|   | 
  • Furkan Korucu

    Ticaretin Dijitalleşmesi

    Dijital dönüşüm ve dijital hayat artık dünyanın en önemli sosyal dinamiklerinden biri haline geldi.
    Yaşamın günlük akışından haberleşmeye, iş yapış şekillerinden pazarlamaya kadar artık her şeyin odağında dijital dönüşüm var.
    Artık haberleşmemizi anında mesajlaşma uygulamalarıyla, satın almamızı mobildeki pazar yerleriyle, eğlencemizi cep telefonumuzdaki oyunlardan,
    ödememizi mobil uygulamadan gerçekleştiriyoruz, yolumuzu da cepteki navigasyondan buluyoruz.
    Akıllı evlerimizde ise her şeyimizi bir cep telefonu uygulamasıyla uzaktan kontrol edebiliyoruz. Daha çok pek çok şeyi mobilden yapabiliyoruz.
     
    Durup biraz daha düşünürseniz artık herşey cebimizde...
     
    Peki yapay zeka, uzay, sanal ve tüm teknolojiler bu kadar hızlı değişirken e ticarete katılmak isteyen firmalar nasıl bir yol izlemeli?
     
    1.Doğru E-Markalamaşma ile yola başlamanız gerekmektedir. Logonuz, sloganınız, hedef kitleniz, kurumsal argümanlarınız yani dijital marka olma yolundaki her unsurunuz hazır ve dijitale uygun olmalıdır. Çünkü artık
    dükkanınıza gelip çay kahve içen değil sizi internette en ince ayrıntısına kadar araştıran bir müşteri profiliniz bulunmaktadır.
     
    2.Satmaya çalıştığınız ürün veya hizmeti alıcıya en doğru ve hızlı şekile ulaştırmanız gerekmektedir.
    Bunu internet siteniz, mobil uygulamanız, sosyal medya hesaplarınız veya pazaryerleri mağazalarınız ile yapacaksınız. Kimsenin kaybedecek
    vakti yok. 7/24 kesintisiz dijital dükkanınızın açık durması gerekiyor bunun için teknik ve sosyal altyapınızın çok
    güçlü olması gerekmektedir.
     
    3.Doğru sosyal satış kanallarını seçerek, özgün ve gerçek içeriklerle kendinizi en iyi şekilde ifade etmeniz ve tanıtmanız
    gerekmektedir. Karmaşayı anlayacak vakit yok! Sahtecilik ise en büyük satış kaybı! Tamamen size ait olan fotoğraf, video ve içeriklerle kendinizi ve ürününüzü gerçek ve doğru bir şekilde anlatmanız gerekmetedir.
     
    4.Web siteniz, sosyal medya hesaplarınız, pazar yerleri dükkanlarınız(n11, Amazon vb) tüm satış kanallarınız hazır olduktan sonra, şimdi dijital pazarlama faaliyetlerinizi başlatmanız gerekiyor. En temel pazarlama kanalı olarak google ve sosyal medyayı kullanabilirsiniz.
    Dikkat etmeniz ve daha düşük maliyetlerele yüksek satış elde etmeniz için, pazarlamasını yapacağınız ürün ve hizmete göre detaylı hedef kitle profillemesi yapmanız gerekecektir.(Örneğin cinsiyet, yaş, konum, ilgi alanı vb.)
     
    5.E-ticarette ürün satmaktan daha önemlisi ürünün kargo hızı ve paketlemesidir. Satışı yapılan ürünü ne kadar hızlı şekilde kargo firmasına teslim eder ve müşteriye bilgisini verirseniz, müşteri sadakatiniz hıza paralel olarak artacaktır. Sizinde bildiğiniz gibi kargo firmaları kargoları
    çok özverili bir şekilde taşımıyor buda üründe zedelenme, kırılma veya hasara yol açabiliyor. Bu sebeplerle ürününüz iade veya değişim oluyor ki, buda hem zaman hemde para kaybına sebep olabiliyor. Yorumlarınızı etkileyecek listenin en başında ki ilk iki faktör kargo hızı ve paketlemeye özen göstermelisiniz.
     
    6.Müşteri memnuniyeti ve büyük veriyi oluşturmak. Ürün satınalma periyodu ister kısa ister uzun olsun. Sizden ürün alan tüm müşterilerinize müşteri memnuniyeti anketi uygulayın ve onların hakkında bir veri madeni oluşturun. Bu satışlarınızı %20-30 arasında artıracaktır. Herkes bir
    şekilde ürün veya hizmet satıyor ama sattıklarının arkasında duran firmalar büyüyor.
     
    En kısa haliyle anlatmaya çalışsak bile e-ticaret halk dilinde anlatıldığı kadar kolay ve maliyetsiz bir operasyon değildir. Türkiye'de aşamaları tamamlamadan plansız bir şekilde e-ticarete başlayan her 100 kişiden neredeyse 80'i zararla kapatıyor.
    Ticaretinizi kesinlikle dijitalleştirin fakat doğru bir planla...

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.