|   | 
  • Hakan Çitmen

    Petrol krizi “ALTINI” vuracak!!!

    Küresel krizin bir dalgası daha, dünyada iyice kendini göstermeye başladı.

                Ülkeler birbiri ardına kurtarma paketleri açıklayarak gelecek olan felaketin önüne geçmeye çalışıyor. Ekonomi tedbirleri kanayan yaraya derman olacak mı bilinmez ama piyasalar kan ağlamaya devam ediyor. Dünya da hayat durma noktasına geldi. Üretimin durma noktasına geldiği gibi tüketimde de düşüş var. Sadece zorunlu ihtiyaç olan gıda ve temel ihtiyaçlar insanların alışveriş listesinde.

                Artık Olay, pandeminin de ötesine geçti. Salgın ekonomilerin durmasına sebep oldu. Var olan varlık balonlarının kredilerin patlamasına bir bir şahit olacağız. Ekonomiler derinden sarsılacak. Gelecek tufanın götürdükleri sadece paramız olmayacak, hayatlarımız olacak. Ülkeler bu süreçten çıkmak için insanların hayatından bile vazgeçmiş olabilirler. Onlar için artık bu durağanlık bir noktaya kadar devam edebilir. Ekonominin bu kadar durması sürdürülebilir değildir. Birkaç içinde eğer normal sürece dönüş olmazsa, salgın her ne kadar devam ediyor olsa da belli yaş guruplarından insanlar, işgücünü devam ettirmek zorunda. Ha bu arada ülkeler kendi içinde salgını önleseler bile başka ülkelerde devam ediyor olması da büyük sorun. O ülkenin ticareti turizmi tamamen kapalı olmaya devam edecek. Üretilen ham madde ve ürünlerin ticareti olmayacak. Çünkü ülkelerin ekonomileri içe kapanacak.

                Talep bitti, arz kesildi!

                Dünya da ve sanayide çarkların döndüğünü gösteren en önemli gösterge petroldeki talep miktarıdır. Eğer petrol tüketimi ve buna bağlı olarak petrol fiyatlarındaki hareket pozitif seyrediyorsa, sanayi üretimi var ve dünya ekonomileri büyümelerini artırıyor demektir. Bugüne kadar hep böyle oldu. Hem büyüme hem de petrol fiyatlarının grafiklerinin ikisi de paralel devam etti.

                Tüketimin azalması ile fiyatları düşürülen petrolde, talep iyiden iyiye düştü. Talebin düştüğü durumlarda, arz da yapılan kesinti fiyatların düşüşünü tutmaya yetmedi. Düştükçe düştü. Tarihi anlara tanıklık ettik ki Petrol fiyatları sıfırı gördü. Depolama maliyeti bile karşılanamaz duruma geldi. Bu kriz algısını iyiden iyiye pekiştirdi.

                Ekonomilerin durduğu yerde, daralmanın korkutucu boyutlara ulaştığı yerde piyasalar bunu nasıl fiyatlayacak tabi ki güvenli limanlara kaçarak. Borsalardan para çıkışı ile beraber yaşanan kan gölü bunun en güzel örneği. Finans piyasalarında üzerinde en çok işlem yapılan emtia olan petrol artık bedava!!! Dünyada dolanımda olan servetler kendisini ne ile nasıl koruyacak?

                Gelişmiş ülkeler bu krizden çıkış için para basarak piyasalara can suyu verirken gelişmekte olan ülkelerin para birimleri bu süreçten zararlı çıkacak. Paralar pul olacak. Böyle zamanlarda sadece güçlü olanlar ayakta kalabilecek.

                Herkesin kendi parasını ve servetini korumak isteyenlerin sığınağı “altın” olacak. Değişen dünya da artık “Altına Endeksli” bir piyasa kurulacak. Karşılığı olmayan para birimleri değerini yitirmiş kağıt parçasından ibaret olacak.

                Devletlerin pul olan paraları değil, Altın geçerli para olacak. Salgınla ortaya çıkan kriz de, hesaplar altın üzerinden yapılacak. Kıymetli maden değer saklama aracı olan altın devletlerin kurtarıcısı olacak. Altın, grafiksel olarak zaman zaman geri çekilmeler gösterse de daha önceki yazımızda ifade ettiğimiz gibi 2000 dolarlar çok kolay aşılacak. Daha büyük rakamları şu an telaffuz etmeyelim.

                ABD, PETROL FİYATINI KONTROL EDİYOR

                Değeri sıfırın altına inen Amerikan tipi Teksas petrolü. Amerika, Dünya’nın en büyük petrol üreticilerinden biridir. Fiyatını bu kadar aşağı çekmesi rakibi olan devletleri de dizginlemek onlara karşı kullanabileceği en büyük koz olabilir. Suudi üreticiler çok önceden ABD ile aynı tarafta olduklarını, bütün ticaretlerini ABD’nin işine gelecek şekilde yaptıklarını biliyoruz. Bu fiyat manüpülasyonu Rusya’nın ekonomisini vurmak için yapılan çok ciddi bir eylem olabilir. Petrol stokları her ne kadar fazla olsa da, stokta tutmak hatta çıkarmak bile maliyet gerektiren bir iş. Rusya, 42 doların altında bir petrol fiyatı ile mali bir kriz yaşayacak. Ekonomik zararın üstesinden gelmesi de kolay olmayacak gibi.

                Ülkemize bakan yönü ile petrolümüz olmasa bile bu fiyatlar bizi tabi ki etkileyecek. Dünyada duran bir ekonomi bizimde küçülmemiz demek. Ekonomik durgunluk ve bu süreçte düşen üretim, bütçe açığını ve cari açığı artıracak. Benzin fiyatları petroldeki düşüşe rağmen aşağı çekilemeyecek. Hazinenin bütçesinin az olması, merkez bankasındaki döviz rezervinin bitme noktasına gelmesi fiyatları çok düşen petrolü alıp stoklamak için bile yetersiz.

                Bugüne kadar dünya ekonomisi,  Petro-Dolar sistemi üzerine kurulurken artık yeni dünya düzeni altın üzerine inşa edilecek. Yeni dünya ismi “GOLD ÇAĞI” olacak.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.