|   | 
  • REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN


    REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN
    Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH), göğüste yanma, ağıza acı ve ekşi su gelme gibi klasik belirtilerle kendini göstermektedir. Kronik öksürük, larenjit, astım ve dişlerdeki erozyonlar da GÖRH ile ilişkilidir. Reflüden korunmak için kahve, çikolata, alkol ve yağlı besinler gibi; yemek borusu alt ucuna etki ederek reflüyü artıran yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.

     Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü?nden Doç. Dr. Alper Yurci, reflü hastalığının belirtileri hakkında bilgi verdi.
    Reflü şikayetleri sağlıklı kişilerde de görülebilir
    Reflü, sağlıklı bireylerde de görülebilen bir sorundur. Reflünün hastalık olarak kabul edilebilmesi için çeşitli şikayetlere ve komplikasyonlara yol açması gerekir. Bu durumda sorun, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) adını alır. Yemek borusunun alt ucunda, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen bir kapak sistemi mevcuttur. Bu sistem, mide içerisindeki gıdaların ve asit salgısının yemek borusuna geçişine engel olmaktadır. Bu sistemde herhangi bir nedenle ortaya çıkan bozukluk, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve bununla birlikte ağızda acı bir tat oluşmasına yol açar.
    Kronik öksürük ve larenjite dikkat
    Reflünün klasik belirtisi, göğüste yanma ve ağıza acı ekşi su gelmesidir. Ancak GÖRH her zaman yalnızca bu şikayetlerle kendini göstermez. Kronik öksürük, larenjit, astım ve dişlerdeki erozyonların da GÖRH ile ilişkisi kanıtlanmıştır. Bu sorunların temelinde GÖRH olabileceği ortaya konulmuştur. Bunların yanında; sinüzit, akciğerlerin ilerleyici olarak yara dokusuna dönüşmesi anlamına gelen pulmoner fibrozis, farenjit ve tekrarlayan orta kulak iltihabı gibi sorunların da GÖRH ile ilişkili olabileceği ileri sürülmektedir. Gastroözofageal reflü hastalığının; kronik öksürük, ses kısıklığı, ağızda ve nefeste kötü koku gibi şikayetlerle de ilişkisi olabileceğinden, bunların görüldüğü kişilerde GÖRH araştırmasının yapılması gerekebilir.
    Reflüyü artıran yiyecekler tüketilmemeli
    Reflüye neden olan faktörler, GÖRH?de de uzak durulması ya da değiştirilmesi gereken bazı yeme alışkanlıklarına işaret etmektedir. Bu faktörlerde yapılacak değişiklikler, hastalığın seyrine olumlu katkıda bulunacaktır. Bunlardan en önemlisi; kahve, çikolata, alkol ve yağlı yiyecekler gibi yemek borusu alt ucuna etki ederek reflüyü artıran yiyeceklerden sakınmaktır. Aynı şekilde yemek borusunun daha fazla aside maruz kalmasına neden olabilecek turunçgiller, gazlı içecekler ve baharatlar gibi asidik yiyeceklerden de uzak durmak gerekir.
    Beslenme alışkanlıklarının yanında; kilo verme, sigarayı bırakma, yatak başının yükseltilmesi, yemekten sonraki 2-3 saat içinde uzanmama gibi yaşamsal önlemler de özofageal asit maruziyetini azaltabilmektedir.
    Reflüde endoskopi ile tanı önemli
    Yanma ve ağıza acı ekşi su gelmesi şikayetlerinden bir ya da her ikisinin, haftada bir veya daha sık olması, GÖRH varlığını ortaya koymaktadır. Bulantı, kusma, yutma güçlüğü, zayıflama ve kansızlık bulguları ya da sindirim sistemi kanaması gibi alarm semptomları varlığında ise; mutlaka endoskopik inceleme yapılmalıdır. Barrett özofagusu yani yemek borusu alt ucunda aside maruziyet sonucunda gelişen ve adenokanser gelişiminde öncü rol oynayabilecek özelleşmiş doku varlığının araştırılması amacıyla aşağıdaki durumlarda da endoskopik inceleme önerilmektedir;
    Obezite
    50 yaşın üzerinde olmak
    Erkek cinsiyet
    Beyaz ırk
    Kronik GÖRH
    Mide fıtığı



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.