|   | 
  • Temizlenmeyen baca karbonmonoksit zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor


    Temizlenmeyen baca  karbonmonoksit zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor
    Baca tutuşmasının yangınlara yol açtığına dikkat çeken İtfaiye Daire Başkanı Uğur Olgun, bu yangınların daha çok lokanta, pastane, kafe gibi iş yerleri bulunan binalarda meydana geldiğine dikkat çekti Baca yangınlarından korunmak için sanayide 3 veya 6 ayda bir, konutlarda ise yılda en az bir kez bacaların temizletilmesi gerekiyor

     Havalar soğumaya başladı. Kış yavaş yavaş kendini hissettirirken en önemli ihtiyaçların başında ısınma gelmeye başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan önemli bir uyarı geldi. 
    Ankara İtfaiyesi, Başkentlilere, havalar iyice soğumadan bacalarını temizletmeleri uyarısında bulundu. 
    Baca tutuşmalarına dikkat 
    Kış aylarında meydana gelen baca tutuşmasının yangınlara yol açtığına dikkat çeken İtfaiye Daire Başkanı Uğur Olgun, bu yangınların daha çok lokanta, pastane, kafe gibi iş yerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu: 
    “Baca temizliği ihmale gelmez. Bacalarda zaman içinde biriken yağ atıkları, zift ve kurum, sobaların ya da ocakların yakılmasıyla tutuşarak alev alıp, baca yangınlarına neden olabiliyor. Önemsenmeyen ve basit gibi görünen bu tabakalar aslında baca içinde büyük tehlike oluşturuyor. Alttan tutuşan alev, baca boyunca yayılıp çatıya kadar ulaşıyor. Yani küçük bir alev büyük bir yangına yol açabiliyor.” 
    Karbonmonoksit zehirlenmesine davetiye çıkarıyor 
    Baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında baca tıkanıklarından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin meydana geldiğine dikkat çeken Olgun, şu uyarılarda bulundu: 
    “Yaz aylarında baca üzerine kuşlar yuva yapar. Bu yuvalardan düşen atıklar veya kuş ölüleri, ağaç dalları gibi çeşitli parçalar bacaya düşer. İçi çelik olmayan bacalarda da içerideki sıva, doğalgazın yoğuşması sonucu dökülüp bacayı tıkar. Bu gibi tıkanmalar sonucu atık gaz dışarıya atılamaz ve bu gazın ortama dolması yüzünden karbonmonoksit zehirlenmeleri olur, can kayıpları yaşanır. Bu nedenle bacalar ihmale gelmemeli ve hala temizletilmediyse en kısa zamanda temizletilmeli.” 
    Yılda en az bir kere temizletmek hayati öneme sahip 
    Baca yangınlarından korunmak için Sanayi bölgelerindeki işletmelerde 3 veya 6 ayda bir, konutlarda ise yılda en az bir kez bacaların temizletilmesi gerektiğini vurgulayan İtfaiye Daire Başkanı Uğur Olgun,“Vatandaşlarımız kendi yöntemleriyle bacalarını açmaya çalışmamalı. Yanlış bir hareket tehlikeli sonuçlar doğurabileceği gibibacayı tahrip ederek, tıkanmalara bile neden olabilir” dedi. 
    Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, baca temizliği yaptırmak isteyen vatandaşların başvurularını, Turgut Özal Bulvarı, No:9, Akköprü adresinde alıyor. 08.00-15.30 saatleri arasında açık olan vezneye ücret yatırması gereken vatandaşlar, baca temizliği konusunda “0312 341 41 60”numaralı telefondan da ayrıntılı bilgi alabilir. 
    Baca temizlik tarifeleri: 
    Soba - Kombi Bacası : 45 TL 
    Kazan Bacası Tekli : 90 TL 
    Kazan Bacası Çiftli : 190 TL 
    Sanayi ve Lokanta Bacası : 240 TL 
    Şömine Bacası : 90TL 
    Barbekü Bacası : 90 TL . 




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.