|   | 
  • Hakan Çitmen

    Hangisi daha Kârlı? Ev almak mı? Altın almak mı?

    Ömrümüz boyunca çalışıp didinip dururuz. Dişimizden tırnağımızdan artırıp bir şeyler sahibi olalım diye. Sahip olunacak en kıymetli şeylerden birisi de pek tabi ki de bir ev sahibi olmaktır.

                Hele 1 Haziran itibariyle konut faiz oranlarının % 0.64 gibi çok aşağılara çekilmesi inanılmaz bir fırsat olarak karşımıza çıktı. Öyle ki durma noktasına gelen gayrimenkul sektörü hareketlendi. Ama bu şimdiye kadarki en düşük faiz hesabı bile ne kadar kârlı bir sorgulamak lazım.

    Peki bu sorgulama ve hesap kitap işleri nasıl yapılır?

                2010 yılını baz alalım. O gün 10 yıllık kredi çekerek ev sahibi olacağınız hayal ettiniz ve kredi çektiniz. O dönem bankalar 10 yıllık kredi için 1.02-1.09 oranları arasında faiz uyguluyordu. Alacağınız 150.000 TL lik ev için, bu kadarlık kredi çekeceksiniz diyelim. O günün şartlarında alacağınız 150 Bin Liralık kredi geri %1.09 luk kredi faizi ödemesi ile size toplamda yaklaşık 270.000 Türk Lirasına maliyet çıkaracaktı. Aylık ödemeniz gereken tutarda 2.250 Türk Lirası olacaktı. Şunu da hemen belirtelim, bu rakam içinde Komisyon, tapu vs gibi diğer giderler hesaplanmadan yapıldı. Bu sıfır daireyi yani bugün 10 yaşındaki bu daireyi, bugün yanılmıyorsam eğer yanlış bir hesap yapmadıysak yine bu fiyatlardan 3 aşağı 5 yukarı peşin fiyatına alabilirsiniz.

                Peki ev almasaydınız da kirada otursaydınız, ve birikiminizi altın alarak bekletseydiniz ne olurdu? Bir hesap yapabilir misiniz?

    Yapalım hesabımızı bakalım oluyor mu? 150 Bin Liralık kredi çekmedik ama kirada oturmaya devam ettik. Aynı fiyata veya biraz aşağı satış değeri olan bir evde kirada otursaydınız vereceğiniz kira miktarı 750 TL olacaktı. Tekrar edeyim bu rakamlar 2010 yılı baz alarak hesaplandı. Yıllık gideriniz 9 Bin TL. 10 yıllık giderinizde artan kira oranları ile birlikte yaklaşık 150 Bin TL civarında olacaktı. Bu rakamlar yaklaşık olarak hesaplandı. Hatırlarsanız yukarıda ki hesabımızda aylık kredi ödemelerimiz vardı. Aylık ödenmesi gereken para 2.250 TL idi. Kiranın dışında kalan para 2.250 TL -750 TL = 1500 TL size kalır. Bu para ile her ay düzenli olarak altın yatırı yaptığınızı düşünelim. 2010 yılında gram altın 51 TL ile 63 TL arasında değişti. Biz ortasını fiyat olarak alalım. Sadece 2010 yılı içinde her ay düzenli alım yaparak yaklaşık 300 gram altın alabilirdiniz. Bu gram altın her yıl altındaki yükselişe bağlı olarak düşecekti. 10 yıllık birikimle yaklaşık olarak elinizde 1750 gram altın olacaktı.

                Evet, aylık düzenli olarak yaptığınız birikimle 1.7 Kilogram altınınız birikecekti. Gram altın bugün 390 TL den hesapladığınızda ortaya ne çıkıyor? Bakın.

                1.7 kg x 390 TL = 663.000 Türk Lirası yapar. İnanılmaz bir birikim ortaya çıkardı. Bir servet ediyor. Son durumda buraya kadar ne oldu? Hem kirada oturdunuz hem de kira ödemesi yaparken hem de birikim yaptınız altın ile. Buraya kadarlık kısımda, kendi hesabınıza göre aylık alımlar yaparak, ne kadar birikime ulaşacağınızı hesaplayabilirsiniz. Ay ay gram altın birikimlerinizi hesapladığınızda rakamlar, adetler, taneler kafanızı karıştıracak. Lütfen kalem kullanmayı unutmayınız!!!

                Gelelim “Bugün hesabımız ne olacaktı?” sorusunun cevabına. Alacağınız sıfır bir daire için şimdi ödemek zorunda olduğunuz tutara o da bugün için yaklaşık 400.000 Türk Lirası. Yukarıda yaptığımız altın hesabı ile 400 Bin Liralık evi hiç kredi borcuna girmeden nakit para ile alabiliyor musunuz? Cevabınız “ EVET” olacak bu durumda. Üstüne de 663.000TL- 400.000 TL =263.000 TL de size Kâr olarak kalacaktı. Duruma göre şartlara göre bu kârın daha düşük olabileceğini de düşünebilirsiniz ama her halukarda kârdasınız.

                10 yıllık vade ile ödemeli 400.000 Türk Lirasını bugün düşen kredi faizleri ile bankaya 575.000 TL olarak ödeyeceksiniz. Hem de aylık ödeyeceğiniz miktar yaklaşık 4.800 TL olacak. Hesaplamaları internetinizden kredi hesaplama uygulamaları ile hesaplayabilirsiniz. Tahminimce yaklaşık olarak aynı değerleri bulacağınızı biliyorum. Gram altın içinde arşiv kayıtlarından gram altının fiyatını bulabilirsiniz. Hesap yaparken gram altının ay içindeki ortalama değerini kullanarak işlem yapmanız daha kolay olacaktır.

                Bu hesapta altın birikimin Kârlılık oranının yüksek olmasının sebebi, altındaki muazzam değer artışıdır. Son 10 yılda gram altın 7.5 kat büyüdü. Yani Yüzde 750 büyüdü. Rakamlar ortada. Şüpheniz varsa, yeniden hesaplamak size kalmış.

    “Altın Kralların Parasıdır, sahibini asla üzmez. Uzun vadede en güvenilir yatırım aracıdır.”

    “Büyük düşünmek, ince hesaplar yapmak lazım.”

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.