|   | 
  • Hakan Çitmen

    Kralların parası “ALTIN” Kölelerin parası “DOLAR”

    Sarı maden Altın…
                Hiçbir zaman modası geçmeyen, her dönem ilgi gören bir yatırım aracı.
                Sahibine her zaman güven veren, en kıymetli değer…
                Bir yatırımcı için, piyasada var olan ya da oluşabilecek dalgalanmalara karşı, kendini ve parasının değerini koruyabileceği en iyi ve en güvenli liman. Bu özelliği ile de en büyük tercih sebebi. Çünkü, kriz zamanlarında krizlere karşı en dirençli emtia da ondan…
                Altına olan talep, bazen çok çılgınca olabiliyor. 2020 yılı itibariyle altına olan talep ciddi oranlara artacak. Ons altın ve gram altın, büyük hareketlere hazırlanıyor. Filmin, fragmanı yayınlandı.
                ABD-Çin-Rusya, ticaret savaşlarını bahane ederek altın rezervlerini artırmak için kıyasıya yarışıyor. Aylar öncesinden uluslararası piyasalardan altın toplamaya ve piyasa da talep artırıcı rol oynadılar. 2020 de olası küresel krizde, kurtarıcı olduğunu bu ülkeler gayet iyi biliyor. Beklenen küresel çöküş geldiğinde, yaşanacak kriz, bunun önemini bir kez daha gösterecek.
                Ülkelerin zenginlikleri, merkez bankasında saklanan altın miktarı ile ölçülür. Merkez bankasının, altın rezervi 2019 sonu itibarıyla 25 milyar dolar. Bu rakam 2020 de yaklaşan küresel krizde bizi kurtarmaya yetmeyebilir. 1929'daki Büyük Buhran’da altın stoklarını kullanan birçok ülke ekonomik krizden kurtulabildi. Bunu yaparak basılı paraya değer kazandırdılar ve ekonomilerini canlandırdılar. Altın, ekonominin kurtarıcısıdır. Altın varlığı, gücün sebebidir..
                “Altın kuralı hatırlayın, altına sahip olan kuralları koyar.”
                Şimdi de, ABD-İran arasında yaşanan gerilim sebebi ile piyasalar gerildi. Bu politik hamleler, artan jeopolitik riskler, ülkelerin de tavır almasına sebep olacak. Her bir gerilim atmosferi, küresel krizi derinleştirecek. Altın, en çok talep edilen servet saklama aracı olma özelliğini koruyacak.
                Piyasalara ‘güvensizlik’ hakim. Güvensizlik, emtialar içinde en çokta altına yatırımı tercih ettirmektedir.
                Günümüz Türkiye’sinde, herkesin belki de en çok korktuğu kelimedir enflasyon. Altın hakkında bilmeniz gereken en önemli detaylardan biri ise; altının enflasyon canavarına karşı koruma özelliği çok yüksek olan bir finansal ürün olmasıdır. Özetle altın yatırımı; bireysel tasarrufların enflasyon karşısında değer kaybetmesini engeller.
                Borsa İstanbul’da, anlamsız yükselişler var, bu yükseliş, bilançosu iyi olan hisselerden para çıkmak için iyi fırsat. Dolarda ise, beklenen yükseliş henüz gelmedi.
                Küresel piyasalarda işlem gören ons altın, küresel risklerin etkisiyle, yükselişine başladı. Şu anda düzeltme hareketi içine girse de, Çok uzun değil yıl içinde ons altında 1780 $ seviyelerine teknik olarak gelmesi mümkün görünüyor. Bu yükseliş, Türk piyasalarında altına da etki edeceği belli.
                Dolar Endeksinde de, bu hafta beklenen hareket, önce düzeltme hareketi olacak, sonraki günlerde 100 seviyesini zorlayacaktır.
                Bu şu demektir; Dolar dünya da güçlenecek. Hal böyle olunca bunun etkisini ithalatçı konumda bulunan ülkeler fazlasıyla etkileyecektir. Altının onsu ile dolar arasında ters bir ilişki olsa da, küresel riskler ve artan altın iştahı, gram altında bu yükselişini tetikleyecek. Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye, kur risklerinin etkisine tekrar girme ihtimali belirdi.
                Önümüzdeki 6 ay içinde Gram Altının fiyatını, hem dolarda hem de Ons’taki artışa bağlı olarak sırasıyla önce 318 TL, ardından 343 TL, ardından da 370 TL seviyelerine geleceğini öngörüyoruz. Çünkü Ons altında hedef fiyatımız 1780 $ noktası. Dolarda da, yaşanabilecek şokla birlikte yeniden 7 TL seviyesini görme ihtimalimiz arttı. Bunun hem iç hem de dış kaynaklı sebepleri var. (Daha sonraki yazılarımızda değineceğim.)
                Altın, şu günlerde güveneceğiniz en önemli limanınızdır. Neden mi?
    “Altının düşmanı yoktur. Sahip olmak isteyeni çoktur. Siz sahip olanlardan olun.”
     

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.