|   | 
  • Geleneksel bayram yemeği: Nohut yahni


    Geleneksel bayram yemeği: Nohut yahni
    Kayseri'de dini bayramlarda ilk gün mutlaka pişirilen ve sabah kahvaltısı yerine yenilen nohut yahni hazırlıkları başladı.


    Kayseri'de dini bayramların ilk gün mutlaka pişirilen ve sabah kahvaltısı yerine yenilen nohut yahni hazırlıkları hız kazandı. Günümüzde Kayseri'nin yerli aileleri tarafından devam ettirilen bu gelenekle ilgili ev kadınları hazırlık yaparken, kasaplar da yahnilik et için sipariş almaya başladı.

    Bayramın vazgeçilmez tadı olarak nitelendirilen nohutlu bayram yahnisi için akşamdan 10 tane kadar baş soğan ince ince doğranarak sabaha kadar suda bekletilip acısının çıkması sağlanıyor. Nohut yine akşamdan suda bekletilip, sabah pişirilmeden önce kabukları tahta bir takoz, elek veya el yardımıyla bastırılıp soyularak, kabuklarından arındırılıyor. Bir tencereye soğan, kabuğu soyulmuş nohut, salça, yağ ve pehli adı verilen koyunun kaburga eti ile birlikte pişiriliyor. 

    Yahninin yanında pirinç pilavı ve üzüm mutlaka yer alır. Sabah bayram namazı sonrası kurulan sofrada ise yemeğe önce aile büyüklerinin başlaması ve onların beklenmesi de Kayseri'nin bayram adetleri arasında yer alıyor.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.