|   | 
  • Hakan Çitmen

    Kıyametin Habercisi “Korona”!!! Büyük “ÇÖKÜŞ” Geliyor mu?

    Çin, tarihin en zor durumlarından birisiyle savaşıyor.

                Yaşanan olağandışı gelişmeler, Dünya’nın gündeminde. Çünkü şu ana kadar 19 ülkede bu virüs tespit edildi. Yani anlayacağınız Korona virüsü kıtalar dolaşıyor.

                    Korona, 1.5 milyarlık Çin’i dize getirdi. Bütün hayatı felç etti. Çok gerçekçi olmasa da, ölümlü vaka sayısı 200’lerde. Durumu kritik olan kişi 2000’lerde. Müşahede altındaki kişi sayısı 100 binlere ulaştı. Ama bu rakam görünen O ki, gerçeği yansıtmıyor. Çünkü virüsün tedavisi de yok aşısı da…

                Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsü salgını için uluslararası acil durum ilan etti. "Bu karar, Çin'deki durumdan dolayı değil, virüsün yayıldığı ülkelerde olanlardan dolayı alındı. Ülkelerin zayıf sağlık sistemlerinden dolayı virüs yayılabilir" denildi.

                Tıp dergisi "Lancet" de yayınlanan son araştırma raporuna göre; Korona virüsünün etkilediği ilk 99 hastanın %11’i, çoklu organ yetmezliğinden ölmüş. Tedavi ve aşısı henüz bulunamayan bu salgının milyonlarca insanı etkilemesi muhtemel.

                Aşı için en iyi tahmin 3 ay içinde salgının üstesinden gelinecek ya da yıl sonuna kadar başka bir yol bulunması söz konusu.

               

                Virüsün merkezi Vuhan!

     

                Dünya’yı dehşete düşüren virüs. Vuhan’da ortaya çıktı. Burası, Çin ekonomisinin kalbinin attığı yer. Vuhan’da dünya’nın en büyük 500 şirketinin, 300 tanesi bulunuyor. 11 milyonluk kentte, çok büyük otomobil ve teknoloji firmaları var. Renault SA, PSA Group Peugeot, IBM, HSBC, Siemens, Walmart, Ericsson, Microsoft bu devasa şirketlerin sadece birkaçı…

                Vuhan'da şehre giriş ve çıkışlar yasaklandı. Halk evlerinden bile dışarı çıkamıyor. Güvenlik güçleri aldığı önlemler neticesinde halkın toplu bulunmasının önüne geçmeye çalışıyor.  Metro, otobüs ve toplu ulaşıma dair her şey durduruldu. Milyonlarca insanın yaşadığı şehir sadece 1 hafta da hayalet şehir oldu.

                12 şehir daha Vuhan ile birlikte aynı kaderi paylaşıyor. Bu sebeple çok ciddi ekonomik riskleri de beraberinde getiriyor. Çin ekonomisi artık eskisi gibi küçük çapta etkisi kalmadı. Küresel ölçekte Dünyayı etkiliyor.

                2003 yılında 1.5 Trilyon Dolarlık ticari büyüklüğün bugün geldiği nokta 15 Trilyon Doları buluyor. Dünya Ekonomisinin, neredeyse % 20’lik kısmı Çinli şirketlere ait. Hal böyle olunca, yaşanan virüs salgını dünya piyasalarını da derinden etkileyeceğe benziyor.

                Dünya ekonomisini zor bir yıl bekliyor!

                Virüs salgını, okyanusları aştığı için etkisi hissedecek ekonomileri zor günler bekliyor. Bu bir domino etkisi yapabilir. Etkilenmeyecek ülke nereyse kalmayacak.

                Alman-Çin hacmi sallanacak. Yaklaşık 200 Milyar Dolarlık bir hacim var. Mercedes’in satışlarının % 30 Çin’de gerçekleşiyor. BMW ’de aynı durumda diğer Alman Firmaları da peşinden geliyor. Bu durumda duran bir Çin ekonomisi Almanya içinde bir kriz havası ve Avrupa ekonomisi için bir durgunluk demektir. Avrupa ekonomisinin lokomotifi olan Almanya’nın etkilenmesi, Avrupa’da piyasaların altüst olması için, yeter de artar bile.

                Onlarca havayolu şirketi Çin seferlerini durdurdu.Çinli turistler artık ülkelere kabul edilmiyor. Her Çinlinin bulunduğu bölge artık riskli bölge durumunda. Hastalık virüsü taşıyıp taşımadığı endişesi hakim.

                Çin, OPEC ülkelerinin de, en büyük müşterisi. Çin ekonomisinde ki bu virüs kaynaklı tehdit, petrol fiyatlarını aşağı çekecek.

                ABD’de hastalığın bulaştığı ikinci vakanın da ortaya çıkmasından bu yana Dow Jones endeksi %3 düştü. Salgın ABD ekonomisinde de yavaşlamaya sebep oldu. 500 Milyar Dolarlık ABD-Çin ticaret hacmi düşecek.

                Dünya Ekonomisi Küresel bir tehditle savaşıyor!

                Türkiye’de, onca iç sorunla mücadele ederken,bu küresel tehditleri de hesaba katınca hazırlıksız yakalanma durumundayız. Ekonomimiz dışa bağımlı. Çin ile olan ticari hacim düştüğünde alternatif düşünülecek. Mallar Amerika ve Avrupa’dan ithal edilecek. Hem de daha pahalıya gelecek. Üretimin düşmesi, malların kıt olmasına, fiyatının artmasına sebep olacak. Bu da yeni zamlar demektir. Rekabet edemeyen bir ekonomiye sahip olduğumuz için, küresel risklerde, makro tehditlerde başımızın belası artık.

                Dolarda, artık çok ani yükselişler kaçınılmaz görünüyor. Bu risklerle mücadele, sadece rekabetçi bir ekonomi ile mümkün. Rekabetçi bir ekonomi için Dolar bu seviyelerde tutulamaz. Şok edici rakamları görmek an meselesi…

                Tehlikenin farkında mısınız?

                Kıyamet çok yakın. Kontrol edilemeyen salgın, “ekonomik çöküşü” arkasından getirecek mi? 2020 kıyametin yılı olmasın!

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.