|   | 
  • GÜNDE 30 TABLET İLAÇ İÇİYOR


    GÜNDE 30 TABLET İLAÇ İÇİYOR
    Orhan Canbulatel - Kayseri'de, 12 yıl önce yakalandığı kolon kanserini yenmesine rağmen bugüne dek peşini bırakmayan hastalıklar nedeniyle ilaca bağımlı hale gelen emekli bakkal, günde 30 tablet ilacın yanı sıra insülin ve nefes açıcı sprey kullanıyor.

     Orhan Canbulatel - Kayseri'de, 12 yıl önce yakalandığı kolon kanserini yenmesine rağmen bugüne dek peşini bırakmayan hastalıklar nedeniyle ilaca bağımlı hale gelen emekli bakkal, günde 30 tablet ilacın yanı sıra insülin ve nefes açıcı sprey kullanıyor.

    58 yaşındaki Kamber Koç, 2000 yılında kolon kanserine yakalandığını, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan ameliyatla bağırsağını üçte ikisinin alındığını söyledi.

    Bu nedenle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji-Onkoloji Hastanesi'nde 7 yıl kemoterapi gördüğünü ifade eden Koç, tümörün iyi huylu çıkması nedeniyle kanseri yendiği kaydetti.

    Koç, bu süreçte işlettiği marketi kapatarak malulen emekli olduğunu belirterek, şunları anlattı:

    "Kanseri yendim ama hastalıklar peşimi bırakmadı. Daha sonra ülseratif kolit teşhisi kondu. 2008 yılında by-pass ameliyatı oldum, 5 damarım değiştirildi. Astım-bronşit, şeker, hipertansiyon hastasıyım. Her iki gözümden de katarakt ameliyatı oldum. Son zamanlarda ellerim titremeye başladı. Bunun için de nöroloji uzmanı ilaç verdi. Günde 30 tablet ilaç içiyorum. Ayrıca şeker hastalığı için insülin, astım-bronşit için de nefes açıcı sprey kullanıyorum. Tabi arada sırada baş ağrısı için içtiğim ağrı kesici ilaçları saymıyorum."

    Kullandığı ilaçlar nedeniyle 75 kilodan 115 kiloya çıktığını dile getiren Koç, son dönemde uyguladığı diyet sonrası 105 kiloya kadar düştüğünü anlattı.

    Koç, kullandığı ilaçları karıştırmamak için hepsini ayrı ayrı tasnif ederek poşetlediğine dikkati çekerek, "Bazen içtiğim bir ilacı, unutup tekrar içtiğim oluyor. Ancak, bünyem artık alıştı. Yan etkisini görmüyorum" dedi.

    Mücadele ettiği hastalıklar nedeniyle sürekli kontrol altında olması gerektiğini dile getiren Koç, şöyle devam etti:

    "Kullandığım bütün ilaçlar için heyet raporu aldım. Bu nedenle katkı payı ödemiyorum. Ancak, kontrol için her hastaneye gidişimde hasta katılım payı adı altında maaşımdan 10 lira kesiliyor. Emekli maaşımdan başka gelirim yok. Bazen aylık kesinti 100 lirayı buluyor. Geçinmekte zorlanıyorum."

    Koç, 2008 yılında değiştirilen 5 kalp damarından üçünde daralma tespit edildiğini belirterek, kalp yetmezliği nedeniyle de doktorların kalbine pil takmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

    -"Sık karşılaşılan bir durum değil"-

    Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan da yaş ilerledikçe hastalık sayısının artığına dikkati çekerek, buna rağmen Kamber Koç'daki kadar çok sayıda ilaç kullanımının sık karşılaşılan bir durum olmadığını bildirdi.

    Kardiyoloji alanında hastaların kullanmak zorunda olduğu birkaç ilacın tek tablette birleştirilmesi konusunda çalışmalar olduğunu dile getiren Oğuzhan, şunları söyledi:

    "Örneğin, kalp hastaları kolesterol ve tansiyon ilacı ile aspirin kullanıyorlar. Bu 3 ilacın tek tablette birleştirilmesi konusunda yurt dışında çeşitli araştırma ve çalışmalar var. İlaç uyumunun sağlanması açısından bunun yararlı olacağı düşünülüyor. Çünkü, ilacı yazıyoruz ama hasta bu ilaçların hepsini düzenli kullanıyor mu bilemiyoruz. Hastalar da ilaçların tek tablette birleştirilmesine olumlu yaklaşıyor. Ancak, ilaçların birleştirilmesi bize çok fazla doz ayarlama esnekliği vermiyor. Bu konu üzerinde de çalışılıyor."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.