|   | 
  • Furkan Korucu

    Kriz Dönemlerinde Pazarlama

    Günümüzde Pazarlama ve Satış planlarını uzun, orta ve kısa vadeli olarak yapsak bile sıksık revize etmemiz gerekiyor. Bunun en büyük sebebi salgın hastalık, afet, kriz, darbe vb. tüm ulusal ve global etkenleri dijital dünya ile anında öğrenmemiz, çok etkinlenmemiz ve haberlerin hızla yayılmasıdır. Bu gibi durumlar bizim dışımızda gerçekleşti, gerçekleşiyor ve artan bir şekilde de gerçekleşmeye devam edecek gibi görünüyor. Geleceği bu şekilde öngörürken şirketlerin yapması gerekenleri birkaç başlıkta şu şekilde toparladım:

                    1.Daima Müşteri İletişimi;

                    Mevcut müşteriyi memnun ederek kendini hatırlatma ve mevcut müşterinizden referans alma maliyeti, yeni müşteri bulma maliyetinin onda biri kadardır. İstatistiklere bakıldığı zamanda satışa dönen en etkili pazarlama yöntemi referans almaktır. Bu kadar güzel yanı olmasına rağmen ülkemizde az tercih edilmesinin tek sebebi, hemen satışa dönmemesidir.

                    İnternette araştırmaya kalktığınız zaman bir sürü karmaşa ile karşılaşacaksınız. En basit ve anlaşılır şekilde "müşteri iletişimi, kurumsal arkadaşlıktır." En yakın arkadaşınız ile neler yaparsınız? Uzun uzun keyifli sohbetler, bazı akşamlar dertleşmeler, doğum günleri, hayırlı olsunlar, çeşitli spor aktiviteleri, zor gününde onun yanında olmak, ağaç dikmek, yardım etmek ve daha saymakla bitiremeyeceğim bir sürü aktivite ve ince düşünülmüş davranışlar.

                    İşte tüm bunları kurumsal arkadaşlık çatısı altında yaparsanız emin olun en iyi en samimi müşteri iletişimcisi siz olursunuz.

                    2.Planlı Pazarlama;

                    Yılın başında bir haftalık mesai ile bir plan belirlenir. Tüm yıl bu plana bağlı kalınarak ilerlenir. Bu yapılan para israfından ve başarısızlıktan başka birşey değildir. Örneğin; Ülkede salgın hastalık başlamış ama hala pazarlama planı güncellenmemiş. Kıyametin kopması bekleniyor heralde. :) Bunu size en iyi şu şeklide anlatırım diye düşündüm.

                    Pazarlama planlarına psikolojileri varmış gibi davranın, sık sık planınızı ziyaret edin, ülkede gelişen olaylardan etkilenirse revize edin, bozulan kısımlarını düzeltin, değişen teknolojilere göre değiştirin unutmayın pazarlama planının da yaşayan bir yapısı vardır.

                    İşte salgın hastalık, afet ve kriz gibi durumlarda da ilk olarak pazarlama planınızı olaylara ve öngörülerinize göre revize edin. Revize edilmiş ve iyi öngörülere göre planlanmış bir pazarlama planı krizi fırsata çevirecek, sizi rakipleriniz karşısında öne geçirecektir.

                    3.Arama Odaklı Pazarlama;

                    Salgın hastalık, kriz ve afet gibi dönemlerde ihtiyacı olmayan bir kişinin karşısına çıkarsanız herşeyi altüst edebilirsiniz. Hatta marka krizine bile yol açabilirsiniz. Tüm bunlardan kaçınarak en güvenli pazarlama olan "Arama Odaklı Pazarlama" yı yapın.

                    Tüm ilgili marka kelimelerini reklam grupları içerisinde kullanıp kullanmadığından emin olun. Arama terimi analizi yapın ve dönüşüm getirdiği halde takip etmediğiniz bir kelime grubu olup olmadığını kontrol edin.

                    Marka kelime gruplarını belirlerken, seçici olun. “marka ismi + destek”, “marka ismi + müşteri servisi”, “marka ismi + mağazalar” gibi kelime grupları, genelde – ilk başta – reklam gruplarına eklenen fakat daha sonra dönüşüm getirmediği için kaldırılan kelime öbekleri için sadece birkaç örnek. Bu durumda ilgili olmayan kelimeleri, negatif anahtar kelime listesine eklemek için tereddüt etmeyin.

                    Marka ile ilgili tüm anahtar kelimeleri tek bir reklam grubu altında toplamak zorunda değilsiniz. (Bazen tek bir kampanya altında da toplamayabilirsiniz.) Onlara özel farklı bütçe ayarlamaları yapın ve reklam metinleri ile ayrıştırın. Örneğin, “marka ismi + lokasyon” anahtar kelimeleri için izlenecek strateji her zamankinden biraz daha farklıdır. Bu kelimeler çevrimiçi satışa kıyasla daha çok mağaza-içi satış getirdikleri için; ayrıca mağaza-içi trafiklerini de incelemek iyi olacaktır.

    Yeniden Pazarlama Stratejilerine Odaklanın: Şu anda ve geçmişte olan müşterilerine özel olarak yapılan “yeniden pazarlama” faaliyetleri sayesinde, yeni bir müşteriyi ikna etmek için harcadığınız eforu sarf etmeyeceksiniz. Google Analytics yeniden pazarlama listesi ile yukarıda bahsettiğim %20 oranındaki müşteri kitlesini dahil hedefleyebilirsiniz. Kişiye özel teklifler, yeni ürün bilgilendirmeleri onları harekete geçirecek güzel faktörlerdir.

    Sadık Müşterilerinize Özel Kullanıcı Testleri Yapın: Daha önceden web siteni ziyaret eden müşterilerin sadık olmalarının yanı sıra, markanı “olduğu gibi kabul etme” gibi bir özellikleri vardır – tüm teknik problemlere ya da kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen fonksiyonsuzluğa rağmen. Bu gibi durumlarda genel ya da sadece arama ağı trafiği hedefleyerek; daha önceden ziyaret etmiş kullanıcılar ile yeni kullanıcılara ayrıştırarak A/B testleri yapabilirsiniz.

    Reklamlarınızı İlettiğiniz Görsellerde ve Metinlerde Hedef Kitlenizin Duygularına Hitap Edin: Ne kadar onlardan biriymiş gibi – empati yaparak – seslenirseniz, o kadar başarılı olursunuz. Özellikle güvenilir markalara ve ürünlere sadık hisseden tüketicilere “bunu birlikte atlatıyoruz” mesajını verdiğinizde onları daha kolay ikna edebildiğinizi biliyor muydunuz?

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.