|   | 
  • KIŞ TURİZMİ İLE KALKINMA


    KIŞ TURİZMİ İLE KALKINMA
    KAYSERİ ERCİYES A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Murat Cahid CINGI Türkiye'de özellikle Erciyes'teki kış trizmindeki gelişmeler ve çalışmaları Fanatik Sporda Anadolu ekine KIŞ TURİZMİ İLE KALKINMA başlıklı köşe yazısıyla değerlendirdi.

    Ülkemiz hem jeo-politik konumu, hem tarihi ve kültürel geçmişi hem de iklimi itibariyle artık global ölçekte bir turizm merkezi haline geldi. Bununla birlikte bir devlet politikası olarak sadece deniz-kumsal-güneş turizmine yönelmemiz aslında Türkiye’nin çok geniş envanteri olan diğer turizm imkanlarını ihmal etmemiz gibi de bir sonucu beraberinde getirdi. Bunların en başında ve en önemlisi de kış ve dağ turizmi olarak karşımıza çıktı. %70’lik bir coğrafyası dağlarla kaplı bir ülkede aslına bakılırsa kış turizminin bugün itibariyle dünya çapında bir şöhret bulması lazımken bulunduğumuz nokta herkesin malumu. Son yıllarda kış turizminde canlanma, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Erciyes’e yapmış olduğu ve 2005 yılında başlayan “Master Plan” neticesinde ortaya çıkan yepyeni bir Erciyes eşliğinde ülkemizde oluşan kamuoyu ile gündeme geldi diyebiliriz. Bu master plan kapsamında yapılan devasa yatırımlarneticesinde, son teknoloji ürünü tesisler/teleferikler, uluslararası standartlarda pistler ve modern sosyal ve konaklama tesisleri ile Erciyesglobal ölçekte bir Kış Sporları ve Turizm Merkezi haline geldi. Bu yatırımlar kadar önemli bir diğer gelişme de yabancıların Destination Management Organization olarak isimlendirdikleribir destinasyon yönetim şirketi olan Kayseri Erciyes A.Ş. kuruldu ve Türkiye tarihinde ilk defa bir dağ bütüncül bir yönetim ve tanıtım anlayışıyla yönetilmeye başladı. Dolayısıyla Erciyes Kayak Merkezi’nin Alpler standardında bir kış ve turizm merkezi olarak ortaya çıkıp tanıtım ve marketing çalışmalarına başlaması da bir anlamda ülkemizde bir kış turizmi aydınlanmasına vesile oldu demek her halde mübalağa olmayacaktır.

    Yönetilen bir dağ olarak Erciyesyeni yüzüyle hizmet sunmaya başladıktan sonra dört mevsim boyunca milyonlarca misafir ağırlamaya, ulusal ve uluslararası dev spor organizasyonlarına da ev sahipliği yapmaya başladı. Türkiye’nin en büyük kayak merkezleri arasına giren Erciyes, 2015 yılında Türkiye tarihinin ilk Snowboard Avrupa Kupası’nı gerçekleştirdi ve Avrupa’nın en iyi sporcularını ağırladı. Burada elde ettiği organizasyonel başarı neticesinde 2016 yılında yine ülkemiz tarihinde ilk kez kış sporlarının en önemli faaliyetlerinden biri olan Snowboard Dünya Kupası’nı gerçekleştirdi. Uluslararası spor kamuoyu ve spor otoriterleri tarafından takdirle karşılanan bu başarı 2017 yılında da hem ülkemizin hem de Erciyes’in ikinci Dünya Kupası’nı getirdi.Buna ilave olarak gerçekleştirilen Avrupa Kar Voleybolu Kupası, Avrupa Kite Şampiyonası, Zirve Erciyes müsabakaları, Jump&Freeze aktiviteleri ve çok sayıda müzik ve spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmak Erciyes’ihem yurtiçinde hem de yurtdışında başlayan bir bilinirlik sürecine dahil etti. 3 Mart 2018’de 3. kez yapılacakve 2,5 milyar insana canlı ulaşacak Dünya Kupası ile artık Avrupa ve Amerika’da da Erciyes bir Dünya Kupası merkezi olarak markalaşma yolunda hızla ilerleyecek ve bundan sonra yapılacakglobal ölçekli faaliyetlerle de önümüzdeki yıllarda bir global marka olarak Erciyes tüm dünyada bilinir hale gelecek.

    Erciyes’te yapılan çalışmalar aslında sadece belli bir bölgeye değil Türkiye’nin de tüm dünyada sadece bir yaz turizm ülkesi değil aynı zamanda bir kış turizm destinasyonu olarak da bilinmesine hizmet etmekte. Fakat elverişli tüm dağlarımızın coğrafi konum, turizm potansiyeli, ulaşılabilirlik gibi kriterler ve sağlam fizibilite çalışmalarıyla bir kış merkezi haline geldiğinde ülkemizin sürdürülebilir turizmi ve bundan elde ettiği gelir artacaktır. Dolayısıyla kış turizmine milli bir mesele olarak bakmak ve bölgesel kalkınmayı tetikleyen en önemli spor ve turizm dallarından birisi olarak görmek ülkemizin cari açık gibi birçok problemine çözüm üretecek bir politika gerektirmektedir. 8 milyon nüfuslu Avusturya’nın sahip olduğu yaklaşık 400 kayak merkezi marifetiyle 80 milyon nüfuslu Türkiye ile neredeyse yakın turizm geliri elde etmesi kış ve dağ turizminin makro ekonomik açıdan ne kadar önemli olduğunu gösteren küçük bir örnektir. Ülkemizin doğu illerinde bulunan dağlarımız oradaki medeniyet hazineleri ile birleştiğinde aslında bölgesel kalkınmışlık meselesi de içinde olmak üzere sosyo-kültürel çeşitli problemlerin çözümünde o bölgelerimizde oluşturulacak kaliteli kayak ve dağ turizm merkezleri önemli fonksiyonlar üstlenecektir. Ümidediyoruz ki önümüzdeki yıllar şimdiye kadar yoğun biçimde ihmal edilen kış turizmine ülke olarak eğildiğimiz ve doğru, planlı ve sürdürülebilir kış turizm politikasıyla ülkemizin yaz turizminde elde ettiği başarıyı kış turizminde de gördüğümüz yıllar olsun.




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.