|   | 
  • Sağlıklı Gıda İçin Temizlik Şart


    Sağlıklı Gıda İçin Temizlik Şart
    Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet Akyüz, ''Tüketeceğimiz gıdaların temiz su ile yıkanması, gıdaların temizliği sağlıklı gıda tüketimi için çok önemli'' dedi.

     16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Erciyes Üniversitesi tarafından ortaklaşa bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan da katıldı. Toplantıda bir sunum yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet Akyüz, gıdaların üretimi, depolanmaları ve tüketiciye ulaşımı aşamalarında uyulması gereken birtakım kurallar bulunduğunu ifade ederek, ''Tüketiciye sağlıklı ve temiz gıdanın ulaşması için bütün dünyada bazı düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemeler çerçevesinde kurallara uymayanlara ise ağır cezalar verilmektedir. Bütün bunlara rağmen, zaman zaman gıdalardan kaynaklanan olumsuzluklarla karşılaşılmaktadır. Bütün dünyada bu gibi olumsuzlukların önüne geçebilmek için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor'' ifadelerini kullandı.
    Türkiye'de de tüketiciye sağlıklı gıda ulaştırılabilmesi adına birçok yasal düzenlemeler yapıldığını, bunun dışında tüketicinin bilinçlenmesi ve sağlıklı gıda tüketmesi adına bazı çalışmalar yapıldığını vurgulayan Akyüz, ''Tüketeceğimiz gıdaların temiz su ile yıkanması, gıdaların temizliği, sağlıklı gıda tüketimi için çok önemli. Bunun yanında gıdanın sağlıklı ve temiz bir şekilde temin edilmesine, taze sebze ve meyve gibi gıdaların su ile iyice yıkanıp temizlenmesine, pişirilmesine ve hemen pişirildikten sonra hızlı bir şekilde tüketilmesine ya da pişirildikten sonra soğuk ortamda muhafaza edilmesine önem göstermeliyiz. Gıdalarda, insan sağlığını olumsuz etkileyen mikroorganizmaların oluşması için artı 5 ile 60 derece arasındaki sıcaklık bandı çok uygundur'' diye konuştu.
    Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Çiçek de toplantıda bir sunum yaptı. Gıdaların, içerikleri ve insan vücuduna sağladığı faydalar göz önüne alındığında, besinlerin 6 grupta toplandığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün bir beslenme piramidi oluşturduğunu ve bu gıda gruplarını sıraladığını ifade eden Doç. Dr. Çiçek, ancak Türk insanının bu beslenme piramidini benimsemediğini, bunun sonucu olarak da 4 yapraklı yonca şeklinde bir beslenme gruplamasına gidildiğini söyledi. Doç. Dr. Çiçek, ''Bunlar, proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler, minareller ve hayatın vazgeçilmezi sudur. Bu grupların başında gelen proteinleri alabilmemiz için de süt ve süt ürünlerini tüketmemiz gerekiyor. Ancak doğumla birlikte bebeklik ve çocukluk döneminde sıkça tükettiğimiz süt ve süt ürünlerini, yetişkin dönemde tüketmiyoruz. Yetişkinlere süt içirme konusunda gerçekten çok zorlanıyoruz. Yetişkinler, süt ve süt ürünü tüketmemek için binbir bahane buluyorlar. Sabah kahvaltısında çay içme alışkanlığımız varsa, öğlen ve akşam öğünlerinde çok rahat yoğurt yiyerek bu açığımızı kapatabiliriz'' dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.