|   | 
  • ŞIRINGA YERİNE BANTLA AŞI DÖNEMİ


    ŞIRINGA YERİNE BANTLA AŞI DÖNEMİ
    Aşıların şırıngasız olarak ucuz ve etkili bir şekilde yapılmasını sağladığı belirtilen "aşı bantları" İskoçya'nın Edinburgh kentindeki bir konferansta tanıtıldı

     TEDGlobal konferansında bu yamaların dünya genelinde hastalıklarla mücadelede büyük bir dönüşüm sağlayabileceği kaydedildi.

    Avusytralya'daki Brisbane Queensland Üniversitesi'nden Prof. Mark Kendall yeni yöntemin bu aşının sıtma gibi hastalıklarla mücadele açısından umut vadettiğini söyledi.

    Ancak diğer uzmanlar, bu yöntemin bazı hastalar için uygun olmayabileceğine dikkat çekti.

    Prof Kendall aşı bantını, 160 yıl önce Alexander Wood'un ilk iğne ve şırınga patenti için başvuru yaptığı Edinburgh'da tanıttı, "Patenti alınan iğneler, neredeyse bugün kullandıklarımızın aynısı. Bu 160 yıllık bir teknoloji." dedi.

    Kendall'a göre nano bantlar, iğne korkusu olan hastalar ve kirli iğnelerle hastalığın bulaşmasının önlenmesi açısından önemli avantajlar içeriyor.
    Normal aşının yüzde biri kadar

    Deriye kuru olarak uygulanan bantın yüzeyindeki binlerce minik uç, aşının derinin altına nüfuz etmesini sağlıyor.

    Nano bantların, derinin hemen altındaki hücreleri hedef aldığını belirten Kendall "Anlaşılan kasa giren geleneksel iğnelerle bu hücreleri ıskalıyorduk" dedi.

    Queensland Üniversitesi'nde grip aşısı nano bantlarla denendi.

    Araştırmacılara göre, nano bantla yapılan aşılarda bağışıklık tepkisi, geleneksel şırıngalarınkinden tamamen farklı oldu.

    Bu yöntemle gereken aşı miktarı da çok daha az. Bazı durumlarda normal aşının yüzde biri bile yeterli oluyor.

    Kendall'a göre, 10 dolara mal olan bir aşı bu yöntemle 10 sente düşebilecek.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.