|   | 
  • Saklı kalmış hazine Hunat Hatun Külliyesi


    Saklı kalmış hazine Hunat Hatun Külliyesi
    1. Alaeddin Keykubad'ın eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından yaptırılan Hunat Hatun Külliyesi'ni yakından tanıdık.

     

    Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Mehmet Esat Yakut Bey'i makamında ziyaret edip Hunat Hatun ve Hunat Hatun Külliyesi hakkında geniş çaplı bir röportaj yaptık.

    1- İlk olarak Hunat Hatun Külliyesi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz ?

    Hunat Hatun Külliyesi geçmişte atıl bırakılmış bir yapıydı. Bakımsızlıktan dolayı da 800 yıllık bina da çürümeler bozulmalar meydana gelmişti. Bundan 3 sene önce vakıflar bölge müdürlüğü buranın restorasyonunu yaptı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile resmi protokol imzalandı. Buranın devri ve işletmesi Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Sizin de gezdiğiniz gördüğünüz gibi burada aslına uygun muazzam bir restorasyon yapıldı.


    2- Esat  Bey burada yapmış olduğunuz faaliyetlerden kısaca bahsedebilir misiniz ?

    Burada 22 tane atölyemiz, okuma salonlarımız, arapça-tefsir salonları, konferans salonlarımız mevcuttur. Türk-İslam Sanatları adına ne varsa biz bunları Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi'nde icra ediyoruz. Örnek vermek gerekirse Hüsnü Hat, Tezhip Sanatı, Ebru, Ney, Çini, Kaligrafi, Halı Dokuma Sanatı, Osmanlıca-Arapça Kursu, Kur'an ı Kerim, Tefsir, Meal ve Fıkıh gibi Türk-İslam Sanatları adına ne yapılmışsa şuan biz onları yapıyoruz. İnsanlar buraya gelerek bu sanatların nasıl yapıldığına canlı şahit oluyor.

    3- Ziyaretçilerin özel ders alma şansı oluyor mu ?

    Gayet tabi bizim önceliğimiz bu sanatların nasıl yapıldığını insanlara göstermek. Büyükşehir Belediyesi olarak atölyeleri biz ücretsiz olarak hocalarımıza devrettik ve her türlü olanağı da sunduk.

    4- Asıl merak edilen soruya gelelim Esat Bey Hunat Hatun kimdir  ?

    Hunat Hatun Alanya Kalesi Kralı aslen Rum olan Kir Fard'ın kızıdır. Alaeddin Keykubad, 1220 yılında Alanya Kalesi'ne sefer düzenler ve burayı kuşatır. Kral Fard'da kuşatmanın ardından Alaeddin Keykubad'a barış teklif eder. Ancak 2 şartı vardır. İlk şartı: "Beni ülkenize kabul edip kalan ömrümü Kırşehir'de emir olarak devam etmeme olanak sağlarsanız, benim için büyük bir lütuf olur." der. İkinci şartın da  ise Kral Fard, kızı Prenses Destina'yı eş olarak kabul etmesini ister. Alaeddin Keykubad'da bu teklifi kabul eder.

     

    Prenses, İslam'ı hiçbir zorlama olmadan kendi isteğiyle seçti. Kültürlü, cömert ve hayırsever bir kişi olarak kendisine bilge, büyük manasına gelen Huand (Hunat); eğitim ve öğretime  yaptığı katkılardan dolayı da, ay parçası manasında Mahperi  ismi verildi. Sultan Hanıma payesini vermek için de, Hunat  ismine Hatun eklenmiştir. Hunat Hatun; Mevlana, Mevlana'nın babası Bahaeddin  Veled, Hocası Seyyid Burhaneddin dönemlerinde yaşadı.1.  Alâeddin  Keykubad bu alimlerle dostluklar kurup, onların  birçoğunun  meclislerinde bulundu, sohbetlerini dinledi ve  devletin  imkanlarıyla iyi hizmet yapmalarını sağladı. Hunat Hatun, eğitim ve kültür hayatıyla iç içe olan sarayda, o dönemdeki hanımların ilme ve alimlere verdikleri değeri gördü ve bunlardan etkilendi.

     

    1.Alaeddin Keykubad 1236 yılı Ramazan ayında yediği etten zehirlenerek Kayseri'de vefat etti. Oğlu 2.Gıyâseddin Keyhüsrev babası ölünce tahta çıktı. Oğlunun sultan olmasından sonra Hunat Hatun kendini iyice hayır işlerine verdi. Hunat Hatun, 1238'de Kayseri'de kendi ismiyle anılan içinde cami, medrese, hamam ve aş evi bulunan bu külliyeyi inşa ettirdi. Hunat Hatun etrafına güzellik saçan mükemmel bir insandı. Zeki, çalışkan, kültürlü ve hayırsever bir kişi olarak kendisine bilge, büyük manasına gelen Hunat isminin verilmesi de bunu en güzel örneğidir.

     

    5- Hunat Hatun'u tanıdıktan sonra eserleri hakkında da bilgi verebilir misiniz ?

    Bu külliyenin haricinde, Tokat-Yozgat arasına birçok kervansaray yaptırmıştır. Tokat'ın Pazar ilçesinde Hatun Hanı, yine aynı yol üzerinde Çınçınlı Hanı, Çekerek Suyu Hanı, Tahtoba Hanı, İbibse Hanı, Ezine Pazar Hanları gibi muazzam yapılar yaptırmış ve böylece tüccarların, kervanların rahatça gidebilmeleri için yolların emniyetini sağlamıştır. Yine Kayseri İncesu'da bulunan Tekke Dağı üzerine Şeyh Turesan Zaviyesi'ni inşa ettirmiştir.

    6- Peki Hunat Hatun Külliyesi'nin merkezi yapısıyla ilgili ne söyleyebilirsiniz ?

    Burası kesme taştan inşa edilmiş olup içinde cami, medrese, hamam, aş evi ve türbeyi içinde bulundurmaktadır. Selçuklu eserlerine bakarsanız hemen hemen hepsi insan odaklı yapılmıştır. Hunat Hatun Külliyesi'nde de bunu görüyoruz. Bakınız hamam var insan temizlenecek. Temizlenen insan camiye gidecek ibadetini yapacak. Ondan sonra medrese kurmuş burada ilim tahsil edecek. Daha sonra açlığını giderecek bunun için aş evi yapılmış. Baktığımızda ecdat insana çok büyük değer vermiş.

     

    7- Hunat Hatun kabrinin üzerinde bulunan sandukada neler yazmaktadır ? 

    Bu sandukada  Ayete'l Kürsi ile Hunat Hatun'un karakter ve şahsiyetini anlatan yazılar vardır. Bu sandukada şu ifadeler yer alır. "Bu kabir, seyyide, setire, sâide, şehide, zahide, kulluk yapan, ibadet eden, İslâm'ın sınırlarını gözeten, mücahide, büyük günahlar işlemekten korunmuş, sahibe, adaleti gözeten, namuslu, şerefli, nazife, çağının Meryem'i, zamanın Hatice'si, marufun sahibesi, el-mutasaddikatübi'l-mali, binlerce malını sadaka vermiş, din ve dünyanın yüz akı, dünya ve dinin yardım elçisi, merhum Keykubatın oğlu Keyhüsrev'in annesi Mahperi Hatun'un kabridir. Allah cümlesine rahmet eylesin"

     

    8- Son olarak şunu sorayım buranın daha geniş kitlelere ulaşması için ne gibi çalışmalarınız olacaktır ? 

    Kayseri'de yaşayıp burayı görmeyen büyük bir çoğunluk var. Bu külliye şuan gizli kalmış bir hazine gibi. Ben Hunat Camii'nden başlayıp Hunat Hatun Türbesi'ne kadar olan kısımda ziyarete nasıl başlanıp nasıl devam edileceği hususunda bir proje düşünüyorum. Güzel bir planlama yapıp insanlara burayı duyurmamız, tanıtmamız lazım. Burada ki kaynaklardan insanların istifade etmesi lazım. İnanın külliyemizde bulunan bu kaynaklar çok değerli kitaplar. Türkiye'de belki 3-5 şehirde bulabileceğiniz eserler mevcut. Ama ne yazık ki şuan bu kitaplardan yararlanan insan sayısı çok az. Önümüzde ki günlerde Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşüp öğrencileri buraya nasıl çekebiliriz diye bilgi alış verişin de bulunacağım. Her gün iki farklı okulu burada ağırlamak istediğimi Milli Eğitim Müdürlüğüne ileteceğim. Kısaca şehrimizde böyle bir hazine var ve bu hazinenin de insanlara ulaşması noktasın da elimden ne geliyorsa yapacağım.

     


    Röportaj: Faruk Karakaş
    Fotoğraf: Ebubekir Adıyaman




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.