|   | 
  • Osmanlı?dan Kalma Âlem Sanatı Yok Oluyor


    Osmanlı?dan Kalma Âlem Sanatı Yok Oluyor
    Osmanlı?dan kalma alem sanatı unutuluyor. Usta Hamdi Eker, "Günümüzde alem sanatını yapan kalmadığı için unutulup gidiyor" dedi.Minarelerin en üstlerine konulan ve ucunda hilal olan alemleri üreten 50 yıllık alem sanatı ustası Yaşar...

    Osmanlı?dan kalma alem sanatı unutuluyor. Usta Hamdi Eker, "Günümüzde alem sanatını yapan kalmadığı için unutulup gidiyor" dedi.
    Minarelerin en üstlerine konulan ve ucunda hilal olan alemleri üreten 50 yıllık alem sanatı ustası Yaşar Benli, şöyle konuştu: ?Bakırcıyım bu alemleri yapıyoruz. Bizden başka yapan usta kalmadı. Bir kişi daha var o da kalfa yetiştiremiyor. Bu meslekte kendi kendimize uğraşıyoruz."
    Alem sanatı ustası Benli, ?Bir alemi yapmamız aşağı yukarı bir gün sürer. Büyükleri yapmak iki gün, üç gün sürer" diyerek, alem için şehir içinden ve şehir dışından talep geldiğini ve bu talepleri karşılamaya çalıştıklarını söyledi.
    Mesleğin zaman geçtikçe kaybolmaya başladığını, çırak ve kalfa yetiştiremediklerini belirten Benli, "Ben 60 yaşındayım. Çırak veya kalfa yetiştirmek istiyoruz ama gün geçtikçe meslek demode oluyor. Bu nedenle eleman yetiştiremiyoruz" diye konuştu.
    Yapılan alemlerin ömrünün 50 ile 100 yıllık ömrünün olduğunu söyledi.
    Alem sanatı ustalarından Hamdi Eker de, "Alem Peygamber efendimiz zamanından tutun bu günümüze kadar yaşamış bir hilaldir. Bu hilal minarenin en yüksek yerine konulur. O yüzden hilal kullanılır. Ayyıldız isteyen oluyor. Biz de siparişe göre yapıyoruz? dedi.
    Alemleri kiliselerin üzerine koymak isteyenlere vermediklerini anlatan Eker, ?Dışarıdan gelenler oluyor, alemleri kiliselerin üzerine koymak isteyenler oluyor ama ustamız yapmıyor" ifadelerini kullandı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.