|   | 
  • SİGARA YASAĞINDA 252 KİŞİ VE 3 BİN 669 İŞ YERİNE 573 BİN LİRA CEZA KES


    SİGARA YASAĞINDA 252 KİŞİ VE 3 BİN 669 İŞ YERİNE 573 BİN LİRA CEZA KES
    Şehirdeki kapalı mekânlarda sigara yasağına uymayanlar kesilen cezalarla mahkemelik oluyor. Özellikle pasaj gibi kapalı mekânlarda içilen sigara nedeniyle cezaya maruz kalan işletme sahipleri, itiraz ederek mahkemeye başvuruyor. İlde bu yılın ilk 3 ayında 13 iş yeri kesilen cezaya itiraz ederken, mahkeme sadece 4?ünün itirazını kabul etti. Denetlemelerde 252 kişi ile 3 bin 669 iş yerine toplam 573 bin lira ceza kesildi.

     İl tütün kontrol ekipleri, 5 yıl önce başlatılan 'Dumansız Havası Sahası' projesiyle başlayan kapalı mekânlarda sigara içme yasağı nedeniyle denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Denetimlerde, kişi ve iş yerlerine cezalar yazılıyor. İlde 5 yılda toplam 102 bin 899 denetim yapıldı. Denetlemelerde 252 kişi ile 3 bin 669 iş yerine toplam 573 bin lira ceza kesildi. Bu yılın ilk altı ayında ise 19 bin 55 denetim yapılırken, 123 kişi ile 512 iş yerine 199 bin lira ceza uygulandı. Her yıl denetim sayısı ve ceza miktarının artması dikkat çekerken, iş yerleri kesilen cezalara itiraz ederek mahkemeye başvuruyor. 2012?de 3 kişi cezaya itiraz ederken, bu rakam bu yılın ilk altı ayında 13?e çıktı. İtirazlar sonucu 4 tanesi mahkeme tarafından kabul edildi, diğerleri ise reddedildi. 

    İl Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, özellikle pasaj ve kalabalık alışveriş merkezlerinde yazılan cezalara itiraz edildiğini söyledi. Karadağ, yapılan ihbar sonucunda denetim ekiplerinin, gittiği mekânda sigara içildiğine dair bulguya rastladığı zaman iş yerine veya pasaj yönetimine ceza yazdığını belirtti. Karadağ, ?Yönetime ceza yazıldığı için oradaki iş yerleri de bu cezadan etkileniyor. Bu nedenle dükkân sahipleri cezaya itiraz ederek, yargı yoluna başvuruyor. Pasaj ve kalabalık alışveriş mekânlarında kimin sigara içtiği belirlenemediği için ekiplerimiz, bulguya göre hareket ediyor ve cezai işlem uyguluyor. Tabi dükkân sahipleri mağdur olduklarını belirterek, itiraz haklarını kullanıyor.? diye konuştu. 

    İhbarı değerlendirmeye giden ekiplerin tablet bilgisayarlarla işlem yaptığına dikkat çeken Karadağ, tabletlerin Ankara?dan takip edildiğini söyledi. Ekiplerin sigara içildiğinin tespit edilmesi durumunda cezai işlem uygulamak zorunda olduğunu kaydeden Karadağ, bu yılın ilk altı ayında 13 kişinin yazılan cezaya itiraz ederek, dava açtığını söyledi. Açılan davalarda 4 itirazın mahkeme tarafından kabul edildiğini kaydeden Karadağ, yasağın devreye girmesinden bu yana yapılan denetimlerde 573 bin lira ceza kesildiğini hatırlattı.

    Ayrıca, sigara bırakma polikliniklerine yapılan başvuruların da arttığını ifade eden Karadağ, yasağın uygulanmasıyla birlikte toplam 21 bin 160 kişinin sigara polikliniğine başvurduğunu ifade etti. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.