|   | 
  • Hakan Çitmen

    Geleceğin Milyon Dolar Kazandıracak Meslekleri

    Geleceğimiz bambaşka şekilleniyor. Bu güne kadar duymadığınız meslek dalları karşımıza çıkacak. Gençlerin tercihleri bu alanda yoğunlaşacak. Anneler babalar çocuklarının bu meslekleri tercih etmeleri için, canla başla çalışacaklar.

                Her sınav döneminde okul ve bölüm tercihleri konuşulur. Hayaller kurulur ama bazı meslekler hayallerinde ötesine geçti.

                Geri Dönüşüm Mühendisliği; doğaya ve çöpe atılan bütün materyallerin geri dönüştürülmesi için açılması zaruret olan bir bölüm olacak. Çünkü çoğalan nüfusla birlikte ortaya çıkan atık ve çöp miktarı artık inanılmaz boyutlarda. Hatta öyle ki dünyanın sekizinci kıtası bir çöp yığını ve uzaydan bile görülebiliyor. Bu çöplerin yeniden kazanımı ve enerji elde edilebilmesi için çalışabilecek insanlara ihtiyaç var. Gelecekte daha temiz bir dünya için, daha çevreci mühendisler aranacak.

                Blockchain Uzmanlığı ve Geliştiriciliği; Bitcoin ismini duymaya başladığımızdan itibaren adını duyduğumuz blockchain hayatımızın her alanında yerini alacak. Özellikle bankacılık sektöründe kullanılacak olan bu teknoloji güvenlik, transfer, yazılım uygulamaları, bir çok algoritmada altyapı oluşturmak için kullanılacak. Devlet,Finans şirketleri ve özel firmalar, muhasebe, sözleşme,akıllı teknoloji ve finansal çalışmalarını bu sistem üzerinden yapacak. Bu sistemin kurulumunu ve yaşanabilecek sorunların çözümü için çalışanlara ihtiyaç olacağı anlamına geliyor.

                Sağlık alanında bir çığır açılacağa benziyor. Özellikle bu pandemi insanların hayata bakışını oldukça fazla değiştirdi. Bu sağlık sektörü için inanılmaz bir gelecek olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

                Farmakolog;İlaç sektörü içinde çok önemli bir notaya geleceği kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü aşı ve kullanılacak ilaçlı tedavi yöntemleri bu meslek gurubunun alanına giriyor. Eczacıların en büyük yardımcıları ve hastaların en büyük destekçileri olacak. Sadece kısa bir araştırmayla 15 kadar alt bilim alanları olduğunu buldum. Sağlık bölümleri daha da çeşitlenecek.

                Biyomedikal mühendisliği; hasta bakımının kalitesini ve etkinliğini artırmak amacıyla biyoloji ve tıp alanındaki problemleri analiz eder ve çözümler. Yapay iç organlar, vücut parçalarının yerini alacak yapay aletler ve tıbbi problemlerin teşhisi için makineler gibi tasarım sistemleri ve ürünleri geliştirir.

                Yapay Organ Üreticiliği; 3D yazılıların ortaya çıkmasıyla artık her türlü ürün, mal ve eşyayı 3 boyutlu olarak üretmek mümkün olacak. Bu sebeple de, sağlık alanında insanların yaşadığı organ eksikliklerini kapatmak için, insanlara daha uzun bir hayat yaşama fırsatı sunmak için yapay organ kullanımı söz konusu olacak. İhtiyacı olan hastadan alınan kan ve kök hücrelerin çoğaltılması ile kişiye özel organ üretilebilir hale gelecek. Devletler tarafından müsaade edildikten sonra üretim yapılacak. Böylelikle organ ticaretinin önüne geçilecek. Ve daha uzun ve sağlıklı yaşam, tüm insanlığa vaadedilecek.

                Tele Sağlık Hizmetleri; Evden veya işyerinden sadece telefon ve internet üzerinden sağlık hizmeti almak isteyen bütün insanlara bu hizmet sunulacak. Telefon açacaksınız; bir T.C. kimlik numarası ile ihtiyacınız olan ilaç veya sağlık malzemesi size teslim edilecek. Hem telefonla hem de yakın mesafeden sağlık hizmeti verilecek.

                Kimyacı ve Kimya Mühendisliği; Son dönemde ilaçların içeriğinde bulunan maddelerin daha da değişik hal alması, yeni üretim tekniklerinin geliştirilmesi bunları uygulayacak yeni beyinlere ihtiyaç doğurdu. Bu değişim sektörün daha çok geliştirilmesinde öncülük edecek, yeni alanlar açacağı da artık daha aşikar. Örneğin, Bir çamaşır suyu bile bakın virüslerden arınmak için ne kadar da önemli bir dezenfektan. Bu işi tabiî ki de bu bölüm mezunlarından bekleyeceğiz yapmasını.

                Kişisel Bakım Ürünleri; Kimya sektörü konuşulurken, bu meseleye de değinmeden geçmeyelim. Kişiye özel bakım, güzellik, hijyen ürünleri rağbet görecek. Bunu yapacak olan kimyasal değişimler, sektörel olarak bu ürünlerin üretimi ve satışını artıracak. Üretimi ve satışı, yeni iş alanı ve çalışan ihtiyacı demek. Basit olabilir ama kolonya bile ne kadar önem arzetti değil mi kapış kapış satıldı. Daha bir çok ürün kişisel bakım için tercih edilir olacak.

                Psikolojik Danışmanlık; Evde kaldığımız son birkaç aylık zamanda herkesin stresli bir hayat yaşadığı söylenebilir. Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlar evde hapis hayatı yaşadılar. Bu insanların psikolojik olarak tedaviye desteğe ihtiyacı olacak. Bunun içinde ileri yaştaki insanlara daha çok hizmet verilecek. Haliyle de verecek yetişmiş insanlara ihtiyaç olacak.

                Öyle yeni meslekler karşımıza çıkacak ki, bunlarda neyin nesiymiş denecek. İşte onlardan sadece bazıları;

                Yenilenebilir enerji mühendisliği, Genetik ve mikrobiyoloji mühendisliği, Drone operatörlüğü ya da pilotluğu,Lojistik ve Özel taşımacılık, yapay zeka robotik kodlama mühendisliği, Otomasyon mühendisliği,Siber güvenlik sistemleri uzmanlığı, Nanoteknoloji mühendisliği,Tasarım mühendisliği, Veri analisti uzmanlığı ve sosyal toplum mühendisliği, unutmayalım ki gıda,tarım ve hayvancılıkla alakalı mühendisliklerde gelecekte önemli yerleri olacak…vs ..vs…Bunları da yönetecek insanlara ihtiyaç olacak işte o insanlarında finansal anlamda kendilerini yetiştirmiş olmaları gerekmektedir. O sebeple finans alanları da geleceğin yönetici ve liderlerinin çıktığı alanlar olacak. Çünkü ekonomik güç en önemli güç olacak. Bu gücü de bu gücü yönetecek insanlardan seçilecektir.

                Bu mesleklerin doğması ile birlikte sadece bu meslekler değil, aynı zamanda yan meslek dalları da ortaya çıkacak. Yeni üretilen bir ürünün belki ikinci el piyasası, ya da tamir, bakım, onarım ve temizlik işleri de bu işlerin daha geniş boyutlara ulaşacağı düşünülürse gelecekte son derece önemli meslekler ortaya çıkacak. Klasik meslek anlayışının ötesine geçilecek. Sıradan mühendislikler tarih olacak. Çünkü halihazırda zaten yeterince işsiz mühendis var. Gelecek yeni tip mühendislere imkan sunacak. Bu sebeple çocuğunuza yeni bir bilgisayar almak, belki yapacağınız en büyük yatırım, onun geleceğine en önemli katkılardan biri olacak. Tabii ki kontrolü kaybetmeden iyi işleri için kullanırsa.

                Bu meslekler kesin olur mu bilinmez ama günümüz şartlarında değişen çağın en çok ihtiyaç duyacağı bu meslekler olabilir. Mühendislik, Sağlık, Finans ve Hizmet sektörlerinde aklımıza gelmeyen değişimler yaşanacak. Bu değişime ayak uydurmak için, eğitiminizin ve yetkinliğinizin ileri düzeyde olması gerecektir.

                Hayaliniz geleceğinizdir. Paraya takılmayın,bütün insanlığa hizmet sunan ve işini iyi yapanlar zaten milyon dolar kazanıyor.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.