|   | 
  • Türkiye'nin Navtex açıklamasına Yunan Dışişleri bakanlığından cevap


    Türkiye'nin Navtex açıklamasına Yunan Dışişleri bakanlığından cevap
    Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Sismik Araştırma gemisi Oruç Reis'in Meis Adası'nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetlerini yapacağının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada “Türkiye’yi egemenlik haklarımızı ihlal eden ve bölge güvenliğini tehlikeye sokan yasa dışı eylemlerini derhal sonlandırmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

    Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Meis Adası’nın güneyinde Oruç Reis gemisinin araştırma yapması için yayınladığı Navtex’e cevap verdi. Bakanlık Ankara Büyükelçisi Mihalis Diamesisin Türk Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret ederek diplomatik girişimde bulunduğunu açıkladı. Bakanlık Türkiye'nin hukuk dışı adımlar attığını belirterek “Türkiye’yi egemenlik haklarımızı ihlal eden ve bölge güvenliğini tehlikeye sokan yasa dışı eylemlerini derhal sonlandırmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.
    Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ise dün yaptığı açıklamada “Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın egemenlik haklarından şüphe etmek, AB’nin egemenlik haklarından şüphe etmek demektir. Müttefiklerimizin desteği için ümitliyiz. Türkiye yanlış yol seçiyor. Bu yolda devam ederse tek yol AB’nin yaptırım uygulamasıdır” açıklamasında bulunmuştu.

    Türkiye Dışişleri Bakanlığı: "Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihada ve mahkeme kararlarına aykırıdır."

    Türkiye NAVTEX ilan etti, Yunanistan Genelkurmay Başkanı acil ülkesine döndü

     

    Sismik Araştırma gemisi Oruç Reis'in Meis Adası'nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetlerini yapacağı belirtilmesinin ardından Güney Kıbrıs'ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, acil olarak ülkesine geri döndü.

    Güney Kıbrıs'ta resmi ziyaretler yapan Floros, Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Demokritos Gervakis ile görüştü. Görüşme Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmaları ele alındı. Floros, Türkiye'nin Meis Adası bölgesi ile ilgili NAVTEX ilan etmesinin ardından ziyaretini yarıda keserek Atina'ya döndü. Floros, Rum Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos ile de bir araya geldi. Rum medyası, Rum Başkanlık ofisi Dışişleri Bakanlığı'nın da konuyu yakından takip ettiğini yazdı. 


    NAVTEX NEDİR?

    Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.