|   | 
  • Su üstünde kalan kubbe dikkat çekti


    Su üstünde kalan kubbe dikkat çekti
    Geçtiğimiz yaz kuraklık nedeniyle adeta ikiye bölünen Yamula Barajı, kar ve yağmur sularıyla dolup taştı


    Geçtiğimiz yaz kuraklık nedeniyle adeta ikiye bölünen Yamula Barajı, kar ve yağmur sularıyla dolup taştı. Gün yüzüne çıkan Kuşçu köyünün eski yerleşim yeri, tekrar sulara gömülürken, Şıh Şerafetdin Hacı Büllüm Türbesi?nin su üstünde kalan kubbesi ise ilginç bir görüntü oluşturdu. 


    Bir önceki sezonda yağışların az olması nedeniyle yurt genelinde kurak bir yaz yaşanmıştı. Yağış bakımından bu sene ise daha bereketli bir sezon yaşandı. Kuruyan baraj ve göletler de kar ve yağmur sularıyla doldu. Geçtiğimiz yaz su seviyesi tarihinin en düşük seviyesine inen Kayseri Yamula Barajı da doldu taştı. Barajın kurulduğu Kuşçu köyünün geçtiğimiz temmuzda gün yüzüne çıkan eski yerleşim alanı, yeniden sulara gömüldü. Eski köyün belediye, Kur'an kursu, okul binaları, Şıh Şerafetdin Hacı Büllüm Türbesi, çeşme, mezarlar ve bazı evler görünmez oldu. Sadece yazın vatandaşların içeride dua ederken poz verdiği türbenin kubbesi su üstünde kaldı. 

    Baraj suyu üstünde oluşan bu manzara, vatandaşların ilgi odağı oldu. Hafta sonlarını barajın kıyısında değerlendirmek isteyen vatandaşlar, su yüzeyinde kalan türbe kubbesini arkalarına alarak fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmiyor. 

    Barajın su seviyesinin yükselmesinin sevindirici olduğunu belirten Mehmet ve Şükrüye Anahtar çifti, su yüzeyinde görünün kubbenin de ilginç bir manzara oluşturduğunu söyledi. 

    YAMULA BARAJI
    Kızılırmak Nehri üzerinde Kayseri'nin 25 kilometre kuzeybatısında kurulan Yamula Barajı, büyüklüğü bakımında 'Kayseri?nin denizi' olarak da isimlendiriliyor. Elektrik üretimi ve sulama amaçlı kurulan baraj, 27 Aralık 2003 tarihinde su tutulmaya başlandı. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.582.000 metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 120 metre, normal su kotunda gölalanı ise 85,30 kilometrekaredir.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.