|   | 
  • Hakan Çitmen

    İşte Doların Gerçek Değeri!!!

    Her günümüz bir öncekinden daha zor geçecek.

                Değerli dostlar, Güzel memleketimin güzel insanları.

                Bu ülkede, vergiler her geçen gün artırılıyorsa harçlar her geçen gün artırılıyorsa, cezalara %100 zam yapılıyorsa, Verginin de vergisi alınıyorsa, bu ülkede % 12 enflasyon yoktur. Ben ikna olamıyorum.

                 Bunun böyle olduğunu sokaktan geçen her vatandaş biliyor. Çarşı-Pazardan geçen her vatandaş bunu hissediyor. Ama yapacak bir şey yok. Çünkü devlet kurumlarının ve resmi ağızların açıkladığı rakam bu. Siz gerçekten inanabiliyor musunuz?

                Düşük gösterilen enflasyonun amacı ne?

                Enflasyon düşük gösterdiğinizde işçiye, emekliye, memura %10-15 zam yaparsınız. Açıklanan rakam üzerinden pazarlık masasına oturursunuz. Vergilendirmeyi ve  devletin diğer alacaklarını da gerçek enflasyon üzerinden yaparsanız “dadından yenmez gari” Yani böylelikle, % 50 ile % 100 arasında zamlarla vergi gelirlerini toplarsınız.

                Köprü ve tünellere yapılan zamlarda unutulamaz. Geçiş garantisi verilen, geçmesek de vergisini hazineden ballı kaymaklı ödemek zorunda olduğumuz projeler. Son yapılan zam Avrasya tüneline oldu. Artış oranı % 56 oldu. Enflasyonu da aştı. Ne oldu nasıl oldu da bu fahiş oranda zam yapıldı.

                Gelelim fiyat ne olduğuna. Verilen geçiş garanti ücreti 4 dolar. 4 dolar 6 tl’den hesaplanırsa, geçiş ücreti 24 TL olur. Ama öyle olmadı. Geçiş ücreti 36 TL’ye çıkarıldı. Nasıl bir hesap ki bu, Ücret garantisi 4 dolar üzerinden verilen, 24 TL olması gereken ücret 36 TL’ye çıktı. Demek ki, burada başka bir hesap var.

                Eğer siz 36 TL’lik hesabı 4 dolar üzerinden yaparsanız, göreceksiniz ki; Dolar aslında 6 TL değilmiş. Dolar, meğerse 9 TL imiş.

                “Gerçek enflasyonun saklandığı bir ortamda, tabelada yazan fiyat, Doların gerçek değeri değildir.”

                Devletin yaptığı hesap ortada. Dolar, Türk Liraı karşında tarihinin en yüksek seviyesinde. 1 $’ın Türk lirası karşılığı en az 9 TL’dir.

                Kim ne derse desin, piyasada 5.85-5-98 aralığına sıkıştırılmış bir dolar olsa da, durum hiçte öyle değilmiş. Bu hesap başka ürünlerde yapılacak olsa, enflasyonun ortalama olarak kaç olduğunu herkes hesaplar. Gözün gördüğü ortada. Bu illüzyondan kurtulmak gerek. Bu gerçeği yansıtmayan çarpıtılan rakamlar geçicidir. Ülkeye de vatandaşa da bir faydası yoktur. Bedeli ile misli ile dönmesi muhtemeldir.

                Dolardaki tırmanışın öncüsü ne olacak?

                Doların değerini etkileyecek sebeplerde, önümüzdeki günlerde kendini iyice göstermeye başlayacak. Hem içerden hem de dış kaynaklı Doları tetikleyecek gelişmeler oluyor.

                Çin’de başlayan Koronavirüs, Dünyayı kasıp kavuracak. Çin’de üretim yapan Dünya devi firmalar kaçıyor. Mağazalarını kapatan kapatana. Fabrikalarında üretim durdu. Üretimi devam ettirecek insan gücü evlerine kapandı. Çin gibi ucuz işgücünün olduğu bir ülkede üretimin durması, ucuz malın bittiğinin resmidir. Artık üretim maliyeti daha da artacak. Girdi maliyetleri yükselecek demek.

                Suriye’de, İdlib’den gelen 8 şehit haberi sonrası gördük ki, arkasında Rusya’nın parmağı var. Rusya ile sıcak günler yakın. Nisan ayında da, S-400’lerin kurulumuna başlanacak. İzin verecekler mi Rusya bize sırtını döner mi göreceğiz. Bakalım o günler geldiğinde, gerilim hangi safhada olacak mı?

                ABD, yaptırım kararlarını hala masa da tutuyor. Halkbank davası doyası tekrar gündeme gelecek.

                DoğuAkdeniz, hala diken üstünde. Savaş gemileri, savaş uçakları hazır bekliyor.

                Hem içerde hem dışarıda, inanılmaz yoğun gündem var. Bu kadar gündeme ülkenin hazinesi nasıl dayanacak? Nasıl durumu muhafaza edecek Allah bilir.

                Bu gidişatı, hazine finanse edemez. Bu Enflasyon, bütçe açığı devam ederse, Doların önünde duran set yıkılır. Barajın kapakları açılır, biriken su öyle tazyikli çıkar ki, önünde bu saatten sonra kimse duramaz.

                6 TL fiyatı Dolarda psikolojik bir seviye göründüğü için bu noktayı geçmemesi için baskıladıkça baskıladılar. Ama 6.25 TL seviyesi hiç uzakta değil. Aşıldığında baskıdan kurtulan, Dolar 6.40TL noktasına sonra 6.80 TL’lik seviyesine hızla gidecek. Ve buna engel olmak bir yana dursun, ülkenin ekonomik gidişatına, başka bir çözüm bulunamadığı için razı olunacak. Ekonomi, korkunç bir darboğazda. Bir nefes bekliyor.

                Dolar,2020’de korkutan bir senaryosu ile piyasayı sallayacak!

                Çünkü, 9 TL’yi fiyatladığını söylediğimiz dolar, Bu rüzgarla, 10 TL ve üzerini görme ihtimali hiç olmadığı kadar kuvvetlendi.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.