|   | 
  • Öğrenci Evlerinin Vazgeçilmez Dörtlüsü


    Öğrenci Evlerinin Vazgeçilmez Dörtlüsü
    Öğrenciler için vazgeçilmez yemektir nohut, fasulye, bulgur ve makarna..

     Öğrenciler için hem kolay hem pratik hem de ucuz olan bütçeye hitap eden bu besinlerin faydaları ise oldukça şaşırtıyor. Hem ucuz hem de çok faydalı. Peki hangi besin hangi hastalıkları önlüyor?

    Nohut?un Hastalıklara Etkisi

    Nohut baklagiller familyasından gelen bir baklagil türüdür. Besin değerlerin bünyesinde oldukça fazla bulunduran nohut birçok hastalık üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Bunlar; Kalp hastalığı riskini azaltır. Kan şekeri düzeyleri kontrol eder. Kolon kanseri riskini düşürür. Anemi önler. Vücutta demir ve kalsiyum uygun düzeyde korur. Düşük olan yağ ve kolesterol düzeylerini yükselterek normal seviyelere gelmesini sağlar. Et ve süt ürünleri tüketildiğinde yükselen kolesterol sorunlarını azaltmak için yüksek miktarda kolesterol dengeleyici özellik göstermektedir. Tüm baklagillerde bulunan ve gerekli olan günlük protein ihtiyacını sağlayan sağlıklı ve yaralı bir alternatiftir.

    Fasulye

    Tam bir protein deposu olan fasulye A, B9 ve C vitamini ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, B5 vitamini ve kalsiyum içerir. Lif açısından da zengindir.

    Fasulyenin Faydaları: Vücuda güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Vücudun gelişimini ve onarımını destekler. Kemikleri güçlendirir. Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır. Böbrek rahatsızlıklarındaetkilidir. Böbrekleri kuvvetlendirir. Böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Sinirleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntısını giderir. Kandaki şeker miktarını düşürerek şeker hastalığına karşı faydalı olur.

    Fasulye nasıl kullanılır? Tanelerinden ve yapraklarından faydalanılır. Fasulye, taze ve kuru olarak yemeklerde kullanılır. Zehirlenmelerden sonra yenirse iyileşmeyi hızlandırır.


    Etli Çiğ Köfte Yerine Bulgurlu Çiğ Köfte Yeyin

    Et yemek sizi kanserden korumaz ama bulgur korur. Bu cümleme bakıp et yememezlik etmeyin, onun yeri abartmamak kaydıyla ayrı ama en azından etli çiğ köfte yerine bulguru, özellikle haşlanmış (yalancı köfte gibi) olarak tercih edin ve sofranızda bulguru en azından haftada 2 kez tüketin.

    Bulgurun beslenmedeki yeri çok eski. Çin kaynaklarında bulunan bir belgeye göre MÖ 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.

    Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur moğol imparatoru Cengiz Han savaşlarda ordu erzakları arasında bulundurmuştur.Buğdayın kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilir.

    Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına.

    Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır. Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.

    Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir. Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır. Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir. Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin?den zengindir. Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin  gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir. Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.

    Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında  önemli rolleri olan maddelerdir.

    Makarnanın Sandığınızdan da Çok Faydası Var

    • Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir.Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır, Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar,Metabolizmada, hemen enerjiye dönüşür. Makarna, acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için temel bir besindir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Makarna sanılanın aksine şişmanlatmaz. Şeker ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Makarnanın sağlık yönünden faydaları yanında, ekonomik yönden de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir gıda ürünüdür.Türk mutfağında sos kültürünün olmaması, pişirme konusunda yeterli bilgi sahibi olunmaması, üretimde çeşitliliğin yeni başlaması ve besleyici değerinin yeterince anlatılmamış olması, diğer ülkelere oranla daha az makarna tüketmemize neden oluyor.
    •  İtalya yıllık 3 milyon ton üretimle dünya makarna üretiminin yüzde 32´sini tek başına karşılıyor. İtalya´nın ardından bir milyon 165 bin tonla ABD, yaklaşık birer milyon tonla da Brezilya ve Rusya Federasyonu geliyor. Türkiye ise yılda 566 bin ton makarna üretimi gerçekleştirerek, dünya makarna üretiminin yüzde 5´ini karşılayan ülke konumunda bulunuyor´´

    • Markarna kıyma, peynir, sebze, mantar gibi birçok yiyecekle birlikte de hazırlanabilir. Sınırsız çeşitleri vardır. Makarna böreği de bunun bir örneğidir.




    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.