|   | 
  • Soframızın Baş Tacı Ekmek İsrafına Dikkat!


    Soframızın Baş Tacı Ekmek İsrafına Dikkat!
    En temel besin kaynağı olan ekmek, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi.

    En temel besin kaynağı olan ekmek, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi. Sofralarımızın baş tacı ekmek atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünlerinin başında geliyor. Dinimizce de haram olan ekmek israfı, önlem alınması gereken noktalara ulaştı. İsrafın önlenmesi için herkesin üzerine düşen görevi yapması hususunda konunun uzmanları vatandaşları uyarıyor. Uzmanlar elimizde kalan bayat ekmeği nasıl değerlendirmemiz konusunda da tavsiyelerde bulunuyor.

    Uzuner, enerji ihtiyacımızın yüzde kırkını karşılayan ekmeğin ülkemizde 3 buçuk milyara yakınını israf edildiğini söyledi.

    ?Hepimizin bildiği gibi ekmek biz Türk kültüründe önemli bir yere sahip bir besindir. Ekmek bizim enerji ihtiyacımızın yüzde 40?ını karşılamaktadır, içerisinde yoğun tahıl olduğu için bundan dolayı da besin değeri yüksektir. Gerek bizim kültürümüzde gerekse dinimizde de en üst seviyede yeri olan bir besindir. Son zamanlarda Toprak Mahsulleri Ofisinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre ülkemizde yılda 37 milyar ekmek üretilirken bunun sadece 35 milyarı tüketilmektedir geriye kalan 3 buçuk milyarlık bir kayıp var o kayıpta israf olarak değerlendirilmektedir. Bu oranın yüzde 3 oranı hanelerde olmaktadır?

    Uzuner, ekmek israfını önlemek için ilk öncelikle yiyeceğimiz kadar ekmek alıp dilimleyerek yememiz gerektiğini belirtti.

    ?Ekmeğimizi mümkün olduğunca israf etmeyelim, çünkü israf dinimizde haramdır ekmeklerimizi israf etmeden tüketmeye gayret gösterelim. Bunun için bir kaç tane önerimiz var. En baştan ekmeği alırken ihtiyacımız kadar almamız lazım ihtiyaçtan fazla ekmek almamalıyız. Ola ki evdeki ihtiyaçtan fazla eve ekmek girdiği zaman şunları yapmamız gerekiyor. Bir sıcak ekmekleri genel halk olarak dış kabuğu sert olduğu için içi de hamur diyoruz içini yemek yerine dış kabuğunu yiyip içini bırakıyoruz. Onu yapmamaya gayret göstereceğiz ekmeklerimizi genellikle dilimleyelim. Elimizle koparmak yerine ekmeği dilimlediğimiz zaman israfın daha da azaldığını gördük biz. Ve bir başka öneri de yiyeceğimiz kadar kısmını dilimleyelim aldığımız ekmeğin hepsini dilimlemek yerine ihtiyacımız kadarını dilimleyelim geri kalan kısmını hemen poşetleyip dolaba kaldıralım. Dolapta biraz sertleşebilir ekmek sonra onu fırında, tavada veya çaydanlığın buharına koyduğumuz zaman fırından yeni çıkmış gibi taze ve yumuşak bir ekmek elde ettiğimizi göreceğiz.?

    Uzuner, elde kalan bayat ekmeği galeta ununa çevirerek 6 ay daha kullanılabileceğini söyledi

    ?Mesela önlem aldık elimizde yine de ekmek kaldı o zaman ne yapacağız, bunu en basitinden bir yemek olarak değerlendirebiliriz en çok en basitinden evlerde köftelere kullanıyoruz özellikle artan ekmeği galeta unu gibi çektirirsek daha uzun ömürlü oluyor , bunu da nasıl elde ediyoruz ellerimizle parçalayıp fırında kurutuyoruz sonra mikserde yada blendırda çekiyoruz elekten geçiriyoruz o zaman galeta unu elde etmiş oluyoruz. Elde ettiğimiz o galetayı dolaba koyduğumuz zaman 7-8 aya kadar dayanabiliyor o ekmek. Sonra lazım oldukça kullanabiliyoruz. Nerelerde kullanırız biz bunu mesela köftelerde, tatlılarda bir hamur işi mi yapacağız bu ister mayalı olabilir ister gözleme yapabiliriz veya bir börek yaparız bunun hamurunu yoğururken unla beraber karıştırarak yoğursunlar unun girdiği her yere bu galeta ununu kullanabiliriz.?

    Uzuner, bayat ekmeği pizza yaparken alt hamuru olarak kullanmayı tavsiye etti.

    ?Biz şimdi krakant diyoruz krokant dediğimiz şey nedir bayat ekmeğin küçük küpler şeklinde dilimlenip yağda kızartılması veya fırında kurutulmasıdır. Daha sonra bunu çorbaların üzerine kullanabiliriz veya sabah kahvaltılarında üzerine bir tere yağ veya bir kaşar peynir rendesi koyup fırınlayabiliriz kahvaltıda o şekilde tüketebiliriz. Biz pizza diyoruz bildiğimiz pizzaya altlık hamur olarak ekmeği kullanabiliriz, bayat ekmeği dilimleriz üzerine pizzanın sosu ve iç geliş malzemelerini kullanarak yapabiliriz.?

     

     



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.