|   | 
  • Koleksiyoner Faruk Yaman'da İstiklal Marşı'nın ilk bestesinin taş plağ


    Koleksiyoner Faruk Yaman'da İstiklal Marşı'nın ilk bestesinin taş plağ
    Kayseri Şehir Arşivi ve Koleksiyoncusu Faruk Yaman'da İstiklal Marşı'nın ilk bestesinin taş plağı ile şu anda kullanılan ikinci bestesinin uzunçaları bulunuyor.

    Faruk Yaman, 1921 yılında Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı'nın iki ayrı bestesinin kullanıldığını belirterek şu bilgileri verdi:
     
    "İstiklal Marşı kabul edildikten sonra, bu marşa uygun beste arandı. İstiklal Marşı'nın ilk bestesi 1924 yılında Ali Rifat Çağatay'ın yaptığı beste oldu. Biraz alaturka müzik türünde olan ilk beste, 1930 yılına kadar kullanıldı. Cumhurbaşkanlığı Orkestrasi Şefi olan Zeki Öngör'ün İstiklal Marşı için 1922 yılında yaptığı beste ise 1930 yılında resmen kabul edildi ve halen bu beste kullanılıyor."
     
    Kayseri Arşiv ve Koleksiyoncusu Faruk Yaman, İstiklal Marşı besteleriyle ilgili iki kıymetli plağa, çok sayıda koleksiyoncunun yüksek fiyat vererek satın almak istediğini ifade ederek, "Ali Rifat Çağatay'ın yaptığı ilk bestenin taş plağı, Almanya'da bastırılıp İstanbul'da satışa sunulmuş. Günümüzde çok nadir olarak bulunan, gramofonlarda çalınabilen bu plağın diğer yüzünde ise Sakarya Marşı yer alıyor. Zeki Öngör tarafından bestelenen ve 1930 yılından beri kullandığımız İstiklal Marşı'nın ikinci bestesinin plağı ise Cumhuriyetin 50'nci yılı nedeniyle 1973 yılında Kültür Bakanlığı tarafından uzun çalar olarak hazırlanmış. Bu uzunçalar, o dönemde tüm resmi kurumlara ve okullara gönderilmiş. Artık günümüzde taş plak ve uzunçalar plak üretimi yapılmadığı için bu tür plaklar da ancak koleksiyoncularda bulunabiliyor" dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.