|   | 
  • Kahvaltının Önemi

     

    Kahvaltı, günün en önemli öğünü. Sağlıklı yaşamak ve daha zinde olmak için güne iyi bir kahvaltı ile başlamak gerekiyor. Gece boyunca düşen metabolizma hızı, kahvaltı ile yüzde 20-30 artmaktadır. Kahvaltı atlandığında ise vücut bir sonraki öğünde besin alınmayacağını zannederek gelecek öğünde tüketilen besinleri yağa dönüştürerek depoluyor. Özellikle çocuklar ve kilo vermek isteyenler için güne başlamanın ilk şartı kahvaltı olmalı. Yaşamın hızlı temposu, çalışan kadın sayısının artması ve basit karbonhidrat içeren poğaça, açma gibi besinlerin daha ulaşılabilir olması kahvaltıların geçiştirilmesine neden oluyor. Zamansızlık, geç uyanma, iştahsızlık, yorgunluk, aç hissetmemek kahvaltı yapmayan bireylerin genel mazeretleri. Ama hepsi mazeret. İstersek her gün güzel ve doyurucu bir kahvaltı yapabiliriz. Yapılmayan veya geçiştirilen kahvaltı güne iyi bir kan şekeri dengesi ile başlamamızı engelliyor.  Vücudun açlık metabolizması değişiyor. 

    Birçok araştırma, güne kahvaltıyla başlamanın önemini gösteriyor. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişiler, diğerlerine oranla daha başarılı ve verimlidir. Kahvaltı alışkanlığına sahip olmayanlarda ise konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve bitkinlik gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Araştırmalara göre, kahvaltıyı atlayan veya geçiştirenler, öğle saatlerinde sağlıksız yemek seçme eğiliminde oluyor ve gün içinde daha fazla yemek yiyor. Kahvaltı etmeyen bireylerin bazılarıysa daha eksik kalori aldığı için kendini avantajlı zannediyor. Oysa diğer öğünlerde bu açığı fazlasıyla kapatmış oluyor. Kahvaltı etmek veya atlamak, vücutta iştah metabolizmasını etkiliyor ve gün boyu artıp azalarak kan şekeri değerini belirliyor.  Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması da önemli. Bu şekilde uygun besinlerden oluşan bir kahvaltı tüketildiğinde vücudumuzda sürekli bir enerji üretimi söz konusu. Üstelik kahvaltı, bağırsak hareketlerinin düzeni ve posa ihtiyacı için de önem taşıyor. Uyandığınızda canınız istemese bile bir şey atıştırmak, metabolizmayı harekete geçirerek vücudu çalıştırır. 

    Kilolarınızdan kurtulmaya yardımcı!
    Yapılan çalışmalar gösteriyor ki kahvaltı sayesinde kilo alımı, kolesterol yüksekliği gibi sorunlar azalıyor ve kilo kaybı daha rahat oluyor. Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda okul başarısını arttırıyor. Ayrıca güne düzenli ve erken saatte yapılmış kahvaltı ile başlamak şeker, böbrek ve yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde tedavide önemli yer tutuyor.

    Yumurtayı ve peyniri sofradan eksik etmeyin!
    Yeterli dengeli bir kahvaltıda protein, yağ, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineraller bulunmalıdır. Kahvaltıdaki en önemli ve sağlıklı protein kaynakları yumurta ve peynirdir. Yumurta, anne sütüne yakın kaliteli protein içerir. Mineral yönünden de zengindir. Peynirler ise kemiklerin gelişiminde ve yapısında rol alan kalsiyumun en iyi kaynağıdır. Süt grubu besinlerin tüketimi de protein, karbonhidrat ve kalsiyum kaynağı yönünden kahvaltıyı destekler.

    Sucuk, sosis gibi besinleri az tüketin!
    Kahvaltılık besinlerin seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken işlenmiş besinlerden uzak durmaktır. Kahvaltılarda işlenmiş olarak en çok sucuk, salam ve sosis gibi besinler tüketiliyor. Bu tür besinler hem kalorili hem de içerdikleri nitrit nitrat ve katkı maddeleri ile sağlıksızdır. Mümkün olduğunca az tüketilmelerinde fayda var.

    Bol bol domates-salatalık ve yeşillik yiyin!
    Sadece kahvaltıda değil gün içinde bütün öğünlerde tabağınızın yarısını sebzeyle doldurun. Mevsim yeşillikleri, domates, salatalık gibi sebzeler hem az kalori içerir hem de sizi tok tutar. Bu besinler posa içerikleri nedeniyle mide hacmini erken doldururlar ve sofradan erken kalkmanızı sağlarlar.

    Açmadan, poğaçadan uzak durun!
    Kahvaltıda bulunması gereken diğer önemli besin öğesi karbonhidratlar. Karbonhidrat kaynağı olarak basit karbonhidrat içeren açma, poğaça gibi pastane ürünleri, şeker ve şekerli besinler tüketilmemeli. Bu tür besinler aynı zamanda bol miktarda yağ içermekte. Tam buğday ekmeği, tam yulaf ekmeği, kepekli ekmek, yulaflı veya tam buğday içeren kahvaltılık gevrekler kahvaltıda tercih edilebilir. Bu besinler aynı zamanda iyi birer posa kaynağı olduğu için bağırsakların çalışmasında ve kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol alır.

    Yeterli ve dengeli yapılmış kahvaltı; sağlıklı yaşam için, gün içinde performansın artması, şişmanlıktan ve diğer kronik hastalıklardan korunmak ve ihtiyacımız olan besin öğelerini karşılamak için önemli. Mutlu ve sağlıklı bir güne başlamak için kahvaltı yapalım!

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.