|   | 
  • Kokusundan Hoşlanmayanlar İçin 'Sosyete Çemeni'


    Kokusundan Hoşlanmayanlar İçin 'Sosyete Çemeni'
    Geleneksel çemeni ağır kokusu nedeniyle yiyemeyenler, kırmızı toz biber, galeta unu, sarımsak ve ceviz karışımıyla elde edilen kokusuz çemeni tercih ediyor.

     Kayseri'de 10 yıldır unlu mamul ve kokusuz çemen üretimi yapan Vehbi Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çemenin pastırma ve sucuk gibi Kayseri ile özdeşleşen bir gıda olduğunu, kokusuz çeşidinin ise daha çok ekonomik durumu iyi olanlar tarafından tüketilmesi nedeniyle toplumda "sosyete çemeni" olarak da bilindiğini söyledi.


    Geleneksel ürünün, çemen adı verilen baharatla yapılması nedeniyle ağır bir koku bıraktığını bu nedenle birçok kişinin çok sevmesine rağmen çemeni tüketemediğini belirten Fırat, buna alternatif olarak çemen baharatı kullanmadan kırmızı toz biber ve galeta unuyla yaptıkları kokusuz ürünün insanlar tarafından çok beğenildiğini ifade etti.

    Yıllardır bu çemeni yapmalarına rağmen özellikle son yıllarda tanınmaya başladığına dikkati çeken Fırat, şunları kaydetti:

    "Kırmızı toz biber, galeta unu, sarımsak, ceviz, tuz ve yağı karıştırıp, hamur karma makinesinde yoğurarak, kokusuz çemeni elde ediyoruz. İçerisine kattığımız ceviz çemene farklı bir tat katıyor. Ürünümüzün en büyük özelliği içinde kesinlikle çemen baharatının kullanılmaması. Bundan dolayı da kokmuyor. Sarımsağı da çok az kullandığımız için sarımsak kokusu da hissedilmiyor. Ürettiğimiz çemeni yiyen de etrafındaki kişiler de koku olmadığı için rahatsız olmuyor." 

    Özellikle iş seyahatlerine çıkan, farklı toplumsal ortamlarda bulunması gereken kişilerin kokusuz çemen tüketmeye başlaması ve birbirine tavsiye etmesi üzerine kokusuz çemenin tanınmaya ve ilgi görmeye başladığını ifade eden Fırat, "Türkiye'den ve gurbetçi vatandaşlarımız aracılığıyla Avrupa ülkelerinden çok fazla talep alıyoruz. Ömrü kısa olduğu için yurt dışına gönderemiyoruz ama yurt içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi iller başta olmak üzere kargoyla Türkiye'nin her yerine kokusuz çemen gönderiyoruz. Ayda yaklaşık 1 tona yakın kokusuz çemen üretiyoruz. İlgi her geçen gün de artıyor" şeklinde konuştu.

    Piyasada çok fazla kokusuz çemen çeşidi bulunduğunu ve birçoğunun içeriğinde pul biberin ağırlıkta olması nedeniyle çok acı olduğunu ve toplumun her kesimi tarafından tüketilemediğini belirten Fırat, kendi ürettikleri çemenin az acılı olduğunu, bu nedenle de acıyı seven veya sevmeyen herkes tarafından rahatlıkla tüketilebildiğini söyledi.

    Çemenleri 50'şer gramlık şeffaf kaplara koyarak satışını yaptıklarını ifade eden Fırat, isteyen herkesin 1 kilogramlık çemen için 200 gram kırmızı toz biber, 500 gram galeta unu, 200 gram ceviz, 10 diş sarımsak, tuz, yağ ve su kullanarak evde kokusuz çemen yapabileceğini kaydetti.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.