bir kul, Resulünün ahlakına bürünmüş bir ümmet olalım. Bu yılın, bu ayın hatta bugünün muhasebesini yapalım. Hz. Ömer (r.a) misali kendimizi hesaba çekerek, ?Bugün Allah için ne yaptın?? diye kendimize sorarak geçen her saniyenin kıymetini bilelim. Zamanla, altın-gümüş kazanılabilir, ancak altın ve gümüşle bir saniye dahi satın alınamaz. Takvimden her koparttığımız yaprak, hayat sermayemizden bir günü daha bitirmektedir.

    Değerli Müslümanlar

    Akıllı kişi, nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışan, aciz kimse ise, nefsine uyan ve Allah?tan olmayacak şeyler temenni eden kimsedir

    Hazreti Abdullah ibn Ömer (r.a) şöyle diyor: Allah Resulü (S.A.V.) kolumdan tuttu ve ?Dünyada bir garip veya bir yolcu gibi ol? buyurdular. İbn Ömer Hazretleri devamla : ?Akşam erdin mi sabahı bekleme, sabaha erdin mi akşamı bekleme. Sağlıklı olduğun dönemde hastalık halin için hazırlık yap. Hayatta iken ölüm için hazırlık yap?2 buyurmuşlardır.

    Muhterem Müslümanlar!

    Nasıl ki dünyaya bebek olarak geldiğimiz de bizler ağlarken, etrafımızdaki yakınlarımız sevinmişler, gülmüşlerdi, öyle bir güzel hayat yaşayalım ki, öldüğümüzde herkes bizi kaybettikleri için ağlarken, bizler cennetle müjdelenmiş olarak gülelim, sevinelim. Bunun için de şu ilahi mesaja kulak vermemiz gerekiyor; ?Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah,   yaptıklarınızdan hakkıyla

    haberdardır?3 İman ve güzel amelden başka hiçbir şeyin fayda vermeyeceği kıyamet gününde ?Ah ne olurdu! Keşke ben (ebedi olan ahiret) hayatım için, dünyadayken salih ameller yapmış olsaydım.? demeden önce geçmişimizi muhasebe edelim ve şimdiden ahirete azık gönderelim!

    Kardeşlerim!

    Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekelim. Amellerimiz tartılmadan önce kendi amellerimizi tartalım ve büyük hesap gününe hazırlığımızı böylece yapalım.

    Hutbemizi başta okuduğum hadisi şerifin meali ile bitirelim. ?Dünya ve Ahiretine fayda vermeyen şeyleri terk etmesi kişinin Müslümanlığının güzelliğindendir.? 4

    Muhterem Cemaat!

    Küçük bir esnaf bile yıllık hesapların muhasebesini yapmaktadır. Ya biz geçmişimizin muhasebesini yapıyor muyuz? Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Niçin yaratıldım? Rabbimin huzuruna vardığımda halim ne olacak?


    1.            
    Naziat 79/46

    2.             Buhari, Rikak3

    3.             Haşir 59/18

    4.             Ahmet bin Hanbel Müsned 1/201

    Hazırlayan: Hacı Mehmet GÜLCÜ (İl Müftülük Murakıbı) Redaksiyon: İl İrşat Kurulu

     



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.