|   | 
  • GÜNEŞ IŞINLARINA FAZLA MARUZ KALMAK CİLDİ ÇABUK YAŞLANDIRYOR


    GÜNEŞ IŞINLARINA  FAZLA MARUZ KALMAK CİLDİ ÇABUK YAŞLANDIRYOR
    Yaz aylarında bronz bir cilde sahip olmak estetik açıdan hoş bir görünüm sağlasa da ultraviyole ışınlarına uzun süreli maruz kalmak güneş yanıkları, deri kanseri, derinin çabuk yaşlanması, katarakta bağlı körlük gibi önemli zararlara yol açıyor.

     Sak, güneş ışınlarının ciltteki etkileri hakkında bildi verdi. Sak, ışınların cilde verdiği zararlarla ilgili şunları söyledi: ?Güneş ışınları ultraviyole, görünür ve kırmızıötesi (infrared) ışınlardan oluşmaktadır. Ultraviyole ışınlar da uzun dalga boyu UVA, orta dalga boylu UVB ve kısa dalga boyu UVC olarak üçe ayrılmaktadır. Bu ışınlar, cilde önemli ölçüde zarar vermektedir. Deri kanserinin en önemli nedeni, genellikle güneşten gelen ultraviole ışınlarıdır. Morötesi ışın veren elektrik lambaları ve bronzlaştırıcı suni ışık kaynakları da deri kanserlerini büyük oranda tetiklemektedir. Ultraviole ışınlarına karşı dünyayı koruyan ozon tabakasının incelmesinin de deri kanserlerinde ciddi bir artışa neden olduğu bilinmektedir.?

    Zararlı ışınların benleri de kansere dönüştürebildiğini aktaran Uzm. Dr. Sak, ?Benler, yoğun pigmentli cilt hücrelerinin kümeleşmesinden oluşmaktadır. Bazen ciltten kabarık şekilde, bazen de aynı seviyededir. Bazı benler ise doğuştan var olan yapılardır. Birçoğunun tehlikesi olmamasına rağmen doğuştan geniş ve kıllı dev benlerle değişik renklerde ve sınırları net olarak seçilemeyen benler, "malign melanoma"ya dönüşme riski taşır. Bu nedenle özellikle toprak işleriyle ilgilenen ve açıkhavada çalışma zorunluluğu bulunan kişilerin, kendilerini güneşin zararlı ışınlarından koruması önemlidir.? dedi.

    İnci Sak, sağlıklı cildin yolunun güneşten korunmak olduğunu belirterek, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Cildin yanısıra gözler de zararlı ışınlardan korunmalıdır. Göz sağlığı için özellikle güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanılması önemlidir. Koruyucu kremler de cilt sağlığı açısından son derece önem taşımaktadır. Kremlerin, güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürülmesi ve üç dört saatte bir tekrarlanması gerekir. Havuz ya da denizle duştan sonra da tekrarlanmalıdır. Özellikle çocukluk çağında geçirilmiş güneş yanıkları, ileri yaşlarda deri kanseri oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bebek ve çocuklar güneşten korunmalı, yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır." Bulutlu havalarda da güneş koruyucu kullanmak gerektiğini anlatan Sak, şu bilgileri verdi: ?Solar kızarıklığa en çok orta dalga boylu, yani güneşin UVB ışınları neden olur. UVB, uzun dalga boyu olan UVA ışınlarından 600 ile 1000 kat daha fazla kızarıklık yapmaktadır. Güneş ışınları yüksek bölgelerde, ılıman ve tropikal iklimlerde daha fazla hissedilmektedir ancak bulutlu havalarda da korunmak çok önemlidir. Bulutlar, görünür ışığı büyük ölçüde bloke etmesine rağmen UV?yi çok az miktarda emebilir. Bu nedenle bulutlu havalarda da güneşten koruyucu krem kullanılmalıdır. Günün erken ve geç saatlerinde, güneş ışınları daha fazla UVA içerir.?



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.