|   | 
  • Rant ve lüks vergisi geliyor


    Rant ve lüks vergisi geliyor
    Merkez Bankası’nın para politikası ve bu politika için araçlarını bağımsız bir şekilde belirleyeceği ifadesi yeni hükümet programında yer almadı. Ayrıca enflasyon hedeflerinin duyurulmasıyla ilgili ifade de metinde yok.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. hükümet programının en dikkat çekici bölümleri Merkez Bankası’nın politika belirlemedeki bağımsızlığına yapılan vurgunun kaldırılması ile rant ve lüks vergisinin hükümet programına girmesi oldu.

     
    Eski hükümet programlarında, “Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir” ifadesi, “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir” şeklinde değiştirildi. “Enflasyon hedefleri, hükûmetimiz ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler için belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacaktır” cümlesinden de “kamuoyuna duyurulacaktır” ifadesi çıkarıldı. Programda ekonomiyle ilgili bölümler şöyle oldu:
     
    Vaatler Programda
    Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine önümüzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL verilecek. Esnaf emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek prim kesintisi kaldırılacak. Asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi için teklifte bulunulacak. Yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak. Yüzde 6 oranındaki işveren sigorta prim indiriminde 10 işçi zorunluluğu kaldırılacak. Muhtarların maaşı 950’den 1300 TL’ye çıkarılacak. 65 yaş aylığında kesinti olmayacak. Polislerin 2200 olan ek göstergesi 3000’e çıkarılacak. Polislerin maaşlarında 240 lira ile 580 lira arasında artış sağlanacak. Er ve erbaşların harçlığı 30 liradan 100 liraya çıkacak. Uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılacak. Astsubay emeklileri için intibak yapılacak. Geçici köy korucularının şartları iyileştirilecek. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Emek yoğun sektörlerde sembolik kirayla anahtar teslimi fabrika binası yapılacak.
     
    GSS Gözden Geçirilecek
    Genel Sağlık Sigortası (GSS) için yapılan gelir testi ve prim ödemeleri gözden geçirilecek. Kısmi süreli çalışanların GSS ile ilgili sorunları çözülecek. Sosyal destek alanlar işe girdiğinde sigorta primine destek sağlanacak. Toplum yararına çalışma programlarında ailesinde çalışan olmayanlara öncelik verilecek. TOKİ emekliler için uygun konutlar yapacak. Prim yapılandırmaları ekonomik kriz ve doğal afetler gibi haller dışında uygulanmayacak. KIDEM İÇİN DÜZENLEME Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için sosyal taraflarla diyalog içinde düzenleme yapılacak. İşgücü piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimleri mevzuata eklenecek.
     
    Rant ve Lüks Vergisi
    Yatırımların üretken alanlara yönlendirilmesi ve tasarrufların artırılması için, gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik çalışma yapılacak. Taşınmaz alımlarında kullandırılan kredilerdeki vergi istisna ve muafiyetler, gözden geçirilecek. Lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarını caydırıcı vergilendirme yapılacak.
     
    Kaynak: Hürriyet




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.