|   | 
  • Kayseri'nin Havası Temiz Çıktı


    Kayseri'nin Havası Temiz Çıktı
    Kış mevsiminin yaşandığı bugünlerde, soğuktan korunmak için kullanılan ısınma sistemlerinde kullanılan yakıtların da etkisiyle hava kirliliği oranlarında artışlar görüldüğünü belirten Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan...

    Kış mevsiminin yaşandığı bugünlerde, soğuktan korunmak için kullanılan ısınma sistemlerinde kullanılan yakıtların da etkisiyle hava kirliliği oranlarında artışlar görüldüğünü belirten Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, ''Kayseri, hava kirliliği olan 60 il içerisinde orta sıralarda bulunmaktadır. Ekim 2013 tarihi itibarıyla hava kirlilik oranları en yüksek 10 il arasında Kayseri yok. Bu da bizim için sevindirici bir durumdur'' dedi.

    Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, Kayseri'deki hava kirliliği ve kirliliği önlemek için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bebek, ''Kayseri'de hava kirliliği ölçüm oranları, Bakanlığımızca kurulmuş olan 3 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları aracılığıyla yapılmaktadır. Bu amaçla, ısınmadan, sanayiden ve trafikten kaynaklanan emisyonların (kirlenmenin) ölçülmesi maksadıyla Kayseri OSB'de, Melikgazi ilçesindeki bir özel hastanenin bahçesinde ve Hürriyet Mahallesi Osman Kavuncu Bulvarı üzerinde Ölçüm İstasyonlarımız bulunuyor. Buralardan alınan ölçüm değerlerinin takibi, Bakanlığımızın havaizleme.gov.tr adresinden yapılmaktadır. En son Ekim 2013'te alınan ölçüm değerleri netleşti. Bu sonuçlara göre ilimizin hava kalitesi ortaya konulmuş oldu. Türkiye'de hava kirliliği açısından 60 ilimiz, birinci derecede hava kirliliği olan iller arasındadır. Bu 60 il içerisinde Kayserimiz de vardır. Ancak Kayseri'nin hava kirliliği açısından gösterge niteliğinde olan partikül madde ve kükürt di oksit verileri açısından değerlendirdiğimizde, Kayseri OSB'deki ölçüm istasyonu verilerine göre kısa vadeli sınır değer olan 100 mikrogram/metreküp partikül maddedeki aşım oranı 10 gün olarak Türkiye'de 26. sırada, Hürriyet Mahallesi 32. sırada ve Melikgazi 'deki değerler ise 37. sıradadır. Yani bu değerlere baktığımız zaman Ekim 2013'teki Kayseri'nin hava kalitesi Türkiye'de 26'ncı sıradadır. Ekim 2013 itibarıyla Kayseri hava kirliliği açısından en kirli 10 il içerisinde yer almamaktadır. Bu da bizim için sevindirici bir durumdur'' ifadelerini kullandı.

    Kayseri'de hava kirliliğine yol açan en büyük etkenleri, ısınma ve yakıt olarak kullanılan maddelerle ve araçların egzoslarından çıkan gazlar olduğunu kaydeden İl Müdürü Hasan Bebek, şehrin topografik yapısının da kirlilikte etkili olduğunu bildirdi. Bebek, ''Atmosforik şartlardan inversiyon dediğimiz meteorolojik parametreler, bina ve nüfus yoğunluğu gibi etkenler de özellikle kış sezonunda kirliliğin artmasına katkıda bulunmaktadır. Kayseri, kuzeyden ve güneyden bakıldığında 2 büyük dağın arasında çanak şeklinde bir yapıya sahiptir. Bu da ilimizdeki coğrafi ve meteorolojik şartlardan dolayı kirliliğin artmasında etken sebeplerden bir tanesidir'' diye konuştu.

    DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR

    Kayseri Valiliği ile Büyükşehir Belediyesince ortaklaşa yürütülen 'Temiz Hava Eylem Planı' çerçevesinde, Valilik Çevre Kurulu'nca bazı kararlar alındığını ve bu kararların 2006 yılından itibaren uygulanmaya başlandığını ifade eden Hasan Bebek, ''2006 yılında ilimizde yerli kömür kullanımı yasaklanmış, ithal kömür kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Şehrimizde bulunan 3 Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu'nun yanı sıra 1 adet de Mobil Ölçüm İstasyonu'muz görev yapmaktadır'' dedi.

    Mobil Ölçüm aracının haftanın 5 günü trafik yoğunluğunun olduğu bölgelerde ölçüm yaptığını ve araçların egzoslarından çıkan gazların kontrol edildiğini bildiren Hasan Bebek, şunları kaydetti:

    ''Normal değerlerin üzerinde egzos gazı üreten araçlara 1689 lira, egzos gazı emisyon pulu süresi dolan araçlara 842 lira idari yaptırım uygulamaktayız. Ayrıca bu araç sahipleri hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunduk. Egzos emisyonuyla ilgili 2013 yılı içerisinde 2 bin 830 araç denetlendi ve bunlardan 121'ine toplam 167 bin 124 lira idari para cezası kesildi. Kesin olmamakla birlikte 2013 yılı sonu itibarıyla bu rakam 173 bin 157 liraya ulaştı.

    Şehrimizde sanayi kuruluşlarımız da mevcut. Ancak bunların çevreyi kirletme oranları, diğer etkenlere göre daha düşük. Biz Çevre Kurulu kararı gereği, bu sanayi kuruluşlarımızı bacalarına filtre takmaları konusunda uyarıyoruz ve filtre takılması konusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

    Hava kirliliği izleme raporuna göre Hürriyet Mahallesi'ndeki ölçüm istasyonumuzun gönderdiği sonuçlar Türkiye genelinde 30'uncu sırada, kükürt di oksit aylık ortalaması bakımından 27'nci sırada, kısa vadeli sınır değerini aşma konusundaysa OSB 26'ncı sırada yer almaktadır. Bu sıralamada olmak bile bizim açımızdan bir olumsuzluk olarak değerlendirilebilir ancak Türkiye'deki hava kalitesi açısından bakıldığında 60 ilin arasında Kayseri ortalama bir düzeydedir ve bu durum bizim için sevindiricidir. Ancak mümkünse Kayseri'nin bu sıralamada daha alt noktalara inmesi bizim hedefimizdir.''

    Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 2013 yılında yaptığı toplam 305 denetimde, egzos gazı nedeniyle toplam 167 bin 124 lira, anız yakma nedeniyle 89 bin 883 lira, atık su nedeniyle 40 bin 636 lira, çevresel kirlilik nedeniyle 262 bin 256 lira, gürültü nedeniyle 114 bin 116 lira ve diğer atıklar nedeniyle de 81 bin 925 lira idari para cezası kesildiğini de bildiren İl Müdürü Hasan Bebek, ''Standart dışı hazır beton üreten tesislere de 39 bin 533 lira para cezası kesildi. 2013 yılında yapılan 305 denetimde, toplam 795 bin 473 lira idari yaptırım para cezası kesildi'' ifadelerini kullandı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.